یک گام به عقب ترامپ
گروه جهان|
رییسجمهوری امریکا گفته فکر نمیکند ایده تشکیل واحد امنیت سایبری با روسیه تحقق یابد. دونالد ترامپ ساعاتی پس از اینکه از همکاری مشترک در حوزه امنیت سایبری با روسیه خبر داده بود به دلیل توفان اعتراضهای فراجناحی در امریکا مجبور به عقبنشینی شد و گفت که فکر نمیکند این ایده تحقق یابد.
به گزارش رویترز، ترامپ در صفحه توییترش نوشت: «این حقیقت که من و پوتین درباره واحد امنیت سایبری گفتوگو کردیم بدان معنا نیست که این اتفاق رخ دهد.» اگرچه ترامپ در توییت جدیدش توافق با روسیه در موضوع امنیت سایبری را عملی ندانسته اما تاکید کرده در موضوع برقراری آتشبس در جنوب سوریه، توافق با روسیه حاصل شده و این توافق اجرا خواهد شد.
سخنان پیشتر ترامپ درباره گفتوگوهایش با پوتین درباره تشکیل واحد امنیت سایبری با واکنش شدید جمهوریخواهان مواجه شده بود. لیندسی گراهام سناتور جمهوریخواه و رییس کمیته خدمات نیروهای مسلح سنای امریکا و مارکو روبیو سناتور فلوریدا، از این دیدگاه بهشدت انتقاد کردند. در میان دموکراتها نیز اشتون کارتر وزیر دفاع امریکا در دوران ریاستجمهوری اوباما، با هشدار درباره بازگشت به دوران اتحاد جماهیر شوروی گفت: «مانند این است به فردی که در خانه شما دست به سرقت زده است، پیشنهاد تشکیل یک گروه کاری در پرونده سرقت بدهید.» آدام شیف نماینده دموکرات نیز روسها را شریکی غیرقابل اعتماد در بخش امنیت سایبری خوانده بود.
اتهام ارتباط و تبانی با روسها از همان روزهای آغاز کار ترامپ بر کابینه او سایه افکنده است. نزدیکان ترامپ متهم هستند که در جریان انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ با روسها، ازجمله سفیر روسیه در واشنگتن تماس داشتند. بهتازگی نیز پسر بزرگ ترامپ به ارتباط با روسها متهم شده، اتهامی که از طرف وی رد شده است.
دیدار با وکیل روسی
نیویورکتایمز نوشته که پسر بزرگ رییسجمهور امریکا با یک وکیل روس ملاقات کرده که گویا اطلاعات مخربی درباره هیلاری کلینتون داشته است. بنا بر این گزارش، پسر بزرگ ترامپ ژوئن ۲۰۱۶ با ناتالیا وسلنیتسکایا وکیل روس که با کاخ کرملین در ارتباط بوده، ملاقات کرده است. در این ملاقات که در برج ترامپ انجام شده، جرد کوشنر داماد ترامپ و پل مانافورت رییس وقت کمپین انتخاباتی ترامپ نیز حضور داشتهاند. مایک کورالو سخنگوی تیم حقوقی دونالد ترامپ دوشنبه اعلام کرد که رییسجمهوری امریکا از این نشست اطلاع نداشته و در آن نیز شرکت نکرده است.
پلیس فدرال (افبیآی) و کمیتهیی از کنگره امریکا هماکنون در حال تحقیق درباره تبانی احتمالی تیم انتخاباتی ترامپ با روسها برای تاثیرگذاری در انتخابات به زیان هیلاری کلینتون نامزد دموکراتها هستند.
