تامین منافع ملی باید ملاک تصمیمگیری مسوولان باشد
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر دوشنبه در دیدار سران قوا، مسوولان و کارگزاران نظام و جمعی از مدیران کشور، اعتماد همه رایدهندگان به صندوق انتخابات نظام اسلامی را مهمترین واقعیت انتخابات ۲۹ اردیبهشت خواندند و با تاکید بر ضرورت ایجاد فضایی جدید از همکاری و کار و تلاش برای پیشرفت ایران و اعتلای نظام افزودند: برای اداره درست کشور و مدیریت فرصتها و تهدیدها باید ضمن استفاده از تجربیات که مهمترین آنها وحدت ملی و اعتماد نکردن به امریکاست، به ملاکهای درست تصمیمگیری اتکا کرد که اصلیترین این ملاکها «تامین منافع ملی حقیقی» یعنی منافعی است که با هویت ملی و انقلابی ملت در تعارض نباشد.
حضرت آیتالله خامنهای در ابتدای سخنان خود، ماه مبارک رمضان را فرصتی طلایی و مغتنم برای «تضرع به درگاه خداوند متعال» و «نورانی کردن دلها» خواندند و خاطرنشان کردند: دستیابی به اهداف و خواستههای والا در گرو ارتباط با خداوند و تلاش صادقانه و مومنانه است و اگر جامعه اسلامی و انقلابی از ذکر و تضرع به درگاه پروردگار غافل شود، ضربه خواهد خورد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی سپس در نگاهی به مسائل روز در خصوص «انتخابات ۲۹ اردیبهشت» گفتند: انتخابات کار بزرگی بود و قدرت انقلاب و عمق نفوذ نظام اسلامی را در دلهای مردم نشان داد، اگرچه رسانههای جهانی در تبلیغات پرحجم خود هیچ اشارهیی به این مساله مهم نمیکنند.
ایشان کار با ارزش همه مشارکتکنندگان در انتخابات را «ابراز اعتماد به نظام اسلامی» خواندند و افزودند: کار مشترک مردم فارغ از اینکه به چه کسی رای دادند، این بود که به صندوق رای جمهوری اسلامی و به حرکت عظیم مقرر شده در قانون اساسی یعنی انتخابات «اعتماد» کردند.
حضرت آیتالله خامنهای با انتقاد از برخی افراد که با تفسیرهای غلط به دنبال تقسیم کردن مردم هستند، افزودند: نباید با بگومگوها و تقسیم کردن مردم، کار بزرگ ملت در انتخابات را خراب و ضایع کرد. ایشان با اشاره به اقدامات وقیحانه امریکاییها بعد از انتخابات ریاستجمهوری ایران در افزایش تحریمها و کوبیدن بیش از پیش بر طبل دشمنی افزودند: در مقابل این دشمنیها، باید فضای جدیدی از همکاری کار و تلاش برای رسیدن به هدف مشترک یعنی «پیشرفت کشور و اعتلای جمهوری اسلامی» ایجاد کرد و همه در آن فضا سهیم و شریک شوند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، لازمه تحقق اهداف و به زانو درآوردن دشمن را «تلاش و ایستادگی» خواندند و گفتند: همه باید به مسوولان کشور کمک کنند و مسوولان نیز باید با رعایت حال مردم در بخشهای مختلف با یکدیگر همکاری کنند.
حضرت آیتالله خامنهای تاکید کردند: مشی همیشگی بنده این بوده و هست که از همه دولتهایی که بر سر کارند، حمایت میکنم و بعد از این نیز همینگونه خواهد بود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی سپس با ورود به بحث اصلی خود یعنی چگونگی مدیریت صحیح کشور و تشخیص راه از بیراهه گفتند: اداره صحیح کشور در وهله اول نیازمند مشخص شدن «ملاکهای تصمیمسازی و تصمیمگیری» و در مرحله بعد نیازمند «استفاده از تجربههای ۳۸سال گذشته» است.
حضرت آیتالله خامنهای در تبیین ملاکهای تصمیمگیری صحیح به «منافع ملی» به عنوان ملاک اصلی اشاره کردند و افزودند: البته منافع ملی آن زمانی واقعا منافع ملی است که با «هویت ملی و انقلابی ملت ایران» در تعارض نباشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: منافع ملی باید با هویت ملی تطبیق داده شود نه اینکه هویت ملی تابعی از موضوعاتی تحت عنوان منافع ملی قرار گیرد، زیرا در واقع آن موارد «منافع تخیلی» است نه منافع ملی.
