سودای «ترامپ» برای بستن مسیر تحقیقات
گروه جهان|
یک روز پیش از حضور دادستان کل امریکا در جلسه علنی سنا برای ارائه توضیحاتی در زمینه دخالت احتمالی روسیه در انتخابات ریاستجمهوری، منابع نزدیک به دونالد ترامپ از احتمال اخراج رابرت مولر، مسوول تحقیقات درباره رسوایی موسوم به «روسیهگیت» خبر دادند.
به گزارش بلومبرگ، کریستوفر رودی از دوستان نزدیک و قدیمی دونالد ترامپ گفته او قصد دارد یکی دیگر از مسوولان تحقیق درباره دخالت روسیه در انتخابات امریکا را اخراج کند. یک منبع نزدیک به رییسجمهوری امریکا هم در این باره گفته است: «ترامپ در تلاش است اقدامی مثل اخراج رابرت مولر را انجام دهد. اما همه به او توصیه کردهاند که چنین کاری را انجام ندهد.»
رابرت مولر در سال 2001 از سوی جورج دبلیو بوش به عنوان رییس افبیآی انتخاب شد و تا سال 2013 در همین سمت خدمت کرد. او اکنون از سوی وزارت دادگستری در حال تحقیق درباره نفوذ روسیه در انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته امریکاست. ترامپ پیشتر نیز جیمز کومی، رییس افبیآی را که همزمان مسوول تحقیقات درباره جنجال موسوم به روسیهگیت بود، اخراج کرد. این اقدام واکنشهای بسیاری در پی داشته است.
رای دادگاه تجدیدنظر
جنجال روسیهگیت در شرایطی ادامه دارد که ترامپ در جبهه دیگری نیز مشغول مبارزه است. رویترز گزارش داده که باز هم یک دادگاه تجدیدنظر دادخواست دولت امریکا درباره فرمان مهاجرتی ترامپ را رد کرده است.
بر اساس این گزارش، دادگاه تجدیدنظر منطقه نهم در سانفرانسیسکو به شکایت وزارت دادگستری از حکم یک قاضی فدرال ایالت هاوایی رسیدگی کرده و سه قاضی این دادگاه اعلام کردهاند؛ فرمان مهاجرتی ترامپ قوانین مهاجرتی موجود امریکا را نقض میکند. البته دادگاه به این مساله که آیا فرمان مهاجرتی ترامپ نقض قانون اساسی بوده یا خیر، اشارهیی نکرده است.
فرمان اجرایی ترامپ مهاجرت و سفر شهروندان 6کشور با جمعیت عمدتا مسلمان به امریکا را بهطور موقت تعلیق میکرد. بر اساس این فرمان رییسجمهوری امریکا، ورود شهروندان کشورهای ایران، لیبی، سوریه، سومالی، سودان و یمن به ایالات متحده به مدت ۹۰ روز متوقف میشد. اکنون دادگاه تجدیدنظر منطقه نهم امریکا گفته فرمان مهاجرتی ترامپ دلایل منطقی برای ممنوعیت ارائه نکرده است.
ساعاتی پس از این حکم دادگاه تجدیدنظر، سخنگوی کاخ سفید با دفاع از فرمان مهاجرتی گفته دولت در حال بررسی این حکم تازه است. شان اسپایسر گفته است: «اعتقاد داریم که فرمان مهاجرتی رییسجمهوری برای محافظت از امریکا کاملا قانونی است و در نهایت دیوان عالی آن را تایید خواهد کرد.» این در حالی است که پیشتر نیز دادگاه تجدیدنظر منطقه چهارم امریکا با ۱۰رای موافق در مقابل ۳رای مخالف به تایید حکم دادگاه مریلند و علیه فرمان مهاجرتی ترامپ رای داده بود. راجر گریگوری، قاضی ارشد دادگاه تجدیدنظر منطقه چهارم گفته بود: هدف اصلی فرمان اجرایی این است که از ورود پیروان یک دین خاص به امریکا جلوگیری کند. وی تصریح کرده بود: چنین اقدامی خلاف قانون اساسی امریکاست. جف سشنز، دادستان کل و از حامیان سرسخت ترامپ در واکنش به این حکم گفته بود: وزارت دادگستری از دیوان عالی خواهد خواست این موضوع را بررسی کند.