یک ماه پس از ورود ترامپ به کاخ سفید، مایکل فلین مشاور امنیت ملی او بهدلیل تماس با روسها بهویژه سرگئی کیسلیاک سفیر روسیه در واشنگتن، از مقام خود کنارهگیری کرد. پسر بزرگ ترامپ ملاقات با ناتالیا وسلنیتسکایا را تایید، اما گزارش نیویورکتایمز درباره محتوای این ملاقات را رد کرده است. نیویورکتایمز نوشته، دونالد ترامپ جونیور پس از آن با این نشست موافقت کرده که به او قول داده شد اطلاعاتی ارائه شود که بتوان علیه کلینتون استفاده کرد. با این حال پسر ترامپ با انتشار بیانیهیی اعلام کرده که از او خواسته شده بود با فردی دیدار کند که ممکن است اطلاعات مفیدی برای کمپین انتخاباتی پدرش در اختیار داشته باشد اما خیلی زود مشخص شد که ناتالیا وسلنیتسکایا هیچ اطلاعات ارزشمندی در اختیار ندارد. به گفته فرزند ترامپ، اظهارات وکیل روس در این ملاقات مبهم و بیمعنی بود و خیلی زود معلوم شده که میخواسته درباره موضوع فرزندخواندگی کودکان روس در امریکا گفتوگو کند.
پسر ترامپ در بیانیه خود تاکید کرده که پدرش از این ملاقات مطلع نبوده است. پسر ترامپ خلاف دختر و دامادش در دولت پدرش حضور و نقشی ندارد.
مقامهای دولت امریکا بهتازگی اعلام کردند که هک شدن سامانههای تجاری شرکت هستهیی امریکا و دیگر شرکتهای مرتبط با انرژی، کار هکرهای وابسته به دولت روسیه بوده است. دولت اوباما بهطور مستقیم روسیه را عامل هک سرورهای حزب دموکرات و انتشار ایمیل مقامهای کمیته ملی این حزب خوانده بود. اوباما در واکنش به این مساله
35 دیپلمات روس را اخراج و دستور توقف فعالیت دو مجتمع دیپلماتیک روسیه در خاک امریکا را صادر کرد. روسیه اما اتهامات وارد شده را مردود دانسته است.
ویکیلیکس در ماه جولای و درست پیش از برگزاری همایش ملی حزب دموکرات برای معرفی نامزد ریاستجمهوری، هزاران ایمیل مقامهای ارشد دموکرات را منتشر کرد. ایمیلهای منتشر شده نشان میداد که مقامهای کمیته ملی حزب دموکرات گرچه وظیفه داشتند در جریان رقابتهای مقدماتی و درونحزبی، بیطرفانه رفتار کنند اما از همان ابتدا پنهانی علیه برنی سندرز، رقیب هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین امریکا دسیسهچینی کرده و سعی در تخریب او داشتند.
الجزیره در گزارشی با اشاره به نخستین دیدار پوتین و ترامپ نوشته: «نخستین دیدارها اغلب ناخوشایند است و دیدار روسایجمهور امریکا و روسیه نیز قطعا همینطور بود؛ ناخوشایند. قطعا دیگر موضوعات موردبحث در نشست گروه 20 نیز مانند مواجهه ترامپ و پوتین ناراحتکننده بود، دو رهبری که محبوبیت چندانی در جهان ندارند. با این حال هیچ چیز در نشست گروه 20 هیجانانگیزتر و پر سر و صداتر از این دیدار نبود. دو طرف در این دیدار توافقهای داشتند ازجمله درباره همکاری مشترک در امنیت سایبری و... واقعیت این است که ترامپ نخستین رییسجمهوری امریکا نیست که قدم در این راه میگذارد. اوباما هم که ریاستجمهوری خود را با انتقاد از وضعیت حقوق بشر در روسیه آغاز کرد اواخر 2009 یک کمیته مشترک امریکایی-روسی برای فعالیتهای مدنی تشکیل داد. شاید به ظاهر این دیدار دستاوردی نداشت اما پوتین برنده این میدان بود. برای رییسجمهوری روسیه خود این دیدار ارزش داشت نه نتیجهاش. رهبر قدرتمندترین کشور جهان در این دیدار دست پوتین را فشرد و در برخی موارد با او توافق کرد.»