امریکا مانع بهره‌وری ایران از منافع برجام شده است

۱۳۹۶/۰۴/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۲۹۹۸
امریکا مانع بهره‌وری ایران از منافع برجام شده است

برنامه‌ای برای دیدار با مسوولان امریکایی ندارم

گروه ایران|

چندی پیش اندیشکده شورای روابط خارجی امریکا با انتشار اطلاعیه‌یی اعلام کرد که محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران قرار است در نشستی در 17 جولای (26 تیرماه) با حضور ریچارد هاس، رییس شورای روابط خارجی شرکت کند. حال ظریف به همراه دو نفر از معاونانش

سید عباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی برای شرکت در مجمع عالی‌رتبه سیاسی سالانه سازمان ملل در نیویورک به سر می‌برد. بر اساس برنامه‌ریزی اعلام شده وی در حاشیه این نشست بین‌المللی با تعدادی از اندیشمندان، مقامات و شخصیت‌های جهانی از کشورهای مختلف که در این اجلاس حضور پیدا کرده‌اند، نیز دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد. وزیر خارجه همچنین قرار است دوشنبه هفته جاری در اندیشکده شورای روابط خارجی (CFR) سخنرانی کند. «ریشه‌کنی فقر و ترویج رفاه در جهانی در حال تغییر» شعار نشست‌های سیاسی عالی‌رتبه در سال جاری است. رهبران، سران دولت‌ها، روسا، اعضای ارشد جوامع مدنی، کسب و کار، دانشگاهیان و دیگر کارشناسان از سراسر جهان در نشست‌های سیاسی مجمع عمومی سازمان ملل شرکت خواهند کرد.

گمانه‌زنی‌ها پیش از سفر ظریف در خصوص دیدار احتمالی او با سران امریکایی هنوز هم پایان نیافته است. این در حالی است که وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با شبکه المیادین اعلام کرده بود که در سفر خود به مقر سازمان ملل متحد هیچ برنامه‌یی برای دیدار با مسوولان امریکایی ندارد. وی در این مصاحبه از طرف‌های امریکایی خواست به تعهدات خود در خصوص برجام پایبند باشند. ظریف همچنین با بیان اینکه ایران در صدر و راس تمام کشور‌ها، ارتش‌ها و گروه‌هایی است که در منطقه با تروریسم مبارزه می‌کنند در رابطه با توافق امریکا، روسیه و اردن در خصوص برقراری آتش‌بس در جنوب غرب سوریه تاکید کرد: « ایران از هر توافقی که باعث آتش‌بس در سوریه شود، حمایت می‌کند.»

 برجام یک توافق چندجانبه است

هواپیمای حامل دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان روز گذشته در ایالات متحده امریکا فرود آمد. محمدجواد ظریف درهمان بدو ورود در جمع خبرنگاران درباره برجام سخن گفت. او توافق هسته‌یی یا همان برجام را یک توافق چندجانبه دانست که در نتیجه سال‌ها مذاکره و همچنین فشار و البته شکست در دستیابی به نتیجه دلخواه از سوی کسانی که اعمال‌کننده آن فشارها بر مردم ایران بودند، حاصل شده است.

وزیرامورخارجه کشورمان گفت: امریکا با اجازه ندادن به ایران در بهره بردن از منافع کامل برجام در عمل کردن به روح این توافق شکست خورده است. هیچ گزینه دیگری وجود نداشت جز اینکه توافق حل و فصل شده‌یی حاصل شود و فکر می‌کنم در آخر کار همه مشاهده خواهند کرد که این توافق بهترین نتیجه ممکن را برای همه طرفین خواهد داشت. وی افزود: قطعا هیچ یک از طرفین در این توافق به هر آنچه می‌خواسته به‌طور کامل دست نیافته و این ماهیت یک توافق چندجانبه است. در نتیجه ما انتظار داریم همه طرفین به این توافق عمل کنند. وی ادامه داد: متاسفانه امریکا ضمن اینکه حداقل ماندگاری را در این توافق داشته است ولی با اجازه ندادن به ایران در بهره بردن از منافع کامل این توافق در عمل کردن به روح این توافق شکست خورده است و ما بر این باوریم که آنان در موضع خودشان بازنگری کنند زیرا این امر به سود پایداری این توافق نیست. ظریف در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اتهامات اخیر «نیکی هیلی» نماینده امریکا در سازمان ملل متحد مبنی بر دخالت ایران در عراق و سوریه خاطرنشان کرد: متاسفانه کابوسی که ما با آن در منطقه مواجه هستیم در نتیجه عواقب سال‌های متمادی مداخله و سیاست‌های کوته‌بینانه از سوی امریکا در منطقه است که همان‌طوری که انتظار می‌رفت به تشدید افراطی‌گری و تروریسم در منطقه ما منجر شد.

