تداوم کاهش بازدهی در بورس تهران و فرابورس
گروه بورس|
در هفته منتهی به 16تیر 96؛ طی ۵روز کاری بورس تهران، شاخص کل بازده نقدی و قیمتی ۴ واحد افت کرد و در تراز ۷۸هزار و ۷۰۰واحدی ایستاد. بازدهی تدپیکس در این دوره منفی 0.01درصد بود. یک هفته پیشتر در تاریخ چهارشنبه هفتم تیر سال جاری؛ شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس و اوراق بهادار تهران در تراز ۷۸هزار و ۷۰۴واحدی قرار داشت، اما در آخرین کاری هفته گذشته و با سپری شدن 5روز کاری از تالار شیشهیی این شاخص با 4واحد افت در تراز ۷۸هزار و ۷۰۰واحدی قرار گرفته است. همچنین شاخص آزاد شناور که در تاریخ مذکور به رقم ۸۵هزار و ۸۳۰ واحدی رسید تا آخرین روز هفته گذشته ۳۱واحد افت کرده و به رقم ۸۵ هزار و ۷۹۹واحدی رسیده است. علاوه بر این شاخص بازار اول در این مدت با افت ۲۴واحدی همراه شد و به رقم ۵۴هزار و ۲۲۳واحدی رسید. اما شاخص بازار دوم طی 5روز کاری گذشته ۱۰۶واحد رشد کرد و از رقم ۱۷۶هزار و ۵۵۶واحدی به ۱۷۶هزار و ۶۸۲واحدی رسید. شاخص کل فرابورس نیز با 1.18درصد بازدهی منفی روبهرو شد. آیفکس هفته نخست تیر را با رقم 910واحدی به پایان برد و طی 5روز کاری هفته دوم با 11واحد کاهش در نقطه 899 واحد ایستاد.
به گزارش «تعادل» در نخستین روز معاملات بورس تهران در گروه فلزات اساسی نماد سهامی ذوبآهن اصفهان بیشترین حجم معامله را دارا بود، اما روند کاهشی در قیمت پایانی را تجربه کرد. همچنین نماد کالسیمین که از نمادهای دارای ارزش معامله بالایی در این گروه بود، با افزایش بیش از 3درصد در قیمت پایانی مواجه شد. همچنین در این گروه تقریبا نیمی از نمادها با روند افزایش در قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله مواجه شدند. در گروه خودرو و ساخت قطعات در این روز تعداد زیادی از نمادها توانستند روند افزایشی در قیمت پایانی را تجربه کنند، هرچند این افزایش چندان زیاد نبود و بسیاری از نمادها حتی کمتر از نیمدرصد این رشد را تجربه کردند.
در دومین روز معاملات تالار شیشهیی در این هفته نمادهای با حجم و ارزش بالای معامله روند رو به کاهش را در قیمت پایانی تجربه کردند هر چند که این کاهش برای سه نماد پرمعامله این گروه زیر یک درصد بود.
همچنین در گروه فلزات اساسی اکثریت قریب به اتفاق نمادها روند رو به کاهش در قیمت پایانی را تجربه کردند. هر چند که نمادهایی مثل مس شهید باهنر و فروسلیس ایران بیش از 4درصد در قیمت سهمشان رشد کردهاند، اما قندیها نیز در داد و ستدهای دومین روز هفته همجهت با روند کلی داد و ستد سهمها جز در یک نماد یکدست قرمز شدند. هر چند که این کاهش در قیمت برای برخی نمادهای این گروه چندان محسوس نبود.
در سومین روز معاملات در گروه فلزات اساسی اما نمادهایی همچون کالسیمین و سهامی ذوبآهن اصفهان جزو نمادهای پر معامله بودند که توانستند روند افزایشی را تجربه کنند. همچنین تک سهمهایی در این گروه با روند کاهشی در قیمت پایانی مواجه شدند، اما بیشتر نمادها شرایط رو به رشد را از خود نشان دادند. همچنین سیمانیها در آن روز یکدست در قیمت پایانی افت کردند و تنها نماد سیمان صوفیان توانست اندکی نسبت به روز گذشته رشد داشته باشد.
در چهارمین روز داد و ستدهای بورس تهران در گروه فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهیی و نماد پالایش نفت بندرعباس بیشترین ارزش معامله را دارا بود و قیمت سهماش حدود یک درصد رشد یافت. اما در کل بیشتر نمادهای این گروه با روند رو به کاهش در قیمت پایانی مواجه شدند، اما در گروه رایانه و فعالیتهای وابسته به آن اکثریت نمادها با روند رو به رشدی مواجه بودند.
همچنین در گروه فلزات اساسی سهامی ذوبآهن اصفهان جزو نمادهایی بود که از بیشترین حجم معامله برخوردار بود، ولی حدود 1.5درصد در قیمت پایانی افت را تجربه کرد. در این گروه حدود نیمی از نمادها با روند افزایشی در قیمت پایانی مواجه بودند، همچنین اکثریت قریب به اتفاق گروه محصولات شیمیایی نیز وضعیت قیمت سهمشان رو به کاهش بود. هر چند که در گروه خودرو تعدادی از سهمها با روند رو به رشد مواجه شدند، اما در مجموع در این گروه نیز روند کلی قیمت سهمها رو به کاهش بود.