شکایت مریلند و واشنگتن
جنجالهای پیرامون دولت ترامپ در روز گذشته به همین جا ختم نمیشود. رسانهها پس از اشاره به حکم دادگاه تجدیدنظر درباره فرمان مهاجرتی ترامپ نوشتهاند که دادستانهای ایالت مریلند و واشنگتن از ترامپ شکایت کردهاند، چون به گفته آنها رییسجمهوری امریکا بر خلاف قانون اساسی در قالب فعالیتهای تجاریاش از دولتهای خارجی پول میگیرد.
در این گزارش آمده، شاکیان به بندی از قانون اساسی ایالات متحده استناد کردهاند که میگوید هیچ مقام دولت فدرال نباید از دولتهای خارجی، هدیه یا پول بگیرد. در این شکایت ادعا شده ترامپ آشکارا قانون اساسی را نقض میکند. به گزارش بیبیسی، پیش از این هم اعتراضها و شکایتهایی درباره فعالیتهای اقتصادی ترامپ پس از ریاستجمهوریاش مطرح شده بود اما این نخستین شکایت از سوی نهادهای دولتی است. کاخ سفید این اتهامها را رد کرده است. کارل رسین و برایان فراش، دادستان کل واشنگتن و ایالت مریلند این پرونده را مطرح کردهاند. یک سازمان غیردولتی به نام «شهروندان حامی مسوولیت و اخلاق در واشنگتن» هم قبلا شکایت مشابهی در ماه ژانویه ثبت کرده بود اما وزارت دادگستری در واکنش به این پرونده گفته بود که شاکیان لطمهیی ندیدهاند و چنین شکایتی موضوعیت ندارد. اینبار شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید هم این پرونده را تلاشی سیاسی خوانده است.
تعریف و تمجید در نشست کابینه
یورونیوز نیز با اشاره به حواشی بیپایان دولت امریکا نوشته، 6ماه پس از به قدرت رسیدن ترامپ نخستین دیدار جمعی اعضای کابینه برگزار شده است، نشستی تشریفاتی که شبیه شوهای تلویزیونی بود با اجرای خود ترامپ برگزار میشد. گفته شده، اعضای هیات دولت امریکا از مایک پنس، معاون رییسجمهوری گرفته تا وزیران بهداشت و کار، هر یک به نوبه خود از افتخار همکاری با ترامپ سخن گفتهاند. به عنوان مثال، تام پرایس وزیر بهداشت امریکا در این جلسه گفته است: «من در اجلاس بهداشت گروه ۲۰ در برلین نماینده امریکا بودم و میتوانم بگویم که همگان از رهبری امریکا در زمینه تامین بهداشت بسیار شادمان بودند.»همچنین برخی اعضای کابینه ترامپ او را به همراه روزولت بهترین رهبر تاریخ خواندهاند و برخی دیگر گفتهاند که خدمت کردن به او در کاخ سفید برکت و نعمت است. جلسه کابینه امریکا دستمایه طنز برخی سیاستمداران شده است. چاک شومر، نماینده دموکرات در سنای امریکا در حضور همکارانش به شوخی از ترامپ برای اجرای تلویزیونی موفق و نیز مدل مویش تشکر کرد!
تحریمهای تازه علیه روسیه
در اوج جنجال روسیهگیت، سناتورهای هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات درباره اعمال تحریمهای تازه علیه روسیه به توافق رسیدند. گفته شده، در نهایت نمایندگان ارشد دو کمیته «امور بانکی» و «روابط خارجی» اعلام کردند که توافق حاصل شده و بر پایه آن در صورتیکه ترامپ قصد کاهش یا پایان دادن به تحریمهای فعلی را داشته باشد، باید به کنگره مراجعه کند. به گزارش آسوشیتدپرس، تحریمهای اخیر علیه چهرههایی است که در نقض حقوق بشر در روسیه یا ارسال جنگافزار برای دولت سوریه دست دارند. افزایش تحریمهای فعلی در بخشهایی از پروژههای انرژی و تامین مالی، معادن، بخش فلزات، کشتیرانی و راهآهن تازه هستند.