طیبنیا مجلس را قانع کرد
گروه ایران|
وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته به صحن علنی مجلس آمد تا به سوال 6 نماینده پاسخ دهد. علی طیبنیا پس از پاسخ به سوالات مطرح شده سرانجام توانست پارلمان را متقاعد کند. نماینده بندرعباس یکی از سوالکنندگانی بود که وزیر را به پارلمان کشاند. احمد مرادی میخواست بداند که چرا در واگذاری مجتمع آلومینیوم المهدی به بخش خصوصی ابهام وجود دارد و وزیر به این سوال پاسخ کامل داد. مجید کیانپور نیز دیگر نمایندهیی بود که به نمایندگی از 5 نماینده خواستار پاسخ وزیر امور اقتصادی و دارایی در صحن مجلس درخصوص عدم بازگشت منابع حاصل از بازپرداخت اقساط مسکن مهر توسط بانک مسکن به بانک مرکزی شده بود.
علی طیبنیا پس از طرح سوال از طرف احمد مرادی نماینده بندرعباس، در پاسخ گفت: در سال 94 تعدادی از نمایندگان مجلس از دیوان عدالت اداری تقاضای ابطال مصوبه هیات واگذاری را مطرح کردند که دیوان با صدور قرار عدم صلاحیت موضوع ماده 30 قانون اجرای اصل 44 را ارجاع میکند. در ماده 30 این قانون هیاتی برای داوری بر موارد واگذاریها تعیین شده که اعضای این هیات 7 نفر بوده که 5 نفر از آنها از زمان دولت دهم تعیین شدند و اکثریت اعضا در دولت قبلی تعیین شدهاند.
وزیر اقتصاد ابلاغ سیاستهای کلی اصل 44 را تحولی اساسی در نظام سیاستگذاری کشور دانست که هدف مقابله با دولتی بودن اقتصاد را دنبال میکرد. وی ادامه داد: اجرای کامل و صحیح این سیاستها، بهبود محیط کسب و کار و واگذاری مالکیت بنگاههای تولیدی مورد تاکید مقام معظم رهبری است. رهبر معظم انقلاب بارها از روند واگذاریها گلهمند بودند از این رو باید تجدیدنظر در این حوزه صورت بگیرد. طیبنیا با بیان اینکه هیات داوری پس از بررسی ادعاهای بانکها و پاسخ موجود تمام موارد شکایت را رد و مصوبات هیات واگذاری را تایید میکند، تصریح کرد: این حکم هیات داوری بوده و به صورت مفصل تمام موارد را به دقت بررسی کارشناسی کرده و در نهایت همه موارد شکایت را رد کرده است. وزیر افزود: تمام موارد برای واگذاری مجتمع المهدی و هرمزال مورد بررسی کارشناسی قرار گرفته بود؛ بعد از آن نمایندگان از دادگاه تجدیدنظر یعنی قوه قضاییه درخواست ابطال رای هیات داوری را مطرح کردند که قوه قضاییه در سال ۹۵ این درخواست را وارد ندانست و شرکت را منطبق با قوانین صحیح عنوان کرد. این یعنی تمام موارد رسیدگی در قوه قضاییه طی شده و شکایت رد شده است.
وزیر اقتصاد با اشاره به چند نوبت قیمتگذاری این مجتمع گفت: در سال ۹۲ طرح هرمزال ۱۲۱۱میلیارد تومان و آلومینیوم المهدی ۲۴۴ میلیارد تومان قیمتگذاری شد، اما خریداری وجود نداشت. در همان زمان هیاتمدیره شرکت بالا بودن قیمت را دلیل شکست دانست. بعد از آن مجددا روند قانونگذاری طی شد و در سال ۹۳، هزار و ۴۷۲میلیارد تومان برای طرح هرمزال و ۲۹۰میلیارد تومان برای آلومینیوم المهدی قیمتگذاری شد که باز هم خریداری وجود نداشت. در نهایت در اسفند ۹۳ براساس ارزش خالص این مجتمع روی هم رفته ۹۲۸میلیارد تومان قیمتگذاری شد و به یک شرکت در بخش خصوصی واگذار شد. وی بیان کرد که این شرکت برای خارجیها نیست بلکه سهام آن برای شرکت خارجی بوده است.
