تعداد شركت‌هاي بورسي آب رفت

۱۴۰۲/۰۹/۱۴ - ۰۱:۱۷:۵۶
کد خبر: ۳۰۲۳۰۰
تعداد شركت‌هاي بورسي آب رفت

فدراسيون بورس‌هاي جهان (WFE) عملكرد ۹ ماهه بورس‌هاي عضو در اين فدراسيون را در جديدترين گزارش خود منتشر كرده است كه ارزش بازار بورس‌هاي جهان، ارزش معاملات و تعداد شركت‌هاي پذيرفته شده در آنها مورد بررسي قرار گرفته است.

فدراسيون بورس‌هاي جهان (WFE) عملكرد ۹ ماهه بورس‌هاي عضو در اين فدراسيون را در جديدترين گزارش خود منتشر كرده است كه ارزش بازار بورس‌هاي جهان، ارزش معاملات و تعداد شركت‌هاي پذيرفته شده در آنها مورد بررسي قرار گرفته است. فدراسيون بورس‌هاي جهان درواقع وظيفه سازماندهي و ارتباط بين بازارهاي بورس و سهام در كشورهاي مختلف را بر عهده دارد. در جديدترين گزارش اين فدراسيون وضعيت ارزش معاملات بورس‌ تهران و فرابورس ايران شرايط خوبي نداشتند و نسبت به ژانويه ۲۰۲۳ به ترتيب افت‌هاي ۵۳ و ۵۵ درصدي همراه بودند. بر اين اساس ارزش كل بورس‌هاي عضو در اين فدراسيون تا پايان ۹ ماهه ۲۰۲۳ بيش از ۱۰۱ تريليون دلار شناسايي شده كه نسبت به سپتامبر ۲۰۲۲ رشد داشته است. اين در حالي است كه مشكلات جهاني همچنان پابرجاست، جنگ بين حماس و رژيم صهيونيستي، جنگ تجاري امريكا و چين و جنگ روسيه و اوكراين از جمله تنش‌هاي منطقه‌اي است كه بر بورس‌ها تاثيرگذار است. همچنين تورم جهاني هم كاهش داشته است.

 

ارزش بازار بورس‌هاي عضو wfe

طبق بررسي عملكرد ارزش بازارهاي بورس در سه منطقه Americas (امريكاي شمالي، مركزي و جنوبي)، APAC (آسيا- اقيانوسيه) و EMEA (اروپا- خاورميانه- آفريقا)؛ ارزش بازار بورس‌هاي منطقه Americas در سپتامبر سال ۲۰۲۳ حدود ۵۰ هزار و ۴۸۸ ميليارد دلار بوده است كه نسبت به سپتامبر سال گذشته حدود ۱۲.۵ درصد رشد داشته است. در اين منطقه بورس سانتياگو با ارزش ۱۹۷ ميليارد دلاري بيشترين ارزش بازار را داشته است كه نسبت به سپتامبر سال گذشته حدود ۳۳ درصد رشد داشته است. ارزش بورس جامايكا اما با افت ۹ درصدي به ۱۲ ميليارد دلار رسيده است كه بيشترين رقم نزول ارزش را در اين منطقه داشته است.در منطقه APAC هم مجموع ارزش بازار ۳۱ هزار و ۸۳۳ ميليارد دلار شناسايي شده كه نسبت به سپتامبر سال ۲۰۲۳ رشدي ۹.۵ درصدي از آن خود كرده است. بورس كره با رشد ۲۵.۵ درصدي بيشترين رقم رشد و بورس پاكستان با افت ارزش ۱۸.۳ درصدي بيشترين رقم كاهش ارزش را نسبت به سپتامبر سال گذشته داشته‌اند. شرايط ارزش بورس‌ها در منطقه EMEA هم نسبت به سپتامبر سال ۲۰۲۲ رشدي ۲۲ درصدي داشته است. ارزش بورس قزاقستان با ۱۳۱۱ درصد رشد، بيشترين رقم رشد را از آن خود كرده و بورس سيشل با افت ۶۰ درصدي بيشترين رقم كاهش را نسبت به سپتامبر سال گذشته داشته است. در اين منطقه بورس تهران و فرابورس نيز به ترتيب با ارزش هزار و ۶۵۶ ميليارد دلاري و ۳۴۳ ميليارد دلار، ۴۵ و ۴۴ درصد رشد ارزش نسبت به سپتامبر سال گذشته داشته‌اند.نكته: براساس قيمت دلار آزاد كه در محدوده ۵۰ هزار تومان در نوسان است، ارزش بازار سهام ايران در حال حاضر كمتر از ۱۴۵ ميليارد دلار است در حالي كه در آمارهاي فدراسيون بورس‌هاي جهان ارزش بازار سهام ايران بيش از هزار و ۶۵۶ ميليارد دلار اعلام شده است. بر اين اساس مبناي محاسبه دلاري ارزش بازار بورس تهران و همچنين فرابورس ايران هنوز هم ارز ۴۲۰۰ توماني يا همان «ارز جهانگيري» معروف است.