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه به بیان معنای هویت ملی پرداختند و افزودند: هویت ملی ایران براساس سه عنصر «مسلمان بودن، انقلابی بودن و عمق تاریخی» شکل میگیرد و در تعریف هویت ملی حتما باید این سه عنصر مد نظر قرار گیرند.
ایشان گفتند: مسوولان کشور اعم از دولت محترم، قوه قضاییه، قوه مقننه و همه کسانی که تصمیمهای کلان میگیرند، باید از هر تصمیمی که شائبه بیگانه بودن با اسلام، انقلاب و تاریخ ملت ایران یا ضدیت با آنها را داشته باشد، پرهیز کنند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه تعریف ارائه شده از منافع ملی به معنای نادیده گرفتن پیشرفتهای بشری و محروم کردن خود از این پیشرفتها نیست، افزودند: متاسفانه این روزها تاویل برخی سخنانی که مسوولان بیان میکنند، بهصورت وسیع رایج شده است و نباید تعریف منافع ملی در چارچوب هویت اسلامی، انقلابی و تاریخی به معنای بسته شدن راه استفاده از پیشرفتهای بشری تاویل شود.
حضرت آیتالله خامنهای یک نکته مهم را در خصوص منافع ملی متذکر شدند و تاکید کردند: منافع ملی ما نباید تحت تحمیل خارجی قرار گیرد.
ایشان با تاکید بر اینکه قدرتهای استکباری برای تحمیل خواستههای خود شیوههای مختلفی بهکار میگیرند، افزودند: یکی از این شیوهها تامین منافع مستکبران تحت عنوان «هنجارهای بینالمللی» است تا از این راه کشورهای مستقل و ظلمستیز را به هنجارشکنی متهم کنند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی گفتند: اخیرا امریکاییها در سخنان خود درباره ایران، تحت عنوان هنجارهای بینالمللی موضوع «بیثباتسازی منطقه» را مطرح میکنند که در پاسخ آنها باید گفت اولا این منطقه چه ارتباطی به شما دارد و ثانیا عامل بیثباتی منطقه، شما و عمالتان هستید.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به نقش امریکاییها در ایجاد گروهک داعش و حمایتهای نظامی و تدارکاتی از این گروهک خاطرنشان کردند: ادعای تشکیل ائتلاف بر ضد داعش یک دروغ است، البته امریکاییها با «داعش کنترلنشده» مخالفند اما اگر کسی بخواهد واقعا داعش را نابود کند، با او مقابله میکنند. رهبر معظم انقلاب اسلامی اتهام اخیر رییسجمهور امریکا به ایران مبنی بر حمایت از تروریسم و نیز اتهامهای حقوق بشری امریکاییها را در چارچوب شیوه هنجارتراشی برای تامین منافع مستکبران برشمردند و خاطرنشان کردند: اینکه امریکاییها در کنار حکام قرون وسطایی و قبیلهیی سعودی از حقوق بشر سخن میگویند و در جایی که بویی از دموکراسی نبرده به جمهوری اسلامی که مظهر مردمسالاری است، تهمت میزنند واقعا مضحک است و به عنوان یک لکه ننگ تاریخی بر پیشانی آنها خواهد ماند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بخش بعدی سخنانشان به تبیین چگونگی استفاده از تجربهها در اداره صحیح کشور و مدیریت فرصتها و تهدیدها پرداختند. ایشان با اشاره به «تاثیر تعیینکننده انسجام و وحدت ملی» در موفقیتهای ۴ دهه اخیر افزودند: باید از این تجربه موفق در اداره کشور استفاده کرد، البته وحدت منافاتی با اعلام مخالفت با سیاستهای دستگاهها ندارد اما نباید در زمینه مسائل کلان در کشور کشمکش و بگومگو باشد.
