کشش افزایش ۵ برابری مستمری را نداریم
رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) ضمن اشاره به افزایش مستمری مددجویان نهادهای حمایتی گفت: درحال حاضر با همین افزایش رقم مستمری مددجویان که اقدام بسیار خوبی بود نیز شاهد برخی تبعات ازجمله افزایش مراجعات برای قرار گرفتن در زیر چتر حمایتی کمیته امداد همچنین کاهش رغبت برای دریافت وام اشتغال هستیم که باید این اشکالات مدیریت شوند. این درحالی است که ۵ برابر شدن رقم مستمری مددجویان نیز کار ما را سخت خواهد کرد. سیستم کشش این افزایش ۵ برابری مستمری را ندارد و این افزایش نباید اجرا شود.
به گزارش ایسنا، سیدپرویز فتاح در نشست خبری خود ضمن اشاره به اینکه درحال حاضر مساله رسیدگی به نیازمندان و محرومان به یک گفتمان ملی تبدیل شده است، گفت: در انتخابات ریاستجمهوری شاهد بودیم که موضوع رسیدگی به نیازمندان و محرومان به یک گفتمان ملی و هماهنگ تبدیل شد و یکی از اصلیترین شعارهای کاندیداها رسیدگی به محرومان بود. ما از این مساله خوشحالیم که هم آنان که انتخاب نشدند و هم دکتر روحانی که با رای ملت انتخاب شد هر کدام خواستند با رسیدگی به محرومان از یکدیگر سبقت بگیرند. وی ادامه داد: رسیدگی به محرومان امروز درحالی به یک گفتمان ملی تبدیل شده که پیش از این باید التماس میکردیم و به دست و پای مسوولان میافتادیم تا کاری برای نیازمندان انجام دهند اما امروز خوشبختانه آنها جلوتر از همه حرکت میکنند و دولت و مجلس نیز در حمایت از محرومان و مستضعفان با یکدیگر هماهنگ هستند.
رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) در ادامه به بخشی از صحبتهای دو شب پیش رییسجمهور در دیدار با مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: در دیدار با مقام معظم رهبری رییسجمهور گزارش عملکرد خوبی را ارائه دادند و در فرازی از گزارش خود به مقام معظم رهبری عنوان کردند که درصدد هستند تا مستمری نیازمندان را تا ۵ برابر افزایش دهند. این درحالی است که روحانی پس از انتخابات ریاستجمهوری نیز عزم دولت دوازدهم را برای ریشهکن کردن فقر مطلق تا پایان دولت اعلام کرده بودند. فتاح در ادامه با بیان اینکه رییس مجلس در زمینه حمایت از نیازمندان در حوزه قانونگذاری اعلام آمادگی کردهاند، خطاب به رسانهها گفت: در شرایط فعلی که همه ارکان نظام در جهت محرومیتزدایی و حمایت از محرومان اعلام آمادگی کردهاند، رسانهها هم که همواره اهل نقد هستند باید در این زمینه مشارکت جدیتری داشته باشند و مواظب باشند که خدای نکرده از این حرکت عقب نیفتند. نحوه فعالیت رسانهها نباید به گونهیی باشد که دایما به دنبال پرداختن به مسائل سیاسی بوده و از طرح سایر مسائل و موضوعات غافل بماند زیرا حمایت از محرومان مساله کوچک و شوخیبرداری نیست و امروز همه باید کمک کنند تا کمیته امداد در راستای عمل به وظایفش به موفقیت برسد.
محروم نگهداشتن مناطق مرزی توسط دولتها را قبول ندارم
فتاح در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه هنوز محرومیت با ضریب۷و۸ و۹ در کشور وجود دارد و آیا محروم نگهداشتن برخی مناطق ازجمله مناطق مرزی کشور تعمدی بوده یا خیر؟ گفت: اینکه این مناطق عمدا توسط دولتها محروم نگهداشته شده باشد را اصلا قبول ندارم زیرا آرزوی هر دولتی محرومیتزدایی است و معتقدم تمام دولتها متناسب با تواناییشان در رفع این محرومیتزدایی تلاش کردهاند اما شاید محرومیت برخی مناطق به علت وسعت کشور و پراکندگیها همچنان استمرار یافته باشد.
رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) در ادامه با بیان اینکه وجود مناطقی با ضریب محرومیت ۸ و۹ به هیچ وجه در کشور زیبنده نیست زیرا ضریب ۹ بسیار دردناک است و وجود چنین ضریب محرومیتی در یک منطقه نشاندهنده اوضاع اسفناک آن منطقه است و این درحالی است که در ایران آنقدر ندار نیستیم که نتوانیم ضریب محرومیت این مناطق را کاهش دهیم، گفت: درحال حاضر کمیته امداد برای مناطق محروم بودجه ویژهیی را اختصاص داده است و برنامههای ویژهیی دارد و هیچگاه بودجه کمیته امداد در استانی مانند تهران با استانی همچون جنوب کرمان یکسان نیست اما امروز برای رفع محرومیت از چهره این مناطق نیاز به مشارکت تمامی دستگاهها داریم.
