مجوز 30 موسسه غیرانتفاعی لغو شد
معاون آموزشی وزیر علوم با بیان اینکه توجه به کیفیت مهمترین رویکرد این وزارتخانه در برخورد با زیرنظامهای آموزشی است، گفت: متاسفانه تعداد مراکز غیرانتفاعی کشور در دولتهای نهم و دهم چهار برابر رشد داشته است و این در حالی است که در دولت اخیر نه تنها هیچ مجوزی برای راهاندازی این مراکز داده نشده، بلکه ظرفیت 30 مرکز نیز صفر و این مراکز منحل شده است. بنابراین آنچه وزارت علوم به آن توجه میکند، کیفیت است.
مجتبی شریعتی در گفتوگو با ایسنا، با اعلام این مطلب که تعداد مراکز غیرانتفاعی در دولتهای نهم و دهم رشد بسیار بیرویهیی داشته است، اظهار کرد: سال 1384 در کل کشور فقط 75 مرکز غیرانتفاعی وجود داشت که این آمار در دولت قبلی با افزایش چهار برابری تا 350 مرکز افزایش یافت، البته این افزایش بیرویه فقط مختص مراکز غیرانتفاعی نیست، بلکه سایر دانشگاههای دولتی را هم شامل میشود. وی در ادامه با تاکید بر اینکه در دولت یازدهم هیچ مجوز جدیدی برای تاسیس مرکز غیرانتفاعی صادر نشده است، گفت: طی چهار سال گذشته که عهدهدار معاونت آموزشی وزارت علوم هستم، نه تنها هیچ مجوز جدیدی برای راهاندازی مراکز غیرانتفاعی صادر نشده، بلکه ظرفیت 30 موسسه غیرانتفاعی صفر و این مراکز منحل شده است.
معاون آموزشی وزیر علوم خاطرنشان کرد: عدم صدور مجوز جدید برای راهاندازی مراکز غیرانتفاعی گام جدید و بزرگ در حوزه آموزش عالی کشور بهشمار میرود، چراکه ما نمیتوانستیم به راحتی مراکز دارای مجوز را منحل کنیم، مگر اینکه متوجه خلاف آن مراکز باشیم. در سال 1392 از مجموع 353 مرکز غیرانتفاعی که دولت را تحویل گرفتیم، هیچ مرکزی به این آمار اضافه نشده و در نتیجه انجام کنترل کیفی ظرفیت 30 مرکز دیگر نیز صفر و منحل شده است. شریعتی نیاسر همچنین درخصوص راهکارهای کنترل کیفی مراکز غیرانتفاعی، اظهار کرد: علاوه بر نمایندگان نظارتی وزارت علوم که در استانها واحدهای غیرانتفاعی را مورد بازرسی قرار میدهند، با ایجاد نظام سطحبندی در این وزارتخانه مراکز غیردولتی به پنج سطح مختلف تقسیمبندی میشوند که براساس آن کنترل بیشتری بر فعالیتهای مراکز غیردولتی داریم. وی ادامه داد: دانشگاههایی نظیر دانشگاه غیرانتفاعی خیام، شمال، سجاد، سوره، علم و فرهنگ و غیره از نظر کیفیت در سطح یک قرار گرفتهاند و یکی از متولیان این مراکز یعنی دانشگاه غیرانتفاعی شمال، نوریان سرپرست فعلی دانشگاه آزاد است. بنابراین از وی انتظار میرود همانطور که به کیفیت مرکز غیرانتفاعی شمال توجه دارد، بر کیفیت واحدهای دانشگاه آزاد نیز توجه کند. معاون آموزشی وزیر علوم درخصوص اتهامی که به برخی مدیران وزارت علوم بهدلیل قرار گرفتن در راس مراکز غیرانتفاعی و اهمیت دادن به این مراکز وارد میشود نیز گفت: نوریان سرپرست فعلی دانشگاه آزاد که از متولیان دانشگاه غیرانتفاعی شمال نیز هست، میتواند در این زمینه قضاوت کند که برخورد مسوولان وزارت علوم با مراکز غیرانتفاعی چگونه و با چه معیارهایی صورت میگیرد. در واقع رویکرد این وزارتخانه درخصوص همه نظامهای آموزشی سختگیرانه و انقباضی است و اینطور نیست که به هر مرکزی با هر شرایطی مجوز راهاندازی داده شود. اگر لازم باشد لیست هیات موسسان مراکز غیرانتفاعی را منتشر میکنم شریعتی نیاسر ادامه داد: اما نکته دیگری که گفته میشود مدیران وزارت علوم صاحبان مراکز غیرانتفاعی هستند، باید بگویم آمار مفصلی در اختیار دارم که بسیاری از افراد و مدیران کشوری اگرچه در همه سطوح بالا و پایین مسوولیت دارند، ولی هیات موسس مراکز غیرانتفاعی نیز هستند. اگر لازم باشد لیست این افراد را منتشر میکنم. در واقع از مراجع عظام، وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مدیران حوزههای مختلف و البته در وزارت علوم نیز افرادی وجود دارند که در هیات موسس مراکز غیرانتفاعی فعال هستند که این موضوع از نظر من هیچ ایرادی ندارد و تنها چیزی که باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که این افراد به کیفیت آموزش اهمیت بدهند. معاون آموزشی وزیر علوم تصریح کرد: من همواره معتقد هستم مدیران باتجربه در نظامهای علمی باید بتوانند در حوزه غیردولتی آموزش عالی نیز ورود کرده و آن را توسعه دهند، اما بحث وزارت علوم این است که این افراد همانطور که انگیزه دارند پول و سرمایه خود را هدفمند مدیریت کنند، مدیریت کیفی آموزش را نیز مورد توجه قرار دهند، چراکه دانشگاههای مطرح دنیا نظیر دانشگاه «هاروارد» ، «امایتی» و غیره توسط بخش غیردولتی حمایت میشوند.