ضرر ۲۷۰۰ میلیاردی وزارت بهداشت از تعرفهگذاری سال ۹۶
گروه اقتصاد اجتماعی|
امسال بار دیگر شیوه تعرفهگذاری خدمات درمانی به روال سالهای پیش از ۹۳ بازگشت؛ آن هم در شرایطی که وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی بارها بر ضرورت واقعی شدن تعرفههای پزشکی تاکید کردهاند. پس از گذشت دو هفته از اعلام با تاخیر تعرفههای پزشکی سال ۹۶، وزیر بهداشت دیروز در نخستین واکنش رسمی و عمومیاشریال از پی انتقادهایی که افزایش پنج درصدی و حتی صفر درصدی و در مواردی هم کاهش تعرفهیی را برای برخی از گروهها، ناعادلانه میدانستند، از دولت خواست در مصوبهاش تجدید نظر کند. با این همه و در حالی که او اعتقاد داشت که وزارتخانهاش بیش از دیگران زیان میبیند و عملکرد بهتر سازمانهای بیمهگر، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و سازمان برنامه و بودجه میتوانست مانع این تصمیمگیری شود، اعلام کرد به قانون احترام میگذارد و از آن تبعیت خواهد کرد.
سیدحسن قاضیزادههاشمی در گفتوگو با ایسنا درباره اعتراض برخی گروههای پزشکی به تعرفههای سال ۹۶ گفت: گروههای معترض میتوانند اعتراض خود را به سازمان برنامه و بودجه و شورای عالی بیمه منعکس کنند. ما هم جزو معترضان بودیم و بیش از همه از غیرواقعی بودن تعرفهها زیان میبینیم. در کشور ۶۵۰ بیمارستان داریم، ولی بخش خصوصی ممکن است یک یا دو بیمارستان داشته باشد. بنابراین زیان ما در سال ۹۶ حدود ۲۷۰۰میلیارد تومان خواهد بود. او ادامه داد: وزارت بهداشت باید بیشتر از همه به این موضوع اعتراض داشته باشد، ولی همه تابع قانون هستیم. تلاشها باید پیش از تصویب قانون متمرکز شوند، اما وقتی قانون تصویب شد همه باید از آن تبعیت کنند. در عین حال هم برای سال آینده تلاش کنیم که اتفاق امسال تکرار نشود. در همین راستا هم دستگاههای نظارتی بر موارد تخلف از تعرفه پزشکان نظارت خواهند داشت. او با تاکید بر اهمیت موضع بیمهها در جریان تصویب تعرفهها افزود: موضع سازمان برنامه و بودجه و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از بیمهها هم مهمتر است. آنها در فصل بودجه باید بهتر از آنچه اتفاق افتاد عمل کنند و مبنای تعرفهگذاریها منطق باشد؛ به نحوی که بتوان از آن دفاع کرد. او ادامه داد: تلاشهای ما در این زمینه کم ثمر بوده است. قرار بود افزایش تعرفهها صفردرصد باشد، اما حالا با وجود همه تلاشهایی که انجام دادیم به 5 درصد افزایش پیدا کرده است؛ در حالی که پیشنهاد ما ۱۵درصد بود. دلیلش هم کنترل تورم و منابع محدود بود. در بودجه سالانه نیز این موضوع به صورت جامع پیشبینی نشده است.
سد بیمهها مقابل وزارت بهداشت
معاون درمان وزیر بهداشت نیز روز گذشته در نشست خبریاش با تشریح چگونگی رشد پنج درصدی تعرفهها گفت: با این تعرفهها بیمارستانهای دولتی حدود 1300 میلیارد کسری اعتبار خواهند داشت و ممکن است کیفیت خدمات در بیمارستانها کاهش یابد. محمد آقاجانی ادامه داد: ما و سازمان نظام پزشکی از آذرماه سال 95 پیشنهاد تعرفهیی مان را مبنی بر رشد 15درصدی تعرفه خدمات سلامت در بخش دولتی و خصوصی، به شورای عالی بیمه ارائه دادیم. اما سازمانهای بیمهگر مدعی بودند که باتوجه به منابعشان نمیتوانند این پیشنهاد را اجرا کنند.
او افزود: بر این اساس این موضوع در اسفندماه 95 مجددا در شورای عالی بیمه مطرح شد و برخی بیمهها، کاهش تعرفهها را پیشنهاد کردند. در نهایت سه سناریو تعرفهیی مبنی بر رشد صفر درصدی، رشد 9درصدی و رشد 10درصدی به دولت پیشنهاد شد. وزارت بهداشت قویا بر پیشنهاد خودش اصرار داشت و معتقد بود که حداقل رشد تعرفه باید با میزان تورم متناسب باشد. این موضوع در کمیسیون اجتماعی دولت مورد بحث قرار گرفت، اما باز هم توافقی حاصل نشد.
آقاجانی گفت: در نهایت این موضوع به صحن علنی دولت رفت. بیمهها ادعا داشتند که سازمان برنامه و بودجه برای رشد تعرفهها متناسب با میزان تورم، بودجه لازم را ندیده است. اما بدیهی است که با رشد تورم، هزینه خدمات در بیمارستانها افزایش پیدا میکند. به عنوان مثال تورم 9.8درصد بوده است. حال باید توجه کرد که بهطور متوسط در عموم کشورها تورم در حوزه سلامت 50درصد بیشتر از تورم جامعه است. یعنی ما شاهد 15درصد تورم در حوزه سلامت هستیم. بنابراین درنهایت موضوع در دولت مطرح شد و کماکان وزارت بهداشت بر رشد حداقلی تعرفه متناسب با تورم اصرار داشت. اما سازمان برنامه و بودجه موافق این موضوع نبودند و نهایتا هیات وزیران نیز به رشد 5درصدی تعرفهها رای داد. بنابراین وزارت بهداشت در حمایت از رشد تعرفهها تنها بود. او افزود: از سوی دیگر وزارت بهداشت انتظار دارد که حداقل، پرداخت مطالبات بیمارستانها به موقع انجام شود. در حال حاضر فاصله ارائه خدمت تا دریافت مطالبات بیمارستانها به 9 ماه رسیده است و میزان مطالبات پرداخت نشده 9000 میلیارد تومان است. در عین حال با این تعرفهها ممکن است شاهد کاهش کیفیت خدمات در بیمارستانها باشیم. همچنین این تعرفهها رغبت برای سرمایهگذاری در حوزه سلامت را کاهش میدهد. آقاجانی در پاسخ به پرسشی پیرامون احتمال ورشکسته شدن بیمارستانها بهدلیل کسری اعتبارات گفت: ما انتظار داریم که سازمان برنامه و بودجه این کسری اعتبار را ببیند. یعنی یا باید تعرفهها رشد میکردند، که این کار انجام نشد یا اینکه سازمان برنامه و بودجه در اعتبارات وزارت بهداشت گشایشی را انجام دهد. بر این اساس درخواست هر روزه ما از سازمان برنامه و بودجه این است که اعتباراتمان افزایش یابد و کسری اعتبارات بیمارستانهای وزارت بهداشت حل شود. او در پایان افزود: هدف مهم طرح تحول نظام سلامت این بود کهدرصد پرداختی از جیب مردم در حوزه سلامت افزایش پیدا نکند. یعنی پرداختی از جیب مردم کمتر از میزان رشد تورم باشد که هنوز هم شاهد این موضوع هستیم.