حضرت آیتالله خامنهای «دو قطبی شدن کشور» و «دو دستگی مردم» را تجربهیی خطرناک دانستند و افزودند: در سال ۵۹ رییسجمهور وقت جامعه را دوقطبی و مردم را به دو دسته مخالف و موافق تقسیم کرد که نباید این تجربه تکرار شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی «فاصلهگذاری واضح با دشمن» را زمینهساز وحدت ملی دانستند و افزودند: مسوولان باید با دشمن خارجی و عوامل داخلی او فاصلهگذاری جدی کنند. ایشان با یادآوری تجربه تلخ حوادث سال ۸۸ گفتند: در آن حوادث عدهیی در خیابانها به صراحت علیه اساس انقلاب و باورهای دینی شعار دادند و چون با آنها مرزبندی و فاصلهگذاری نشد، مشکلات ادامه یافت. تکیه بر ظرفیتهای داخلی و اولویت دادن به تولید ملی» نکته دیگری بود که رهبر معظم انقلاب در بحث اداره صحیح کشور بر آن انگشت گذاشتند.
ایشان افزودند: کشور دارای نیروی انسانی جوان و بسیار خوب و کارآمد است که ظرفیت خود را در پیشرفتهای علمی از جمله مساله انرژی هستهیی نشان داده است و باید از تجربه مفید استفاده از جوانان برای پیشبرد بخشهای دیگر کشور نیز استفاده کرد.
حضرت آیتالله خامنهای «اعتماد نکردن به دشمن» را از دیگر تجربههای اساسی و جدی خواندند که باید در مدیریت کشور به آن توجه کامل شود.
ایشان افزودند: میتوانستیم به دشمن اعتماد نکنیم اما در جاهایی به علتهایی مثلا برای گرفتن بهانه از دست امریکاییها کوتاه آمدیم که البته بهانه گرفته نشد و ضربه هم خوردیم.
رهبر معظم انقلاب به مسوولان تاکید کردند: هر جا عرصه کار با بیگانگان است باید با دقت، وسواس و احتیاط کامل وارد شد و در لحن و بیان هم بهگونهیی سخن گفت که اعتماد به دشمن در آن احساس نشود، زیرا هم در داخل و هم نزد بیگانگان تاثیر منفی خواهد داشت. حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به قضیه «برجام» گفتند: به مسوولانی که پیگیر این مساله بودند اعتماد داشتیم و داریم چرا که آنها را خودی و مومن میدانیم اما در همین ماجرا در مواردی به علت اعتماد به حرف طرف مقابل از مسائلی صرفنظر کردیم یا اهتمام لازم را به خرج ندادیم که در نتیجه خلأهایی باقی ماند که دشمن در حال استفاده از آنهاست. رهبر معظم انقلاب به نامه آقای ظریف به مسوولان اروپایی درباره موارد نقض برجام به دست امریکاییها اشاره کردند و افزودند: وزیر امور خارجه که مخالف مذاکرات نیست اما چون انسان «متدین، با وجدان و دارای احساس مسوولیت» است، در این نامه موارد مختلف «نقض روح و جسم برجام» را تشریح کرده است. حضرت آیتالله خامنهای «هیات نظارت بر برجام» را به دقت و اجرای کامل وظایف خود فراخواندند و افزودند: در پذیرش برجام، شرایط صریحی را بهصورت مکتوب مشخص کردهایم که هیات نظارت بر برجام باید مراقبت کند تا این شرایط به دقت رعایت شود.
ایشان تاکید کردند: وقتی دشمن با وقاحت در مقابل شما ایستاده است هر نوع کوتاهی شما را حمل بر ضعف و ناچاری میکند و گستاختر میشود بنابراین باید کاملا مراقب بود.
«تقویت اقتدار نظامی و امنیتی» نکته دیگری بود که رهبر معظم انقلاب در ترسیم بایدها و نبایدهای «اداره صحیح کشور و مدیریت فرصتها و تهدیدها» مورد تاکید قرار دادند. ایشان افزودند: بدیهی است که امریکا برای حذف عناصر اقتدار ایران از سپاه و نیروی قدس بدش بیاید و شرط و شروط بگذارد که مثلا سپاه نباشد، بسیج دخالت نکند، در مسائل منطقهیی این طور رفتار کنید و امثال این حرفها اما همه مسوولان باید برعکس دشمن، عناصر اقتدار و عزت ایران یعنی نیروهای مسلح، سپاه، بسیج و همه عناصر مومن و انقلابی را تقویت کنند.
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه سخنانشان به بیان چند نکته مهم و تاثیرگذار اقتصادی در اداره صحیح کشور پرداختند.