 

شركت‌هاي پذيرفته شده در بورس‌ها

مجموع تعداد شركت‌هاي پذيرفته شده در بورس‌هاي عضو فدراسيون بورس‌هاي جهان (wfe) در سال منتهي به پايان سپتامبر ۲۰۲۳ با كاهش همراه بوده است. بر اين اساس منطقه EMEA بيشترين كاهش در پذيرش شركت‌هاي جديد را با افت ۸.۹ درصدي داشته است. به اين صورت كه ۱۳ هزار و ۱۹۳ شركت در بورس‌هاي اين منطقه پذيرفته شده‌اند كه تعداد ۲ هزار و ۲۱۰ شركت از آنها خارجي و ۱۰ هزار و ۹۶۳ شركت هم داخلي هستند. در ميان اين افت پذيرش حتي بورس‌هاي يورونكست با با هزار و ۹۴۱ شركت، بورس لندن با هزار و ۸۶۷ شركت و بورس نزدك هزار و ۲۳۸ شركت كه بيشترين تعداد پذيرش را داشته‌اند هم نسبت به سپتامبر سال گذشته خود با افت‌هاي منفي ۲، ۴ و يك درصدي همراه بودند. در همين منطقه اما عملكرد بورس تهران و فرابورس نسبت به سپتامبر ۲۰۲۳ با رشد همراه بوده است. به اين صورت كه بورس تهران با ۳۸۴ شركت پذيرفته شده داخلي و فرابورس ايران هم با ۱۸۷ شركت پذيرفته شده داخلي رشدهاي يك و ۱۱ درصدي نسبت به سپتامبر سال گذشته برخوردار بودند. لازم به ذكر كه در بورس تهران و فرابورس ايران هيچ شركت خارجي پذيرفته نشده است. پس از آن بورس‌هاي منطقه Americas با افت ۴.۳ درصدي تعداد ۱۰ هزار و ۹۱۶ شركت را پذيرش كردند كه هزار و ۶۹۲ شركت خارجي و ۹ هزار ۲۲۴ شركت هم داخلي بودند. بيشترين نزول مقدار پذيرش را هم بورس برمودا با كاهش ۲۳ درصدي در اسن منطقه داشته است كه در پايان سپتامير ۲۰۲۳ تنها ۱۰ شركت داخلي و ۲۳ شركت خارجي در آن پذيرش شده‌اند. منطقه APAC اما در اين مدت خلاف جهت دو منطقه ديگر حركت كرده و نسبت به سپتامبر سال گذشته نه تنها افت نداشته بلكه با رشدي ۰.۷ درصدي هم همراه بوده است. در اين منطقه تعداد ۳۱ هزار و ۱۷۴ شركت در بورس‌ها پذيرفته‌ شده‌اند كه ۷۵۹ شركت خارجي و ۳۰ هزار و ۴۱۵ شركت هم داخلي بودند. بيشترين رشد پذيرش را هم بورس هند داشته كه نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۲۲ توانسته ۶.۶ درصد رشد را كسب كند. در اين ميان بورس قزاقستان بيشترين افت را داشته است؛ به گونه‌اي كه تنها ۱۲۱ شركت در آن پذيرفته شده است و نسبت به سپتامبر ۲۰۲۲ حدود ۱۸ درصد كاهش داشته است. نكته: در بسياري از بورس‌هاي جهان تنها شاهد حضور شركت‌هاي بومي و داخلي هستيم، اما در برخي بورس‌ها، شركت‌هاي خارجي نيز پذيرفته شده‌اند و به‌طور معمول تعداد اين شركت‌ها كمتر از شركت‌هاي داخلي است.

 

ارزش معاملات بورس‌هاي عضو wfe

بررسي آمار معاملات در ۹ ماهه ابتدايي سال نشان مي‌دهد كه مجموع معاملات در منطقه Americas با رشد ۹.۴ درصدي همراه بوده كه به حدود ۴ هزار و ۴۱۰ ميليارد دلاري در ماه سپتامبر رسيده است. اين منطقه از نظر تنوع آمار معاملات بسيار قابل توجه است. ارزش معاملات بورس گروه مياكس در پايان سپتامبر ۲۰۲۳ حدود ۱۲۶ ميليارد دلار بوده كه نسبت به ژانويه سال ۲۰۲۳ با حدود ۷۲ درصد رشد همراه بوده است. در اين ميان ارزش معاملات بورس لاتينكس نسبت به ژانويه سال ۲۰۲۳ افتي ۸۷ درصدي را ثبت كرده است و ارزش معاملات آن در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ كه ۹ ماه نخست سال محسوب مي‌شود، به ۹ ميليون دلار رسيده است. در منطقه APAC هم ارزش معاملات با صعودي ۱۰.۴ درصدي نسبت به ژانويه ۲۰۲۳ به حدود ۳ هزار و ۴۴۰ ميليارد دلار رسيده است كه بورس هوچي‌مين با رشد ۱۷۴ درصدي و همچنين بورس تايوان با رشد ۱۰۱ درصدي بيشترين رشد ارزش معاملات را داشته‌اند. در اين ميان ارزش معاملات بورس باكو به ۰.۱۱ ميليون دلار رسيده كه افتي ۶۳ درصدي نسبت به ژانويه سال ۲۰۲۳ داشته است. در منطقه EMEA ارزش معاملات نسبت به ژانويه افتي ۱۳.۳ درصدي ۲۰۲۳ داشته كه مجموع آن تا پايان سپتامبر ۲۰۲۳ به حدود ۹۰۳ ميليارد دلار رسيده است. بيشترين ارزش رشد معاملات نسبت به ژانويه ۲۰۲۳ در اين منطقه متعلق به بورس سيشل در آفريقا با رشد ۱۹۵۰ درصدي است. همچنين بيشترين كاهش را در همين مدت بورس لوساكا با افت ۷۷ درصدي داشته است. بورس تهران نيز كه در منطقه EMEA قرار دارد، افت ۵۳ درصدي داشته و ارزش معاملات آن نسبت به ژانويه ۲۰۲۳ به ۱۴ ميليارد دلار رسيده و فرابورس ايران هم در همين مدت افت ۵۵ درصدي داشته و ارزش معاملات آن در سپتامبر ۲۰۲۳ به ۷ ميليارد دلار رسيده است.