انقراض موز نزدیک است
هرچند غیرممکن به نظر میآید اما موز در حال انقراض است، به همین دلیل دانشمندان مشغول بررسی راههای مختلف برای حفظ آن هستند. به گزارش مهر، خطر انقراض موز یک تهدید واقعی برای کشاورزان است. نوع خاصی از قارچ تهدیدی برای ذخایر موزهای «کاوندیش» یا موزهای معمولی است که در سراسر جهان شناخته شده هستند.
« Gros Michel »آخرین گونه موزی بود که منقرض شد و نسبت به موزهای کاوندیش محبوبتر و مرغوبتر بود.
این قارچ که به نام «بیماری پاناما» نیز شناخته شده، به ریشه گیاه حمله میکند و قبل از آنکه گیاه کشت شود، آن را از بین میبرد. از سوی دیگر چون موزهای کاوندیش مانند بقیه گونهها ترکیب نشدهاند، احتمال زیادی وجود دارد که ذخایر آن در سراسر جهان بهشدت کاهش یابد. اما با وجود تهدید واقعی انقراض موز، هنوز دانشمندان امیدوارند. محققان کشاورزی مشغول خلق روشی برای ترکیب کشت موز با گیاهان دیگر هستند تا به این ترتیب آن را در برابر بیماری پاناما مقاومتر کنند. به این ترتیب ویژگیهای ژنتیکی جدیدی به موز افزوده خواهد شد. در جهان حدود هزار نوع موز وجود دارد که ویژگیهای ژنتیکی محافظتی قدرتمندی در برابر قارچها دارند.
البته انواع دیگر موز طعم خوبی ندارند، بیشتر آنها هسته دارند، بافتشان سختتر است یا بهطور کلی قابل خوردن نیستند. اما اگر ترکیب ژنتیکی موزها موفقیتآمیز باشد، میتوان موزی قابل خوردن با مقاومت بیشتر در مقابل بیماریهای مختلف مانند بیماری پاناما تولید کرد. گیاه تراریخته به گیاهی اطلاق میشود که ساختار ژنتیکی آن از طریق مهندسی ژنتیک تغییر یافته باشد. این تغییر معمولا جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماریهای گیاهی و برای بهبود عملکرد گیاه و بهرهوری کشاورز صورت میگیرد. هدف از مهندسی ژنتیک در گیاهان، انتقال یک یا چند ژن به گیاه است که در صورت موفقیت یک ویژگی جدید به گیاه میبخشند. این ویژگی جدید معمولا در گیاهان همخانواده یافت نمیشود.