مبارزه با سفید بالکها در منطقه 9
مگس سفید یا سفیدبالک حشراتی در خانواده سفیدبالکان (Aleyrodidae) هستند. بیش از ۱۵۵۰گونه از این خانواده توصیف شده است.
سفیدبالکها از آفات مهم و پلیفاژ برای طیف وسیعی از محصولات کشاورزی مهم در بسیاری از نقاط جهان به ویژه در مناطق گرمسیری است. سفیدبالکها در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری به ویژه در شرایط گلخانهیی روی گیاهان زینتی و محصولات گلخانهیی در جمعیتهای خیلی بالا دیده میشوند. اندازه سفیدبالکها کوچک و سطح بدن و بالهای آنها به وسیله پودر سفید رنگی پوشیده شده است.
در ظاهر این حشرات همانندی زیادی به یک پروانه کوچک دارند اما در مقیاس کوچکتر، حشرات کامل این خانواده فعال بوده و میتوانند آزادانه به اطراف پرواز کنند و به طور عموم در زیر برگ گیاهان و درحال تغذیه از شیره گیاهان مشاهده میشوند.
این حشرات همانند شتهها تولید مقادیر زیادی عسلک میکنند که این عسلک در گیاهان باعث جذب گردوخاک به خصوص رشد قارچهای گندروی میشود. این عامل سبب کاهش مشتری محصولات گیاهان زینتی و گیاهان گلخانهیی در بازار میشود.
سفیدبالکها همانند شتهها از توانایی بسیار بالایی در تولید مثل برخوردارند و جمعیت خود را در مدت کوتاهی بسیار افزایش میدهند. از دلایل مهم طغیان این حشره در محیط شهری تغییرات اکوسیستم است. یعنی حشرات شکارگر ازجمله زنبورها (که مگس سفید را شکار میکنند) از بین میروند در نتیجه مگسهای سفید افزایش مییابند.
بررسیها نشان میدهد، افزایش جمعیت مگس سفید با از بین رفتن پارازیتهای حشره به دلیل سمپاشیهای بیرویه و مبارزه شیمیایی با آفات در اطراف شهر تهران و در سطح شهر و برخی مناطق مانند منطقه 6 ایجاد شده است.
طغیان افت سفیدبالک به این شکل تاکنون یک بار در کالیفرنیا مشاهده شده که برای کنترل اقدام به وارد کردن عامل بیولوژیک موثر کردند.
در این خصوص طرحی را در منطقه 9 تهران با استفاده از بالتوری سبز (Chrysoprela carnea) انجام شد. بالتوری سبز حشراتی است که میتوان از آن در جهت نابودی سفیدبالکها استفاده کرد. این حشره دارای ویژگیهای متعددی است که امکان استفاده از آن را در برنامههای کنترل بیولوژیک فراهم میکند ازجمله پراکنش جغرافیایی و دامنه میزبانی وسیع، قدرت سازگاری مناسب، قدرت جستوجوی بالا، امکان پرورش و تکثیر نسبتا راحت در آزمایشگاه، امکان ذخیرهسازی کوتاهمدت تخم و بلندمدت حشره کامل، تحمل در برابر بسیاری از آفتکشها در مقایسه با سایر دشمنان طبیعی آفات. این حشره از دشمنان طبیعی مفید جهت کنترل سفیدبالک بوده و دارای توان شکارگری بالایی در تغذیه از سفیدبالکهاست. در رهاسازی بالتوری سبز از تخم، لارو و حشره کامل استفاده میشود. در این طرح اقدام به تهیه کریزوکارتهای حاوی تخمهای ساقهدار بالتوری سبز و نصب کارتهای عوامل بیولوژیک مذکور در موقعیت جنگل توت پارک فتح کردهایم. در مانیتورینگ انجام شده، جنگل توت جنب پارک فتح (واقع در ناحیه دو به دلیل ایزوله بودن و در دسترس بودن حدود 200 اصله توت) برای انجام طرح انتخاب شد. در بهار و تابستان 95 با هدف اجرای این طرح در جنگل توت هیچگونه سمپاشی شیمیایی علیه سفیدبالک انجام نشد تا زمینه استقرار بهتر عوامل بیولوژیک و اجرای طرح فصلی فراهم شود و فقط جهت کنترل آفت آبشویی با ژل پالیزین انجام شد.
مطابق برنامه رهاسازی شرکت همکار(کارنای کرمان)، حشرات در 3مرحله در فصل بهار و تابستان رهاسازی شدند. برای رهاسازی از کارتهای حاوی تخم حشرات استفاده شد و کارتها روی درختان به تعداد 6 کارت برای هر درخت استفاده میشود. پس از استقرار حشره در محدوده جنگل، پایشهای منظم انجام شده و جهت حفاظت و حمایت از این گونه مفید هیچ سمپاشی شیمیایی در این محدوده انجام نخواهد شد.
عامل بیولوژییک در 3مرحله در فصل رشد رهاسازی خواهد شد که مرحله دوم و سوم در اول و نیمه خرداد ماه خواهد بود.
انجام طرحهای مفید و کارا در فضای سبز صرفا نیازمند هزینه گزاف و انجام طرحهای کلان نیست و میتوان با استفاده از همین نکات اصولی و کاربردی، اقدامات شایانی برای حفاظت از محیط زیست و کنترل بهینه آفات انجام داد. هزینه این طرح بسیار مناسب است بهطوری که هزینه تهیه هر کارت 200تومان برآورد شده است.
دیگر اقدامات انجام شده برای کنترل سفیدبالک در منطقه 9 شامل استفاده از روشهای غیرشیمیایی و شیمیایی موثر است. در راستای این اقدامات، آبشویی روزانه این درختان با ژل گیاهی پالیزین بهطور مرتب از اردیبهشت تا مهر ماه در دستور کار قرار گرفته و درختان مرتب پایش میشوند. همچنین تهیه آفتکشهای مناسب ارگانیک نظیر نیم ازال، دایابون و پالیزین و آفتکشهای شیمیایی موثر نظیر موونتو و اوبرون در دستور کار پیمانکاران قرار گرفتند. در مواقع افزایش جمعیت افت در سطح محدوده از رول و کارت زرد برای کاهش جمعیت پروازی آفت استفاده میشود.
علاوه بر این حذف پاجوش تنهجوش و سرشاخههای آلوده درخت توت، هرس مناسب توت در فصل زمستان، روغنپاشی زیتون (محل زمستانگذرانی آفت سفیدبالک) در فصل زمستان و جمعآوری برگهای خزان کرده توت از دیگر اقدامات موثر برای کنترل سفیدبالک در منطقه 9 است. همچنین در این منطقه در راستای ادامه اقدامات ارگانیک برای کنترل آفات از کریزوکارتهای حاوی تخم بالتوری استفاده شد. اینکارتها در 3مرحله در جنگل توت فتح، پارک شمشیری و پارک معلم نصب شدند و اثربخشی آنها بهطور مرتب پایش میشود.