ایشان خاطرنشان کردند: رییسجمهور محترم در سخنانشان مواردی را گفتند که «باید بشود» اما مخاطب و مجری عمده این موارد، خود ایشان و تیم کاری دولت هستند.
رهبر معظم انقلاب با اشاره به تاثیر جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی در اداره اقتصادی کشور «رسیدگی حقیقی به روستاها ازجمله ایجاد صنایع روستایی» را حلال برخی مشکلات ازجمله حاشیهنشینی و مفاسد ناشی از آن خواندند و گفتند: ایجاد امکانات رفت و آمد و انتقال راحت محصولات روستاها برای روستاییان بسیار مهم است.
«مدیریت صحیح واردات ازجمله جلوگیری شدید از واردات محصولاتی که به تولید مشابه داخلی ضربه میزند»، «استفاده مردم از محصولات داخلی به عنوان زمینه لازم برای ارتقای کیفیت این محصولات»، «مقابله با قاچاق»، «اجرای صحیح و شایسته اصل ۴۴» و مساله «امنیت سرمایهگذاری» از دیگر نکاتی بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی در این بخش از سخنانشان به آنها اشاره کردند.
ایشان در جمعبندی مطالب اقتصادی سخنانشان گفتند: ما مسوولان در این چند سال درباره مسائل اقتصادی خیلی حرف زدهایم اما اکنون باید وارد عمل شد به همین علت «ارائه نقشه راه روشن و جامع» از نخستین کارهایی است که دولت باید انجام دهد.
حضرت آیتالله خامنهای «فضای مجازی» را از دیگر مسائل مهم و تاثیرگذار در اداره صحیح کشور خواندند. رهبر معظم انقلاب خاطرنشان کردند: بهمنی از مسائل ضد ارزشی و مخالف منافع ملی، مطالب درست و نارست، اطلاعات غلط یا صحیح و حتی شبه اطلاعات بر ذهن جامعه فرود میآید که باید این فضا کنترل شود اما نباید ملت را از فضای مجازی محروم کرد.
ایشان با انتقاد از کوتاهیها در زمینه ایجاد شبکه ملی اطلاعات افزودند: شماری از کشورها با ایجاد شبکه ملی اطلاعات ضمن رعایت خطوط قرمز خود و کنترل صحیح فضای مجازی از اینترنت برای تامین منافعشان بهره گرفتهاند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: باید همه مردم بتوانند از منافع فضای مجازی استفاده کنند و در زمینههایی که به ضرر کشور، افکار عمومی به ویژه جوانان نیست، سرعت اینترنت افزایش یابد و هر کار لازم دیگر نیز انجام شود. مساله «امریکا» آخرین موضوعی بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی به آن پرداختند و افزودند: بسیاری از مسائل با امریکا اساسا قابل حل نیست زیرا مشکل امریکا با ما ناشی از مسائلی همچون انرژی هستهیی و حقوق بشر نیست بلکه مشکل آنها با اصل جمهوری اسلامی است.
حضرت آیتالله خامنهای، سر کار آمدن نظام اسلامی در منطقهیی مهم و در سرزمینی ثروتمند همچون ایران و در پیش گرفتن سیاستهای مستقل را عامل اصلی دشمنی امریکاییها با جمهوری اسلامی دانستند و گفتند: آنها با اصل استقلال کشور مخالفند و حتی اگر حکومتی در کشور بر سر کار بود که دینی و انقلابی نبود اما مستقل بود، مخالفتها و معارضههایی با آن وجود داشت.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به منابع و امکانات فراوان ایران اسلامی گفتند: قدرتهایی که کارشان دستاندازی در کشورهاست، حاضر نیستند از چنین لقمهیی بگذرند اما انقلاب اسلامی نمیگذارد این لقمه از گلوی آنها پایین برود.
حضرت آیتالله خامنهای مسائلی همچون «حقوق بشر، تررویسم و ادعای ایجاد بیثباتی از سوی ایران در منطقه» را بهانههای امریکا علیه نظام اسلامی دانستند و خاطرنشان کردند: امریکا، خود تروریست و تروریستپرور و حامی رژیمی همچون رژیم صهیونیستی است که مغز تروریسم است و از روز اول با ترور و ظلم به وجود آمده است بنابراین با امریکا نمیتوان کنار آمد.
