جهانگیری: ایران در کنار دولت و ملت عراق است
معاون اول رییسجمهور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته در کنار دولت و ملت عراق خواهد بود، گفت: ایران در همه زمینهها از جمله در مقابله با تهدیدات امنیتی و مبارزه با گروههای تروریستی و برقراری امنیت و ثبات در منطقه در کنار عراق خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی معاون اول رییسجمهوری، اسحاق جهانگیری دیروز در مذاکرات مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و عراق با تبریک پیروزیهای اخیر دولت و ملت عراق در نبرد علیه داعش و به خصوص موفقیتهای حاصل شده در موصل اظهار داشت: این پیروزیها تاثیر فراوانی در امنیت عراق و منطقه خواهد داشت و امیدوارم در سایه پیروزیهای اخیر شاهد وفاق و انسجام ملی و حضور همه گروهها و جریانات سیاسی این کشور باشیم. معاون اول رییسجمهور با اشاره به اینکه منطقه خلیج فارس و خاورمیانه در شرایط خاصی قرار دارد، حضور هیات عراقی در ایران و گفتوگو با مقامات جمهوری اسلامی ایران را زمینهیی برای حل مسائل منطقه و پیشرفت کشورهای اسلامی دانست. وی روابط دوجانبه میان تهران و بغداد در زمینههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و نظامی را بسیار خوب ارزیابی کرد و افزود: باید تلاش کنیم سطح روابط دوجانبه متناسب با ظرفیتهای دو کشور ارتقا پیدا کند. جهانگیری همچنین با اشاره به برخی موانع پیشروی توسعه روابط اقتصادی میان دو کشور، تصریح کرد: مسائل بانکی از مهمترین موانع فراروی توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی ایران و عراق است که باید با جدیت برای حل این مسائل تلاش کنیم چرا که روابط بانکی پیشنیاز همکاریهای اقتصادی است. معاون اول رییسجمهور ادامه داد: برای حل مسائل بانکی راهکارهای متعددی وجود دارد از جمله آن که دو کشور میتوانند مبادلات تجاری خود را با ارز ملی خود انجام دهند که این امر نیازمند هماهنگی و توافق میان بانکهای دو کشور است. وی با تاکید بر ضرورت پرداخت مطالبات معوق شرکتهای پیمانکار ایرانی فعال در پروژههای کشور عراق، گفت: در خصوص خط لوله انتقال گاز به بغداد و همکاریهای نفتی توافقات خوبی میان دو کشور صورت گرفته که باید اجرایی شود. جهانگیری احداث راه آهن شلمچه ـ بصره را گامی مهم در جهت تسهیل رفت و آمد مسافرین و جابهجایی کالا میان دو کشور دانست و با تاکید بر اینکه احداث این خط ریلی یک اقدام استراتژیک است، گفت: در این زمینه توافقاتی میان مسوولان حوزه حمل و نقل دو کشور انجام شده که پیگیری و اجرای آن امری ضروری است.
معاون اول رییسجمهور در ادامه با تاکید بر اینکه همکاریهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی ایران و عراق به نقطهیی رسیده که برای توسعه آن نیازمند تهیه سند جامع همکاریهای تجاری و اقتصادی دو کشور هستیم، گفت: در این سند باید همه مسائل و جوانب دیده شود و وظایف و تکالیف دستگاههای مختلف دو کشور مشخص گردد. لازم است کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور در این زمینه ماموریت پیدا کند تا در یک دوره زمانی مشخص نسبت به تدوین این سند اقدام نماید.
وی همچنین با اشاره به گسترش رفت و آمدهای مردم ایران و عراق به خصوص در مناسبتهای مذهبی تصریح کرد: این موضوع به خصوص در ایام اربعین حسینی از اهمیت دو چندانی برخوردار است و تهران پیشنهاد میکند که برای تسهیل در رفت و آمد مردم، توافقنامه لغو روادید میان ایران و عراق به امضا برسد.
جهانگیری به موضوع گرد و غبار و ریزگردها نیز پرداخت و خاطرنشان کرد: مردم استانهای مرزی ایران با مشکلات جدی در این زمینه روبهرو هستند که لازم است با توسعه همکاریها میان دو کشور معضل ریزگردها را برطرف کنیم و ایران در این زمینه از آمادگی لازم برخوردار است.
نخست وزیر عراق نیز در این نشست ضمن محکوم کردن اقدامات تروریستی داعش در مجلس شورای اسلامی و حرم امام راحل گفت: این اقدامات نشاندهنده آن است که تروریسم مرز نمیشناسد و اقدامات تروریستی در همه جا گسترده است؛ بنابراین باید با همکاری مشترک در برابر چنین پدیدهیی بایستیم.
حیدرالعبادی افزود: گروههای تکفیری و تروریستها سالهاست که جان مردم عراق را به مخاطره انداختهاند و خوشبختانه کار آنها به مرحله پایانی رسیده و در موصل و مرزهای سوریه و عراق اقداماتی انجام خواهیم داد که راه آنها بطور کامل بسته شود.