پس از پاسخ طیبنیا، نماینده بندرعباس اعلام کرد که از اظهارات وزیر امور اقتصادی و دارایی قانع نشده است و مسعود پزشکیان که ریاست ساعاتی از جلسه علنی را برعهده داشت، سوال وی را به رای نمایندگان گذاشت. نمایندگان نیز سوال نماینده بندرعباس را وارد ندانستند و اعلام کردند که پاسخهای وزیر امور اقتصادی و دارایی قانعکننده بود.
تسهیلات بانک مسکن به یکمیلیون و 753هزار واحد مسکن مهر
مجید کیانپور نماینده دورود و ازنا که به نمایندگی از 5 نماینده خواستار پاسخ وزیر امور اقتصادی و دارایی در صحن مجلس درباره عدم بازگشت منابع حاصل از بازپرداخت اقساط مسکن مهر توسط بانک مسکن به بانک مرکزی شده بود، از پاسخ وزیر، قانع شد. کیانپور با بیان اینکه بخش اعظمی از این منابع یعنی حدود 8 هزار میلیارد تومان صرف تسهیلات بینبانکی شده است، گفت: خط اعتباری که باید برای تکمیل اعتبارات مسکن مهر صرف میشد، در بخش بینبانکی بهکار گرفته شده و سوال اینجاست که در کجا در حال هزینه شدن است. وزیر اقتصاد در پاسخ به سوال این نماینده گفته بود: در فرآیند اجرای مسکن مهر و پرداخت تسهیلات در دولت قبل بهدلیل اینکه منابع لازم دراختیار این بانک قرار نگرفت، حسابهای بین بانکی این بانک در بانک مرکزی بدهکار شد و همین موضوع باعث استفاده از منابع پرقدرت به میزان 45 هزار میلیارد تومان و به تبع آن تورم شدید در کشور شد. علی طیبنیا با اشاره به اینکه بانک مسکن به یکمیلیون و 753هزار واحد مسکن مهر تسهیلات داده است، توضیح داد: در فرآیند اجرای طرح مسکن مهر و پرداخت تسهیلات به متقاضیان این طرح، به علت اینکه دولت وقت منابع مالی لازم را در اختیار بانک مسکن قرار نداده بود، حسابهای بانک مسکن نزد بانک مرکزی بدهکار شد. طیبنیا خاطرنشان کرد: نهایتا این موضوع منجر به استفاده از منابع پرقدرت بانک مرکزی یا همان چیزی که ما پایه پولی مینامیم به میزان نزدیک به 45 هزار میلیارد تومان شد. وی به اتخاذ سیاستهای پولی که برای مقابله با تورم اتخاذ شد، اشاره کرد و افزود: از سوی دیگر ضرورت تکمیل طرح مسکن مهر و برای تکمیل واحدهای نیمهتمام طرح مذکور و همچنین تامین مالی مابهالتفاوت 45 هزار میلیارد تومان با 55 هزار و 500میلیارد تومان، مقرر شد از محل وصولیهای طرح مسکن مهر با درنظر گرفتن یک دوره تنفس خط اعتباری بانک مرکزی به میزان 3 سال استفاده شود. طیبنیا گفت: باتوجه به بررسیهای انجام شده و عدم توان مالی دولت برای تامین کسری محاسبه شده، مقرر شد کسری مذکور از محل وصول اقساط مسکن مهر با استمهال 7 ساله پرداخت خطوط اعتباری بانک مسکن تامین شود، یعنی استمهال 3 ساله اولیه برای تامین مالی طرح مسکن مهر بود و این استمهال 7ساله بعدی که مجموعا به 10 سال ارتقا یافت برای این بود که بتوان این پروژه مهم یعنی حساب صندوق پسانداز یکم را اجرایی کرد.