سبزپوشی شاخص کل با پول نفت پالایشیها

گروه بورس|
به گزارش «تعادل»، شرکتهای پالایشی از آخرین روز کاری هفته گذشته تا دیروز بهدلیل تعدیلهای مثبت متوقف شدند. این درحالی است که این شرکتها تاکنون صورتهای مالی خود را در سامانه ناشران بورس «کدال» منتشر نکرده و فعالان بازار از تحولات شرکت آگاهی چندانی ندارد. در این رابطه هومن بیگلری حسابرس شرکتهای پالایشی به «تعادل» گفت: شرکتهای پالایشی شرکتهای خاصی هستند که حساسیت زیادی روی صورتهای مالی آنهاست به همین دلیل هفته گذشته شرکتها طی نامهیی به سازمان بورس اعلام کردند که تعدیل بالای ۲۰ درصد داشته و طبق قانون بازار سرمایه باید نماد آنها متوقف شود. این کارشناس مالی در ادامه گفت: شرکت پالایش و پخش هفته گذشته نرخ مواد اولیه فروخته شده به شرکتهای پالایشی را اعلام کرد و در این صورتحساب نرخهای نفت فروخته شده را کمتر از پیشبینیها اعلام کرد و به همین روی شرکتها برای سال ۹۵ بیشتر از پیشبینیها، سود برای هر سهم درنظر خواهند گرفت. درنتیجه تقاضای نمادهای شرکتهای پالایشی در دادوستدهای دیروز رشد یافت.
رفت و آمد نمادهای بورسی
دیروز بزرگترین اخراجیهای موقتی بورس، شرکتهای پالایشی بودند. طی معاملات دیروز نماد معاملاتی شرکتهای پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت شیراز، صنایع کاشی و سرامیک سینا، کارخانجات تولیدی شیشه دارویی رازی، گروه بهمن، سیمان مجد خواف، پالایش نفت اصفهان، اوراق اجاره صدانا، پالایش نفت لاوان، صنایع مس شهید باهنر، بیمه دانا، کشتیرانی ج. ا. ا، پالایش نفت تهران و بهنوش ایران از سوی ناظر بازار سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای صنعتی مینو، بازرگانی و تولیدی مرجانکار، اوراق مشارکت شهرداری قم، گواهی سپرده عام بانک رفاهی کارگران، حقتقدم خرید سهام نفت پاسارگاد، تجارت الکترونیک پارسیان، فولاد خوزستان، تولیدی و صنعتی ثابت خراسان، حقتقدم خرید سهام نیروترانس، فرآوردههای نسوز ایران و توسعه معادن و فلزات بازگشایی شدند.
معاملات درونگروهی
دیروز در بازار ۲ بورس تهران که به معاملات درونگروهی سهامداران عمده اختصاص دارد اندکی بیش از ۶۴۰ میلیون سهم مخابرات ایران به ارزش بیش از ۱۲۹ میلیارد تومان میان سهامداران عمده این سهم منتقل شد. در فولاد مبارکه اما دیروز ۲۰میلیون سهم به ارزش کمتر از ۳ میلیارد تومان کد به کد شد همچنین اندکی بیش از ۱۶میلیون سهم ملی صنایع مس ایران به ارزش کمتر از ۳میلیارد تومان به کدهای درونگروهی سهامدار عمده انتقال یافت. در ارتباطات سیار ایران نیز کمتر از ۶ میلیون سهم به ارزش ۸,۵ میلیارد تومان کد به کد شد. همچنین دیروز بیش از ۴ میلیون سهم پتروشیمی فجر به ارزش بیش از ۲ میلیارد تومان کد به کد شد. در داروپخش نیز ۳.۵میلیون سهم این شرکت به ارزش کمتر از ۵ میلیارد تومان کد به کد شد.
بررسی نماگرهای بورس
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات دیروز شنبه ۱۷ تیر ماه ۹۶ با افزایش ۱۸۱ واحدی روی رقم ۷۸ هزار و ۸۸۱واحد ایستاد. شاخص کل هم وزن اما با افزایش ۳۳واحدی عدد ۱۷ هزار و ۲۲۷ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص سهام آزاد شناور نیز با افزایش ۱۳۸واحدی به رقم ۸۵ هزار و ۹۳۸ واحد دست یافت.
شاخص بازار اول اما در حالی با افزایش ۱۵۷واحدی به رقم ۵۴ هزار و ۳۸۱ واحد دست یافت که شاخص بازار دوم با افزایش ۲۲۱ واحدی عدد ۱۷۶هزار و ۸۸۳واحد را به نمایش گذاشت. براساس این گزارش، دیروز معاملات سهام در نماد معاملاتی شرکتهای پالایش نفت بندرعباس با ۷۲ واحد، پالایش نفت اصفهان با ۷۱ واحد و گسترش نفت و گاز پارسیان با ۲۳واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل، معاملات سهام در نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی پردیس با ۱۸ واحد، ملی صنایع مس ایران با ۱۳ واحد و پتروشیمی فجر با ۱۱واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد این نماگر به دوش کشیدند. ارزش کل معاملات دیروز بورس تهران به بیش از ۳۱۳ میلیارد تومان نمایش داده شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از یک میلیارد و ۱۵۵میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۴۳هزار و ۶۳۶ نوبت داد و ستد بود.