در آخرین روز معاملات تالار شیشهیی در هفتهیی که گذشت در گروه قند و شکر شاهد رشد یک باره تمام نمادها بودیم بهطوری که در تعدادی از نمادهای این گروه صف خرید مشاهده میشد. اما در گروه محصولات شیمیایی اکثر نمادها مخصوصا آنهایی که از حجم و ارزش بالای معامله برخوردار بودند روند رو به کاهشی را در قیمت پایانی تجربه کردند.
در گروه استخراج کانههای فلزی نیز قیمت سهام اکثر شرکتها روند رو به کاهش را طی کرد به عنوان مثال در معادن بافق که ارزش معاملاتش به بیش از ۹میلیارد تومان میرسید و حجم معاملاتش رقم ۷۴۴ میلیون سهم را تجربه میکرد، قیمت پایانی نزدیک به دو درصد افت کرد، اما در گروه فلزات اساسی روند تغییر قیمتها مقداری متعادلتر بود و نیمی از نمادها توانستند روند رو به افزایش را در قیمت پایانی تجربه کنند. در گروه خودرو نیز سهام شرکتهای ایران خودرو، پارس خودرو، زامیاد، سایپا دیزل، قطعات اتومبیل ایران، آهنگری تراکتورسازی ایران و تعداد دیگری از سهمها روند رو به کاهش در قیمت پایانی را تجربه کردند و تعدادی از تکسهمها نیز با وجود رشد از افزایش قیمت چندانی برخوردار نبودند.
افزایش 100درصدی ارزش مبادلات فرابورس
ارزش معاملات فرابورس ایران در هفته منتهی به 16 تیر، بیش از 100درصد در مقایسه با هفته گذشته افزایش یافت که این رقم نشانگر رشد چشمگیری است. در هفتهیی که پشت سر گذاشتیم در حالی حجم مبادلات فرابورس 15درصد نسبت به هفته پیش کاهش یافت که ارزش و تعداد معاملات صورت گرفته در بازارهای فرابورس به ترتیب 80درصد و 108درصد افزایش پیدا کردند. به این ترتیب در 5روز مبادلاتی هفته جاری شاهد دادوستد یکهزار و 320میلیون ورقه به ارزش 7هزار و 61میلیارد بودیم که این حجم از دادوستدها در 155هزار نوبت معاملاتی بین سهامداران دست به دست شد. در این میان 303میلیون سهم به ارزش 61میلیارد تومان در بازار اول فرابورس ایران دادوستد شد که رشد 79درصدی حجم و افزایش 88درصدی ارزش مبادلات این بازار را نسبت به هفته قبلی نشان میدهد. در همین حال بازار دوم میزبان نقلوانتقال 335میلیون سهم به ارزش 125میلیارد تومان بود که در این بازار نیز حجم و ارزش مبادلات حدود 40 درصد افزایش یافته است.
جابهجایی 662میلیون سهم به ارزش 79.9میلیارد تومان نیز نتیجه دادوستدهای صورت گرفته میان خریداران و فروشندگان سهام در تابلوهای معاملاتی بازار پایه بود که حجم و ارزش این مبادلات در مقایسه با هفته منتهی به 9تیر به میزان 42درصد کاهش را نشان میدهد. این هفته در بازار ابزارهای نوین مالی نیز مانند بازارهای اول و دوم شاهد رشد چشمگیر حجم و به ویژه ارزش مبادلاتی بودیم به گونهیی که 21میلیون ورقه بهادار به ارزش 462.6 میلیارد تومان در این بازار دست به دست شد. اوراق بدهی صدرنشین این بازار به لحاظ حجم و ارزش شد و در ادامه صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله و اوراق گواهی تسهیلات مسکن جایگاههای دوم و سوم را به لحاظ حجم و ارزش معاملاتی به خود اختصاص دادند. بر این اساس بیش از 4میلیون ورقه بدهی به ارزش افزون بر 400میلیارد تومان، 16میلیون ورقه در تابلو ETF به ارزش 19.3میلیارد تومان و 4هزار ورقه تسهیلات مسکن نیز به ارزش 32.1میلیارد تومان در بازار ابزارهای نوین مالی نقلوانتقال یافت. رصد جدول ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام به تفکیک گروههای صنعت حاکی از آن است که در میان صنایع فرابورسی، گروه فلزات اساسی با در اختیار داشتن 14درصد از سهم کل به ارزش 29.2 میلیارد تومان رتبه نخست را داراست.
رتبههای دوم تا پنج نیز به ترتیب در اختیار گروههای حملونقل، انبارداری و ارتباطات؛ سرمایهگذاریها؛ سایر محصولات کانی غیرفلزی و گروه انبوهسازی، املاک و مستغلات قرار گرفته است. در میان 10صنعت برتر عنوان گروههایی همچون بیمه و صندوق بازنشستگی جز تامین اجتماعی و نیز ساخت دستگاهها و وسایل ارتباطی به چشم میخورد. از رویدادهای مهم هفتهیی که گذشت، میتوان به عرضه عمده 4.99 درصد از سهام غیرمدیریتی شرکت آهن و فولاد ارفع در بازار دوم فرابورس ایران اشاره کرد که ارزش کل این معامله بیش از 42میلیارد تومان بود. در نهایت شاخص کل فرابورس ایران در قبای سبز معاملات هفته منتهی به 16 تیرماه را پشت سر گذاشت و در کانال 899 واحدی به استقبال هفته آتی رفت.