افزایش تعداد مراجعان برای قرار گرفتن زیرچتر حمایتی کمیته امداد
وی در ادامه درخصوص اقدام دولت در واریز مبلغ افزایش یافته مستمری مددجویان طی دو ماه اخیر به حساب یارانه آنها گفت: با توجه به ارتباط بسیار خوب ما با دولت میتوانیم بهراحتی از دولت انتقاد کنیم پس باید بگویم که دولت در این دو ماه برای واریز مستمریها خلاف قانون عمل کرده است زیرا نباید رقم افزایش یافته مستمریها به حساب یارانه افراد واریز شود زیرا حساب یارانه و مستمری کاملا با یکدیگر متفاوت است و این کار دولت حسابها را به هم ریخته است اما ما در زمان انتخابات دم فرو بستیم و در این خصوص هیچ صحبتی نکردیم زیرا هر گونه اظهارنظر ما در آن زمان سیاسی و دخالت تلقی میشد.
کشش افزایش ۵ برابری مستمری مددجویان را نداریم
رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) ادامه داد: درحال حاضر در کسوت نظام هستیم و هر کاری که میکنیم باید تمام جوانب آن را بسنجیم حتما افزایش رقم مستمریها اقدام خوبی بود اما اگر مدیریت خوبی نداشته باشیم، تبعات منفی به همراه خواهد داشت. به همین دلیل ما از دولت تقاضا کردیم که در اعلام این موضوعات دقت بیشتری داشته باشد زیرا پس از اعلام افزایش مستمری از یک طرف مراجعات افراد برای قرار گرفتن در چتر حمایتی کمیته امداد افزایش یافته و از سوی دیگر رغبت مددجویان برای اخذ وامهای اشتغالزایی نیز کاهش یافته است. به همین دلیل نباید به این مسائل دامن بزنیم که در انتخابات به حد کافی دامن زده شد و حتی دو شب پیش نیز رییسجمهور در دیدار با مقام معظم رهبری به افزایش ۵ برابری مستمری مددجویان اشاره کردند اما باید بدانند که این موضوع واقعا کار ما را سخت میکند و سیستم این کشش را ندارد.
منتفی شدن پرداخت وام ۵ میلیون تومانی به سرپرستان خانوار
فتاح در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص پرداخت وام ۵میلیون تومانی به سرپرستان خانوار که رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده است، گفت: هنوز بانک مرکزی این مساله را با ما طرح موضوع نکرده اما از این تصمیم استقبال میکنیم زیرا مددجویان ضامن و چک ندارند و اینکه مستمری مددجو ضمانت او باشد بسیار خوب است اما باید این موضوع مدیریت شود زیرا ضمانت مستمری، مددجوست و نباید طوری باشد که تمام رقم مستمری او به اقساط وام اختصاص پیدا کند زیرا این مساله قطعا اختلال ایجاد خواهد کرد. این درحالی است که باید توجه شود که این وامها برای اشتغال باشد نه برای روزمرگی زیرا پرداخت چنین وامهایی برای مخارج روزمره افراد برای آنها بدهکاری ایجاد میکند.
فتاح در ادامه با بیان اینکه درحال حاضر با بهزیستی هیچ مشکل تداخلی نداریم و کاملا هماهنگ عمل میکنیم و همافزایی صورت گرفته، گفت: وسعت کار ما آنقدر زیاد است که اگر دیگران هم به این کار وارد شوند، جای کسی را تنگ نخواهند کرد و ما از آنها استقبال خواهیم کرد. درخصوص موسسات خیریه و سازمانهای مرتبط با امور خیریه نیز هماهنگی در سطح کلان وجود دارد و این طور نیست که آنها رغیب ما باشند یا در کار ما مداخله کنند بلکه هماکنون در همافزایی علاوه بر سازمان بهزیستی با بسیج، بنیاد مستضعفان، بنیاد برکت و خیریهها نیز صورت گرفته هر چند باید عقلانیتر رفتار شود اما در مجموع فعالیت این مراکز را به عنوان رقیب نمیدانیم و توصیه میکنیم آنها هم در زمینه محرومیتزدایی کار کنند و باری را از دوش ما بردارند.
۱۵ درصد مددجویان کمیته امداد اهل تسنن هستند
رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) درخصوص حمایت این نهاد حمایتی از اهل سنت در کشور نیز گفت: چندین سفر به بلوچستان، کردستان، ترکمن صحرا و سایر نقاطی که تراکم جمعیت اهل تسنن در آن مناطق زیاد است، داشتم و درحال حاضر آمار مددجویان اهل تسنن تحت حمایت کمیته امداد ۱۵درصد کل مددجویان این نهاد را در سراسر کشور تشکیل میدهند که این آمار از نسبت جمعیت اهل تسنن به کل جمعیت کشور بیشتر است. این موضوع نشان میدهد در کمیته امداد هیچ تفاوتی در ارائه خدمات و حمایتهای خود میان برادران اهل تسنن و شیعیان نداریم اما موارد اختلافی در احکام اهل تسنن و شیعه وجود دارد که بسیار قابل توجه است.