افت ۲واحدی آیفکس
نخستین روز مبادلاتی هفته جاری برای بازار فرابورس ایران با دادوستد بیش از ۲۱۸ میلیون ورقه بهادار به ارزش یکهزار و ۷,۵ میلیارد تومان پایان یافت که این حجم معامله در بیش از ۳۳ هزار دفعه صورت گرفت. براساس این گزارش، شنبه ۱۷ تیرماه سهامداران همچنین شاهد جابهجایی بیش از ۱۰۶میلیون سهم به ارزش تقریبی ۳۲۷ میلیارد ریال در مجموع دو بازار اول و دوم بودند. در این دو بازار نماد معاملاتی شرکت ریل سیر کوثر با معامله ۲۵میلیون سهم به ارزش ۹۷ میلیارد ریال بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را از آن خود کرد. دیروز دو نماد پالایشی و یک نماد سیمانی متوقف و در مقابل یک نماد از گروه سایر محصولات کانی غیرفلزی بازگشایی شدند.
به این ترتیب نماد شرکتهای پالایش نفت لاوان و پالایش نفت شیراز باتوجه به اطلاعات دریافتی مبنی بر تعدیل با اهمیت عملکرد سال مالی ۱۳۹۵ و شرکت سیمان مجد خواف برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام در روز دوشنبه مورخ ۱۹/۰۴/۱۳۹۶ متوقف شدند. نماد معاملاتی شرکت بازرگانی و تولیدی مرجان کار نیز پس از برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام و عدم موافقت مجمع با افزایش سرمایه بازگشایی شد. نگاهی به تابلو بیشترین رشد و افت قیمت نمادهای مورد مبادله در بازارهای اول و دوم فرابورس نشان میدهد به ترتیب سه نماد «غمینو»، «شراز» و «حسیر» در حالی تا سقف ۵ درصد افزایش قیمت را تجربه کردند که نمادهای «ثالوند»، «غفارس» و «غگلستا» با بالاترین ریزش قیمتی روبهرو شدند.
در مجموع تابلوهای معاملاتی بازار پایه نیز تعداد ۱۰۷میلیون سهم به ارزش افزون بر ۱۴,۲میلیارد تومان مورد مبادله قرار گرفت. در همین حال تابلوی اوراق تسهیلات مسکن نیز میزبان معامله ۸۹هزار ورقه تسه به ارزش بیش از ۶.۸ میلیارد تومان قرار گرفت. بازه قیمتی این اوراق دیروز از ۷۵.۸ تا ۷۷.۶هزار تومان در نوسان بود. سرمایهگذاران روز گذشته همچنین اقدام به جابهجایی ۴۹۲ هزار اوراق بهادار در بازار اوراق با درآمد ثابت کردند. ارزش معاملات انجام شده در این بازار به ۴۸۳ میلیارد ریال رسید. اوراق «صایتل» مربوط به اوراق اجاره رایتل دیروز بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را در این بازار به خود اختصاص داد. در نهایت شاخص کل فرابورس نیز با افت ۲.۸ واحدی در پایان بازار در نزدیکی ارتفاع ۸۹۷ واحدی ایستاد. نمادهای «مارون»، «زاگرس» و «دماوند» در حالی بالاترین تاثیر منفی را بر آیفکس موجب شدند که نمادهای «شراز»، «شپاس» و «چکاپا» با رشد قیمتی خود مانع از افت بیشتر شاخص شدند.
عرضه جو، ذرت، روغن، شکر و گندم
در تالار محصولات کشاورزی
تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران روز شنبه ۱۷ تیرماه میزبان عرضه ۷۷ هزار و ۸۲ تن جو، ذرت، روغن، شکر و گندم است. تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در نخستین روز هفته شاهد عرضه ۵ هزار تن شمش هزار پوندی آلومینیوم بود. تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران روز شنبه ۱۷ تیرماه میزبان عرضه ۷۷هزار و ۸۲تن جو، ذرت، روغن، شکر و گندم بود. این تالار عرضه ۱۸ هزار و ۵۷ تن جو دامی در قالب طرح قیمت تضمینی، ۴ هزار تن گندم دوروم، ۵۱هزار تن گندم خوراکی، ۳ هزار و ۳۲۵ تن شکر سفید، ۳۰۰تن روغن و ۴۰۰ تن ذرت را تجربه کرد. تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی نیز در این روز عرضه ۸۹هزار و ۷۵۳ تن مواد شیمیایی، مواد پلیمری، قیر، وکیوم باتوم، لوب کات و گوگرد را تجربه کرد. تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز میزبان عرضه ۱۰هزار تن گوگرد، ۴ هزار تن قیر و ۲۴۰ تن عایق رطوبتی بود. براساس این گزارش ۲۱ هزار تن آهک پخته و ۱۰۰تن قند کلهیی و خرد شده نیز در بازار فرعی عرضه شد.
