امپراتوری تلویزیون رو به خاموشی است

۱۳۹۶/۰۳/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۱۰۵۳

گروه گوناگون|

طبق گزارش‌های به دست آمده، مردم در سراسر جهان به‌طور متوسط نزدیک به ۷ساعت و نیم از وقت خود را به تماشای فیلم، گوش‌دادن به موسیقی و استفاده از رسانه‌ها اختصاص می‌دهند. در واقع می‌توان گفت رسانه‌ها بیشترین ساعات روز افراد را مشغول می‌کنند. در ابتدا روزنامه‌ها بهترین رسانه‌یی بودند که مخاطبان بسیاری را به ‌خود جلب می‌کرد. پس از آن رادیو توانست در جذب مخاطب از مطبوعات پیشی بگیرد و به رسانه‌یی محبوب در بین مردم تبدیل شود. رفته‌رفته با ورود تلویزیون به بازار رسانه، مخاطبان، گرایش بسیاری به این وسیله ارتباط جمعی پیدا کردند. هرچند که پس از امکان دسترسی به اینترنت و ظهور فضاهای مجازی و شبکه‌های اجتماعی مخاطبان تلویزیون کاهش پیدا کرد اما همچنان تلویزیون توانست در میان رقبایش، جایگاه خود را حفظ کند.

در تازه‌ترین گزارش به دست آمده نیز اطلاعاتی از تغییر زمان مصرف تلویزیون و اینترنت ارائه شده است.

در سال ۲۰۰۹ متوسط استفاده از تلویزیون در بین مردم سراسر جهان نزدیک به ۱۸۸ دقیقه در روز بود. این زمان در استفاده از اینترنت تقریبا به کمتر از یک‌چهارم کاهش یافته و حدود ۴۴دقیقه در روز گزارش شده بود.

در سال ۲۰۱۰ این شکاف به ۱۲۳دقیقه در روز رسید. در این سال میانگین استفاده از تلویزیون در میان مردم جهان حدود ۱۸۴دقیقه در روز و استفاده از اینترنت نزدیک به ۶۱ دقیقه در روز اعلام شده بود. رفته‌رفته با توجه به گسترش چشمگیر دسترسی به اینترنت در سراسر جهان، مخاطبان زمان بیشتری را برای استفاده از اینترنت صرف می‌کردند. این رسانه‌ جدید به دلیل همراه بودن و تسهیل کاربری در مکان‌های مختلف، توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرد. در سال ۲۰۱۱ میانگین زمانی که مخاطبان در روز برای پرسه‌زنی در فضای مجازی اختصاص می‌دادند، به ۷۳ دقیقه در روز رسید و به تبع این افزایش، گرایش به تلویزیون نیز کاهش یافت. در این سال متوسط استفاده از تلویزیون در بین مردم نزدیک به ۱۸۲دقیقه گزارش شده است. در سال ۲۰۱۲، مردم روزانه به‌طور متوسط ۱۷۹ دقیقه از وقت خود را به تماشای تلویزیون می‌گذراندند و در مقابل نزدیک به ۸۹دقیقه در روز از اینترنت استفاده می‌کردند. هرچند که هنوز شکاف بسیاری در زمان استفاده از تلویزیون و اینترنت وجود داشت، اما سرعت گرایش کاربران به اینترنت نشان می‌داد که قرار است در سال‌های آینده این شکاف به کمترین میزان خود برسد. در سال ۲۰۱۳، متوسط زمان استفاده از اینترنت از مرز ۱۰۰دقیقه در روز گذشت و زمان تماشای تلویزیون به ۱۷۶دقیقه کاهش یافت. سال ۲۰۱۴ نیز زمان استفاده کاربران از اینترنت، به‌طور متوسط به ۱۱۴دقیقه در روز رسید و در مقابل مخاطبان تلویزیون، زمان کمتری را به تماشای برنامه‌های تلویزیونی اختصاص می‌دادند. به گفته بسیاری از کارشناسان، از آنجا که اینترنت این امکان را برای کاربران مهیا کرده بود که بتوانند به تمام برنامه‌های تلویزیونی، فیلم‌ها و موسیقی‌های مورد نظر خود دسترسی داشته باشند، طبیعی به نظر می‌آید که دیگر مخاطبان تمایل چندانی به تماشای تلویزیون نداشته باشند؛ چرا که با استفاده از اینترنت، محدودیت مکانی و زمانی آنها برای دسترسی به برنامه‌های مورد نظر خود از بین می‌رود. در سال ۲۰۱۵، شکاف میان متوسط زمان استفاده از تلویزیون و اینترنت در روز به ۴۷ دقیقه رسید. در این سال کاربران به‌طور متوسط ۱۲۸دقیقه در روز به استفاده از اینترنت می‌پرداختند و میانگین زمان تماشای تلویزیون در میان مخاطبان به ۱۷۵دقیقه در روز رسیده بود.

در سال ۲۰۱۶، اینترنت توانست به‌طور متوسط ۱۴۰ دقیقه در روز وقت کاربران را به خود اختصاص دهد و در مقابل مخاطبان تلویزیون، روزانه به‌طور میانگین ۵ دقیقه کمتر از سال ۲۰۱۵، برای تماشای برنامه‌های این رسانه وقت صرف می‌کردند. فاصله میان زمان صرف‌شده برای تلویزیون و اینترنت در سال ۲۰۱۷ به کمترین میزان خود رسید. در این سال متوسط زمان صرف ‌شده برای استفاده از اینترنت، روزانه به ۱۴۹دقیقه رسید و مخاطبان تلویزیون در روز به‌طور متوسط نزدیک به ۱۶۷ دقیقه وقت صرف تماشای برنامه‌های این رسانه می‌کردند. آن‌طور که گفته شد، سال‌های بسیاری تلویزیون به عنوان رسانه‌یی بی‌رقیب در جذب مخاطب شناخته شده بود. با این حال پیش‌بینی شده پس از چند دهه که تلویزیون رسانه‌یی بی‌رقیب به‌شمار می‌رفت، رفته‌رفته به پایان امپراتوری خود نزدیک می‌شود. آن‌طور که آمار نشان می‌دهد، گفته شده که در سال ۲۰۱۸، متوسط زمان استفاده مخاطبان از تلویزیون به ۱۶۴دقیقه در روز خواهد رسید و کاربران اینترنت روزانه نزدیک به ۱۵۷دقیقه از روز خود را صرف استفاده از این رسانه جدید می‌کنند.  در این میان قابل ذکر است که روند کاهش زمان تماشای تلویزیون نشان می‌دهد که همچنان این رسانه مخاطبان خود را حفظ کرده، هرچند که آن‌طور که در بسیاری از گزارش‌ها به دست آمده، رده سنی مخاطبان این رسانه تغییر کرده است. در واقع می‌توان گفت که نوجوانان و جوانان کمترین درصد مخاطبان تلویزیون را تشکیل می‌دهند.