شروع جراحي اقتصاد در كشور
بازار ما به عنوان يكي از محورهاي اقتصادي كشور با چالشهايي در زمينه قيمتگذاري و يارانههاي توليد مواجه بوده است. در سالهاي اخير، برخي شركتها از يارانههاي توليد به منظور كاهش هزينههاي توليد سوءاستفاده كردهاند.
بازار ما به عنوان يكي از محورهاي اقتصادي كشور با چالشهايي در زمينه قيمتگذاري و يارانههاي توليد مواجه بوده است. در سالهاي اخير، برخي شركتها از يارانههاي توليد به منظور كاهش هزينههاي توليد سوءاستفاده كردهاند. اين موضوع منجر به دوقيمتي شدن كالاها و ايجاد شرايط رانت و سوءاستفاده در بازار شد. حذف دلار نيمايي از چرخه اقتصادي ميتواند به عنوان يك اقدام اصلاحي به نفع بازار سرمايه تلقي شود.
بر اساس تحليلهاي جاري، چندين عامل از جمله كاهش رانت و افزايش تمايل صادركنندگان براي بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به چرخه داخلي ميتواند به بهبود وضعيت اقتصادي كمك كند. با حذف دلار نيمايي و جايگزيني آن با نرخ توافقي انتظار ميرود كه شركتهاي صادراتي با داراييهاي كاموديتي بيس، به دليل افزايش نرخ، حاشيه سود و درآمد بيشتري كسب كنند. اين موارد ميتواند باعث رشد پايدار و افزايش جذابيت سرمايهگذاري در بازار سرمايه شود. با اين حال، اين تصميم بدون عوارض نخواهد بود. انتظار ميرود كه در كوتاهمدت افزايش تورم و شوكهاي اقتصادي ناشي از افزايش قيمت داراييهاي پايه به وجود آيد. اين شوكها ممكن است اثرات منفي روي بخشهاي ديگر اقتصادي داشته باشند و اين نگراني وجود دارد كه اثرات سوددهي در مقابل اين مشكلات كمتر به چشم بيايد. در مجموع، تصميم به حذف دلار نيمايي و جايگزين كردن آن با نرخ توافقي ميتواند به عنوان اولين گام در راستاي جراحي اقتصادي تحت هدايت آقاي همتي به حساب آيد. اين تصميم اگرچه ميتواند در كوتاهمدت چالشهايي را به همراه داشته باشد، اما در بلندمدت به نفع اقتصاد ايران و بهبود شرايط بازار سرمايه خواهد بود. تحليلهاي بيشتري در اين زمينه همچنان مورد نياز است تا عواقب دقيق اين تغييرات اقتصادي روي بازار و صنايع مختلف بهتر مشخص شود. با توجه به شرايط فعلي بازار، سرمايهگذاران و تحليلگران بايد به دقت تحولات را زيرنظر داشته باشند و بر اساس آن استراتژيهاي خود را تنظيم كنند. تحليلگران بر اين باورند كه بازار بايد به تعادل برسد تا وضعيت سهام بهبود يابد. پس از گذشت دو تا سه روز آينده، انتظار ميرود كه بازار به وضعيت متعادلتري دست يابد. در اين مرحله، سهامهاي باكيفيت از سهامهاي نامطلوب تفكيك خواهند شد. بنابراين توصيه ميشود سرمايهگذاران تا زمان به تعادل رسيدن بازار صبر كرده و در آن زمان اقدام به خريد كنند. به نظر ميرسد كه اگر اين استراتژي دنبال شود، شرايط خريد به مراتب بهتر از وضعيت فعلي خواهد بود. با وجود پيشبينيهاي انجامشده، موفقيت نهايي به شرايط كلان اقتصادي و ثبات بازار بستگي دارد. در اين ميان بايد با دقت به تحولات اقتصادي و عوامل موثر بر بازار توجه داشت تا بتوان از فرصتهاي مناسب بهرهمند شد.