بازداشت یک‌ هزار نفری مظنونان تروریستی در اروپا

۱۳۹۶/۰۳/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۱۵۲۲

29 خرداد

گروه گوناگون  رشد گروهک‌های تروریستی و افزایش حملات آنان در سال‌های اخیر به چالش بزرگی تبدیل شده که بسیاری از کشورها را درگیر کرده است. در بین این گروه‌ها، داعش توانسته اقدامات گسترده‌تری را در مناطق مختلف داشته باشد. پیش‌تر این گروه که در طول جنگ داخلی سوریه قدرت گرفته، درصد بسیاری از خاک کشورهای خاورمیانه را در اختیار داشت. محققان بسیاری هشدار داده‌اند که نیروهای بازمانده داعش در مناطقی که از اشغال آنها رها شده، حضور خود را حفظ کرده‌اند و همچنان فعال خواهند ماند. از این ‌رو پیش‌بینی شده بود که خاورمیانه صحنه حمله‌های تروریستی بیشتری باشد. این پیش‌بینی درحالی ارائه شده که در سال‌ گذشته میلادی، حملات تروریستی گسترده‌یی در کشورهای اروپایی به وقوع پیوسته است. با توجه به این اقدامات، تدابیر امنیتی جدی‌تری اندیشیده شده و مقامات کشورهای اروپایی با تمرکز بیشتری به حفظ امنیت در مقابل تروریسم پرداخته‌اند. با توجه به گزارش جدید از اینترپل، اتحادیه اروپا در مجموع ۱۰۰۲نفر را در سال ۲۰۱۶ دستگیر کرده است. این افراد مظنونان به جرایم تروریستی بوده‌اند. طبق گزارش‌های به دست آمده، این دستگیری‌ها برای سومین سال متوالی درحال افزایش بوده است.

در این گزارش به تعداد دستگیر‌ی‌‌ها برای جرایم تروریستی به تفکیک کشور پرداخته شده است. در سال ۲۰۱۶ فرانسه بیشترین آمار بازداشت مظنونان به اقدامات تروریستی را داشت. بسیاری از این افراد تکفیری‌ها بوده‌اند که به اتهام آماده‌سازی عملیات یا همکاری با گروهک‌های تروریستی بازداشت شده‌اند. طبق آمار به دست آمده در این سال نزدیک به ۴۲۹نفر دستگیر شده‌اند. فرانسه در سال ۲۰۱۶ شاهد عملیات تروریستی مرگباری همزمان با جشن باستیل در سواحل شهر نیس بود. پیش از این نیز در سال ۲۰۱۵ چندین نقطه در پاریس مورد حمله واقع شد که تیرباران دسته‌جمعی و بمب‌گذاری انتحاری در مناطق مختلف شهر پاریس از نتایج این حمله بود.

اسپانیا و بلژیک از دیگر کشورهایی هستند که در سال ۲۰۱۶ آمار قابل‌ توجهی از دستگیری افراد مظنون به جرایم تروریستی داشته‌اند. هر چند که گزارشی مبنی بر وقوع حملات تروریستی گسترده در اسپانیا ارائه نشده اما دولت این کشور، مبارزه با تروریسم افراطی به‌خصوص داعش را در اولویت اصلی در بحث امنیت ملی اعلام کرده است. طبق آمار به دست آمده در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۶۹ نفر در این کشور بازداشت شده‌اند که از تکفیری‌ها و مظنون به جرایم تروریستی بوده‌اند. این تعداد در بلژیک به ۶۲ نفر رسید. به نظر می‌رسد این دستگیری‌ها در بلژیک پس از دریافت هشدار ضد تروریستی در این کشور باشد؛ در این هشدار اعلام شده بود که گروهی از تروریست‌های داعش، خاک سوریه را ترک کرده و برای انجام حملات تروریستی در فرانسه و بلژیک عازم مرزهای اروپا شده‌اند. طبق گزارش‌های به دست آمده این ۳کشور در سال ۲۰۱۶ بیشترین آمار دستگیری مظنونان به جرایم تروریستی را داشتند.

آن طور که آمار نشان می‌دهد در این سال ۳۶نفر به اتهام فعالیت‌های تروریستی در هلند بازداشت شدند که این تعداد در اتریش ۳۰ نفر و در  ایتالیا ۲۸نفر اعلام شد.

آلمان نیز در سال ۲۰۱۶ نزدیک به ۲۵نفر از افرادی که مظنون به جرایم تروریستی بودند را بازداشت کرد. آنها بیشتر تکفیری‌هایی بودند که برخی از فعالیت‌های آنان موجب نگرانی دولت آلمان شده بود. به نظر می‌رسد، این بازداشت‌ها پس از حمله تروریستی مرگبار در برلین بود. وزیر این کشور در سال ۲۰۱۶ برای مقابله با تروریسم خواستار اقدامات نظارتی گسترده در اماکن مختلف شد همچنین براساس بسته امنیتی جدید ارائه شده، اعلام شد که باید تابعیت آلمانی برای کسانی که در مبارزات تروریستی در خارج از کشور شرکت می‌کنند، لغو شود و قوانین پناهندگی برای خارجی‌های مجرم تشدید شود.

در این سال، تعداد بازداشتی‌های جرایم تروریستی در یونان ۱۵نفر اعلام شد. گزارش‌هایی نیز از دستگیری مظنونان به اقدامات تروریستی از کشورهای دانمارک، لهستان، سوئد، جمهوری چک، ایرلند، رومانی و اسلوانی ارائه شده است. طبق این گزارش‌ها در دانمارک تعداد بازداشتی‌ها ۸ نفر، در لهستان ۵ و در سوئد ۲ نفر بوده است. در دیگر کشورهای نام‌ برده شده در سال ۲۰۱۶ تنها یک نفر مظنون به جرایم تروریستی بازداشت شده است.

آن طور که آمار نشان می‌دهد در سال ۲۰۱۷ اشغال مناطق توسط داعش به میزان قابل ‌توجهی کاهش یافته است. این گروه تروریستی در اوج قدرت خود در اواخر سال ۲۰۱۴ بیش از ۱۰۰هزار کیلومتر از خاک کشورها در خاورمیانه را در اختیار داشت. این میزان از تصرف داعش در اوایل سال ۲۰۱۷ حدود ۵۷ درصد کاهش یافته و اکنون به ۴۵هزار و ۳۷۷کیلومتر رسیده است. همچنین طبق گزارش‌های به دست آمده، تعداد بسیاری از افرادی که تحت کنترل این گروه تروریستی زندگی می‌کردند، کاهش یافته‌اند. با این‌ حال به‌دلیل اقدامات تروریستی که در سال‌های اخیر صورت‌ گرفته، جوامع جهانی اجرای قوانین مبارزه با تروریسم را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده‌اند.