ایشان در همین زمینه تاکید کردند: نباید حرفهای مبهم و دوپهلو زد که موجب سوءاستفاده شود بلکه باید مطالب و مواضع، صریح و روشن بیان شود. رهبر معظم انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: امریکاییها بدانند جمهوری اسلامی از مواضعی همچون ظلمستیزی و دفاع از فلسطین دست برنمیدارد و از تلاش برای احقاق حقوق ملت کوتاه نمیآید. حضرت آیتالله خامنهای در جمعبندی سخنانشان، ملت ایران را ملتی زنده و انقلاب اسلامی را بالنده و جوان خواندند و خاطرنشان کردند: این شرایط، آینده خوبی را به ملت نوید میدهد و امیدواریم وضع مردم روز به روز بهتر شود و تهدیدها را به بهترین وجه دفع کند. پیش از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی، رییسجمهور با تشکر از مردم و رهبر معظم انقلاب به خاطر شکلگیری حماسه انتخابات ۹۶ گفت: پیروز انتخابات ملت است و دوران رقابتها و بگومگوها دیگر پایان یافته و امروز باید به خواستهها و مطالبات مردم توجه کنیم.
رییسجمهور مهمترین مطالبات مردم را رفع مشکلات اقتصادی به ویژه اشتغال و بهبود معیشت برشمرد و افزود: بیتردید اگر همه در کنار هم پشت سر رهبر معظم انقلاب قرار گیریم، میتوانیم بر مشکلات فائق آییم.
آقای روحانی با بیان اینکه بدخواهان دنیا ازجمله امریکا بیش از گذشته از عظمت ایران نگران هستند، خاطرنشان کرد: باید منتظر نقشهها و توطئههای جدید دشمنان باشیم البته این توطئهها برای ملت ایران تازگی ندارد و مردم ما در حوادث سختتر و پیچیدهتر در برابر دسیسههای آنها پیروز شدهاند و در آینده نیز پیروز خواهند شد.
رییسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به قرار داشتن در هفتههای پایانی دولت یازدهم و نزدیک شدن به آغاز فعالیت دولت دوازدهم به تشریح خدمات دولت پرداخت.
آقای روحانی «کنترل تورم و تکرقمی کردن آن»، «رشد اقتصادی بالای 8 درصد»، «ایجاد اشتغال، رشد مثبت در تراز بازرگانی»، «ثبات قیمت ارز»، «کاهش اتکای بودجه به نفت و افزایش اتکا به مالیات»، «افزایش تولید و صادرات نفت و محصولات پتروشیمی»، «گازرسانی به ۹هزار روستا و آبرسانی به بیش از 5 هزار روستا، برقرسانی به همه روستاهای بالای ۱۰خانوار» و «اتصال ۲۸هزار روستا به اینترنت» را ازجمله دستاوردهای دولت یازدهم اعلام کرد.
رییسجمهور با اشاره به نامگذاری سال جاری به نام «اقتصاد مقاومتی: تولید- اشتغال» گفت: همه تلاشها در دولت دوازدهم در جهت تحقق این شعار خواهد بود. آقای روحانی حل مشکل اشتغال را نیازمند کاری بزرگ و ملی دانست و با بیان اینکه برای تحقق برنامه ششم در حوزه اشتغال باید بیش از ۹۰۰هزار شغل در سال ایجاد شود، خاطرنشان کرد: برای ایجاد شغل نیازمند سرمایه، اصلاح امور بانکی و افزایش مهارتهای جوانان و توسعه شرکتهای دانشبنیان هستیم. رییسجمهور، حمایت از محرومان و مستضعفان را یکی دیگر از برنامههای مهم دولت دوازدهم خواند و با تاکید بر اهمیت مساله عدالت اجتماعی خاطرنشان کرد: فاصله درآمدی دهک دهم و دهک اول جامعه حدود ۱۴برابر است که باید به یک رقم متعادل برسد. آقای روحانی در پایان از ملت ایران به خاطر تلاش و حضور فعالانه همچنین از رهبر معظم انقلاب اسلامی به خاطر حمایتها و هدایتهای ایشان قدردانی کرد. در پایان این دیدار، نماز مغرب و عشا به امامت رهبر انقلاب اسلامی اقامه شد و حاضران روزه خود را همراه ایشان افطار کردند.