رویای امریکایی مهاجران
گروه گوناگون|
تازهترین نتایج نظرسنجی جهانی گالوپ نشان میدهد که نزدیک به 14درصد از بزرگسالان جهان، اگر فرصتی ایجاد شود خواستار مهاجرت و ترک کشورهای خود هستند. این تحقیق براساس نظرسنجی از میان حدود 587 هزار مصاحبه در 156کشور در میان سالهای 2013 تا 2016 به دست آمده است. طبق آخرین آمار به دست آمده از میان حدود 710میلیون نفر افرادی که مایل به مهاجرت هستند 21درصد تلاش میکنند که خود را به امریکا برسانند. آن طور که این گزارش نشان میدهد نزدیک به 147میلیون نفر از مردم در سراسر جهان خواستار مهاجرت به امریکا هستند. در سایر گزارشهای به دست آمده، رفاه اجتماعی مهمترین انگیزه برای مهاجرت به امریکا معرفی شده است. بسیاری از شهروندان کشورهای کم درآمد با مشاهده فرصتهای اقتصادی و حمایت دولت امریکا و وجود سیستمهای رفاهی به این کشور مهاجرت میکنند. آن طور که آمار مهاجرت در چند سال گذشته نشان داده بیشتر مهاجران، افرادی هستند که غیرقانونی در ایالات متحده زندگی میکنند که بیش از نیمی از این افراد از مکزیک وارد این کشور شدند. این مهاجران با دستمزدهای اندک کار میکنند و واجد شرایط رفاه عمومی نمیشوند اما برای آنها حتی دستمزدهای اندک بخش خصوصی بهتر از درآمدی است که در کشورشان به دست میآورند. همچنین وجود سیستم رفاه برای کودکان متولد امریکا نوعی حمایت از مهاجران است و امکان ارسال پول به کشورهای مبدا باعث تشویق میلیونها مهاجر فقیر و بدون تحصیلات برای عبور از مرزها به طور غیرقانونی میشود. این آمار درحالی اعلام شد که چندی پیش دونالد ترامپ فرمان منع ورود مهاجران 6 کشور مسلمان را به خاک امریکا صادر همچنین تدابیر خاصی برای جلوگیری از مهاجران مکزیکی به کشورش اتخاذ کرده است.
آمار رسمی نشان میدهد که جمعیت آلمان در سال ۲۰۱۶ با رشدی بیسابقه به ۸۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر رسیده است. به این ترتیب جمعیت آلمان نسبت به سال پیش از آن ۶۰۰ هزار نفر افزایش داشته که طبق گزارشها در درجه اول به دلیل مهاجرت از خارج به داخل آلمان بوده است. علاوه بر این نظرسنجی به دست آمده از تمایل 39میلیون شهروند کشورهای دیگر برای مهاجرت به آلمان خبر داده است. از مهمترین دلایلی که توجه مهاجران را به این کشور جلب کرده است، شرایط اقتصادی مناسب است. اقتصاد آلمان در اوج بحرانهای اقتصادی نسبت به سایر کشورهای اروپایی با کمترین آسیب روبهرو بوده است. همچنین مهاجرت به آلمان مزایایی شغلی بسیاری را به همراه دارد. بهعلاوه هنگامی که فردی به آلمان مهاجرت کند و شهروندی این کشور را بگیرد، میتواند بهراحتی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا سفر کند. مجموع این شرایط، آلمان را به دومین کشور مورد توجه مهاجران تبدیل کرده است. کانادا نیز از دیگر کشورهایی است که به عنوان مقصدی مناسب برای مهاجرت معرفی شده است. مهاجرت بخشی از فرهنگ این کشور است و مهاجران به سرعت میتوانند عضوی از جامعه کانادا شوند. طبق نتایج نظرسنجی به دست آمده حدود 36میلیون نفر که در این نظرسنجی شرکت کردهاند با ایجاد شرایط مناسب تمایل دارند که به خاک کانادا مهاجرت کنند.
گزارشهای بسیاری حاکی از آن است که سیر مهاجرت فزاینده به بریتانیا پس از جنگ جهانی دوم مزایای بسیاری برای این کشور به ارمغان آورد. بین سالهای ۱۹۹۰تا ۲۰۱۵ جمعیت مهاجر در انگلستان بیش از دو برابر شده و به ۳/۷میلیون نفر رسیده است. در سال ۲۰۱۵ حدود ۱۳درصد از جمعیت ساکن بریتانیا را متولدان خارج از کشور تشکیل میدادند که حدود ۱۴درصد از سهم متولدین خارج از بریتانیا، متولد ایالات متحده بودند. در آخرین آمار به دست آمده نیز نزدیک به 35میلیون نفر از مردم در کشورهای مختلف در صورتی که شرایط لازم فراهم شود، مایل هستند به بریتانیا مهاجرت کنند. هر چند باید دید که پس از برگزیت، تصمیمات نهایی برای حقوق مهاجران در بریتانیا چه خواهد بود؛ به نظر میرسد این موضوع در کاهش یا افزایش تمایل مهاجران برای ورود به بریتانیا تاثیرگذار باشد. فرانسه و استرالیا از دیگر کشورهایی هستند که برای بسیاری از افراد که رویای مهاجرت دارند، مقصد مناسبی حساب میشوند. آن طور که آمار نشان میدهد به طور متوسط حدود 31میلیون شهروند در کشورهای مورد بررسی اعلام کردهاند که در صورت امکان تمایل دارند به این کشورها مهاجرت کنند.
آن طور که در گزارشها به دست آمده هر چند که عربستان سعودی یکی از کشورهایی است که آمار بسیار اندکی در پذیرش مهاجران داشته با این حال طبق نتایج این نظرسنجی نزدیک به 25میلیون نفر از مردم در سراسر جهان خواهان مهاجرت به این کشور هستند.
اسپانیا، ایتالیا و سوییس نیز از آخرین کشورهایی هستند که در این نظرسنجی به عنوان رویای مهاجران معرفی شدهاند. به طور متوسط نزدیک به 13تا 20میلیون از افراد شرکتکننده در این نظرسنجی اعلام کردهاند که در صورت امکان خواهان مهاجرت به این کشورها هستند.
طبق بررسی بسیاری از جامعهشناسان، موضوع مهاجرت به دو عامل ترغیبکننده و پسزننده مربوط میشود. عوامل ترغیبکننده جنبههای منفی زندگی در کشور فرستنده مهاجر است. در این صورت برای مهاجرت مهاجران نه تنها باید عوامل منفی در کشور پذیرنده برطرف شود بلکه باید از مزیتهای بیشتری هم برخوردار باشند. در مقابل درحالی که عوامل ترغیبکننده، مهاجران را از کشورهای اصلیشان دور میکنند، جنبههای مثبت برخی از کشورها نیز در جذب مهاجران مانند آهنربا عمل میکند. در واقع استانداردهای بالاتر برای زندگی یا دستمزدهای بیشتر، از مهمترین عواملی است که افراد را وادار به مهاجرت میکند.