فرجام بدعهدی صالح
گروه جهان|
پس از دهها گزارش ضد و نقیض، وزارت کشور یمن دوشنبه بهطور رسمی مرگ عبدالله صالح رییسجمهور پیشین یمن را تایید کرد. منابعی در حزب صالح اعلام کردهاند وی زمانی که در میان اعضای حزبش در شهرک «سنحان» نزدیک صنعا بوده هدف حمله قرار گرفته است. برخی منابع نیز گفتهاند وی هدف گلوله تکتیراندازها قرار گرفته و کشته شده است. همچنین به گفته این منابع خالد عبدالله صالح پسر عبدالله صالح و خانوادهاش نیز در جریان این حمله زخمی شدهاند. علاوه بر رییسجمهوری پیشین یمن، عارف زوکا معاون وی و یاسر العواضی دبیرکل حزب کنگره ملی نیز کشته شدهاند.
به گزارش ایسنا، علی عبدالله صالح از 6 روز پیش همپیمانی خود را با انصارالله یمن به هم زد و در صنعا بین نیروهای وفادار به او و حوثیها جنگ درگرفت. صالح گفته بود که اگر ائتلاف به رهبری عربستانسعودی حمله به اهداف غیرنظامی را متوقف کند، آمادگی دارد صفحهیی جدید در روابط خود با عربستان بگشاید. پس از این اظهارات صنعا صحنه درگیری شدید میان نیروهای علی عبدالله صالح و انصارالله شد.
صالح نخستین رییسجمهور جمهوری یمن بود که از سال ۱۹۹۰ تا ۲۷ فوریه ۲۰۱۲ بر این کشور حکم راند. او پیشتر رییسجمهور جمهوری عربی یمن (یمن شمالی) بود و جنگ شمال و جنوب را از جانب یمن شمالی رهبری کرد که درنهایت با پیروزی در این جنگ بهعنوان نخستین رییسجمهور یمن متحد انتخاب شد. با شروع انقلابهای بهار عربی در سال ۲۰۱۱، صالح اعتراضهای مردمی در کشورش را ابتدا سرکوب کرد اما درنهایت با فشارهای خارجی و ادامه اعتراضات داخلی در ژانویه ۲۰۱۲ و پس از اعطای مصونیت قضایی از سوی پارلمان از قدرت کنارهگیری کرد اما همچنان یکی از پرنفوذترین چهرهها در عرصه سیاسی و نظامی یمن محسوب میشد. عبدالله صالح در جریان حملهیی که سوم ژوئن ۲۰۱۱ و در جریان تظاهراتهای مردمی به مسجد مجتمع ریاستجمهوری یمن انجام شد، بهشدت دچار سوختگی و جراحت شد که با هزینه عربستان و در بیمارستانهای این کشور معالجه شد. او پس از کنارهگیری درحالی که بسیاری از مولفههای قدرت را برای خود نگه داشته بود به مخالفت با عبدربه منصور هادی رییسجمهور جدید یمن، پرداخت که معاون خود وی و از اعضای ارشد حزب کنگره بود. این اختلاف درنهایت به آنجا انجامید که در سال ۲۰۱۴ ائتلافی میان او و انصارالله که دشمنان سابق صالح محسوب میشدند، شکل گرفت و هر دو وارد جنگ با منصور هادی و حامیان خارجی او بهویژه عربستانسعودی و اماراتمتحدهعربی شدند. علی عبدالله صالح از پنج روز پیش این همپیمانی خود را با انصارالله به هم زد و در صنعا بین نیروهای وفادار به او و انقلابیون حوثی جنگ در گرفت که درنهایت به کشته شدن وی در یکی از درگیریهای پس از حوادث صنعا انجامید.
تهدید ائتلاف سعودی
با تایید خبر مرگ صالح در روز دوشنبه، ائتلاف سعودی با صدور بیانیهیی ساکنان شهر صنعا را به بمباران تهدید کرد. این ائتلاف که از 25 مارس 2015 حملات هوایی گستردهیی را در حمایت از دولت هادی آغاز کرده، هشدار داد حملات بیشتری را در صنعا انجام خواهد داد.
شبکه سعودی العربیه نیز دوشنبه گزارش داده که عبدربه منصور هادی رییسجمهوری مستعفی و فراری یمن، فرمان آغاز حمله نظامی به صنعا را به بهانه آزادسازی این شهر از انصارالله صادر کرده است. ائتلاف عربی هدف از حمله به صنعا را پایان دادن به تسلط انصارالله بر این شهر عنوان کرده است.
نشریه رأیالیوم با اشاره به تغییر موضع ناگهانی صالح در چند روز گذشته نوشته: در دو هفته گذشته تماسهای زیادی بین صالح و ائتلاف عربی برای زمینهسازی برای قدرتگیری پسر صالح انجام شده بود. کودتای صالح علیه انصارالله با تدارکات پشتپرده ابوظبی برای بازگرداندن خاندان صالح به قدرت مرتبط است. عربستان هم با این طرح موافقت کرده بود زیرا این طرح میتوانست پس از شکست نظامی (عربستانسعودی در یمن)، جنگ جاری در این کشور را به شکل سیاسی فیصله دهد. رأیالیوم نوشته است: «امارات بهدنبال آشتی با حزب کنگره ملی یمن بود، حزبی که صالح رهبری آن را برعهده داشت. این در حالی است که گزارشهای غربی، طرح امارات و عربستانسعودی برای فیصله دادن به جنگ یمن را طرحی سخت، پیچیده و پرخطر خوانده بودند چراکه اگر درگیریها بین صالح و حوثیها به یک جنگ تمامعیار تبدیل میشد، صالح توانایی پیروز شدن در آن را نداشت.»
هشدار سازمان ملل
جنگ یمن در شرایطی ادامه دارد که همزمان با گسترش گرسنگی و بیماری در یمن آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد، خواستار توقف تمام حملات زمینی و هوایی در این کشور شد. به گزارش یورونیوز، گوترش با یادآوری اینکه میلیونها مرد، زن و کودک یمنی در معرض خطر گرسنگی، بیماری و مرگ قرار دارند، از تمام طرفهای درگیر در جنگ یمن خواست با توقف حملات اجازه دهند تا واردات به این کشور از سر گرفته شود.
در حالی که در روزهای اخیر موج بیماری وبا در یمن بهشدت گسترش یافته است، منابع خبری از شیوع دیفتری در این کشور نیز خبر دادند. دیفتری که یک بیماری عفونی کشنده است و تا پیش از این تصور میشد تا حدود زیادی در یمن محو شده، بهدلیل محاصره توسط عربستانسعودی و نبود دسترسی به فوریتهای درمانی، بار دیگر مردم این کشور را تهدید میکند. سازمان جهانی بهداشت در گزارشی که اخیرا منتشر شده گفته از سه ماه پیش تاکنون که نخستین نشانههای شیوع دیفتری در یمن مشاهده شده تاکنون ۲۲ نفر بر اثر ابتلا به این بیماری در این کشور جنگزده جان خود را از دست داده و حدود ۲۰۰ نفر دیگر همچنان به آن مبتلا هستند.