وی در ادامه درخصوص موارد اختلافی در احکام اهل تسنن و شیعه تصریح کرد: یکی از اختلافات احکام دینی شیعیان و اهل تسنن مربوط به «صدقه» است. به طوری که برادران اهل تسنن به صندوق صدقات اعتقاد ندارند و به صندوقهای ما پول واریز نمیکنند. این درحالی است که ما براساس احکام شرعی تنها مجازیم که صدقات جمع شده از هر شهر و استان را به نیازمندان همان شهر و استان اختصاص دهیم و ریالی از رقم صدقه هیچ استانی از آن استان خارج نمیشود و ما هیچ وقت صدقه منطقهیی را در مناطق دیگر هزینه نمیکنیم. به این ترتیب استانهایی که جمعیت اهل تسنن در آنها زیاد است به این شکل صدقه پرداخت نمیکنند بالطبع نمیشود صدقات سایر استانها را از محدوده جغرافیایی آن استان خارج و در این استانها خرج کنیم.
ارائه وامهای با سود صفر درصد به مددجویان اهل تسنن
فتاح در ادامه با بیان اینکه علمای شیعه وام بانکی با کارمزد ۴درصد را وام قرضالحسنه میدانند و آن را حلال اعلام کردهاند، گفت: علمای اهل سنت حتی یک درصد کارمزد را هم حرام میدانند این درحالی است در دیداری که با مولوی عبدالحمید داشتم در این خصوص از آنها تشکر و از این نظر آنها استقبال کردم، کاش علمای ما هم مانند علمای اهل سنت عمل میکردند و میگفتند که بانکها نباید سود بگیرند زیرا همین سودهای بالای بانکی این بلا را بر سر اقتصاد ما آورده است. وی افزود: در نتیجه پس از صحبتهای انجام شده برای مددجویان اهل تسنن وام بدون کارمزد اختصاص دادیم تا این مشکل شرعی آنها نیز حل شود و هماکنون در مناطق اهل سنت وام صفر درصد به آنها ارائه میشود.
فتاح در ادامه گفت: یکی دیگر از تفاوتهای موجود در میان احکام دینی اهل سنت با شیعیان در مساله «زکات» است؛ به طوری که زکات در فقه شیعه به اقلام معدودی تعلق میگیرد. این درحالی است که در میان اهل تسنن اقلام بسیاری مشمول زکات میشوند تا جایی که در سال گذشته مناطق بلوچستان، کردستان، ترکمن صحرا در ردههای اول پرداخت زکات در کشور بودهاند و این باعث خوشحالی ماست زیرا برادران اهل تسنن در دورههای گذشته اعتمادی به ما نداشتند اما امروز به ما اعتماد کردند و مبالغ قابل توجهی از زکات خود را به ما دادهاند که ما نیز مبالغ جمعآوری شده را میان نیازمندان همان مناطق توزیع کردیم.
برخی ایتام اهل سنت حامی ندارند
فتاح در ادامه درخصوص اینکه برخی از ایتام اهل سنت حامی ندارند، گفت: یکی دیگر از تفاوتهای موجود میان شیعه و اهل تسنن مساله «تکفل ایتام» است زیرا با وجود اینکه در شیعه به تاسی از امیرالمومنین تکفل ایتام را مستحب اکید میدانیم چنین نگاهی درخصوص تکفل ایتام در میان برادران اهل سنت وجود ندارد به همین دلیل تعداد معدودی ایتام اهل تسنن در بلوچستان هستند که حامی ندارند اما ما به دنبال آن هستیم که با تشویق و ترغیب شیعیان به تکفل ایتام برادران اهل تسنن این مساله را حل کنیم و قول میدهم به برکت همین ماه رمضان هیچ یتیم شیعه و سنی در کشور بدون حامی باقی نماند.
رییس کمیته امداد امام خمینی(ره) در ادامه به مساله خروج مددجویان از این نهاد نیز گفت: سال گذشته ۱۰درصد از جامعه آماری تحت پوشش خود را کم کردیم و با این کار باری از دوش دولت و مجلس کم شد. این درحالی است که ما این افراد را از چرخه حمایت خود بیرون نمیکنیم چون این مساله به صلاح نیست و تمامی این افراد به دلیل خودکفایی از حمایت امداد خارج شدهاند. این در حالی است که اگر آنان عادی و طبیعی خارج میشدند هم ما هنر نکرده بودیم.
فتاح در پایان درخصوص پرداخت وام اشتغال به مددجویان نیز گفت: سال گذشته به ۱۲۰هزار نفر وام پرداخت شده اما این مساله به معنی خودکفا شدن همه آنها نیست زیرا معمولا ۲۰درصد تلفات وام داریم و ۲تا ۳سال زمان میبرد تا این افراد از وام بهره بگیرند. برای سال جاری نیز براساس برنامهریزیهای صورت گرفته ۱۴۰هزار فقره وام اشتغال به مددجویان پرداخت خواهیم کرد.