به گفته وزیر، ایران در خط مقدم مبارزه با افراطی‌گری و تروریسم در منطقه است و ما بسیار خوشحالیم که مردم منطقه، دولت عراق و سوریه و همچنین مردم عراق و سوریه و نیروهای نظامی این کشورها قادر بودند تروریسم و افراطی‌گری را از خاک خود، از شهرها و روستاهای خود به بیرون رانده و آنها را آزاد کنند. وی ادامه داد: این امر در نتیجه سیاست‌های کوته‌بینانه از سوی خارج و متاسفانه سیاست‌های منفی از سوی کشورها در منطقه صورت گرفته است که همچنان به حمایت مالی و فراهم آوردن پول و سلاح برای نهادهای تروریستی و افراطی ادامه می‌دهند و متاسفانه ایدئولوژی تنفر و محرومیت که در قلب این جنبش قرار دارد را ترویج می‌دهند. به گزارش صداوسیما از نیویورک، وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوالی درباره برنامه و دیدارهایی که در این سفر خواهد داشت، تصریح کرد: سفر به نیویورک به دلیل اجلاس شخصیت‌های برجسته سیاسی برای بررسی اهداف توسعه پایدار است و جمهوری اسلامی به عنوان کشوری که قبل از این تصمیم‌گیری‌های بین‌المللی به دلیل مواضع ملی و فرهنگی خودش در همه این حوزه‌ها اسناد بالادستی قابل توجهی دارد در زمینه محیط زیست، آموزش، فقرزدایی و سایر 17 حوزه اهداف توسعه پایدار، مبتنی بر دیدگاه‌های خودش برنامه‌هایی را تنظیم کرده که لازم است جامعه بین‌المللی از این برنامه‌ها آگاهی داشته باشد، از اهداف و دستاوردهایی که جمهوری اسلامی

بر اساس دیدگاه‌های ملی و دیدگاه‌های در واقع مبتنی بر باورهای دینی و باورهای فرهنگی خودش داشته است پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته که لازم است به اطلاع جامعه بین‌المللی برسد و این سفر چنین امکانی را فراهم می‌کند.

 این سفر فرصتی برای گفت‌وگو با نخبگان است

وزیر امور خارجه دولت یازدهم، این سفر را فرصتی برای خود و همکارانش دانست تا بتوانند با جامعه نخبگان در محل، افراد تاثیرگذار کانون‌های فکری و دیگر رسانه‌ها و سایر تاثیرگذاران بر افکار عمومی جامعه غربی گفت‌وگوهایی داشته باشند. او معتقد است: در واقع واقعیات منطقه، سیاست‌های بسیار خطرناکی که به توسعه افراطی‌گرایی در منطقه انجامیده، سیاست‌هایی که امروز در منطقه خلیج‌فارس حتی باعث شده است که متحدان ایالات متحده در برابر یکدیگر قرار بگیرند و امنیت و ثبات منطقه را یک‌بار دیگر با خطر جدی مواجه کنند، در این زمینه‌ها گفت‌وگو کنیم و روشنگری صورت بگیرد.

ظریف در پاسخ به این سوال که آیا طی این سفر با نمایندگان کنگره یا احتمالا با همتای امریکایی خود دیداری خواهید داشت، گفت: هیچ دیداری بین من و همتای امریکایی‌ام برنامه‌ریزی نشده است. ما در گذشته و البته نه با وزیر خارجه تیلرسون بلکه با وزیر خارجه سابق امریکا درباره موضوعات هسته‌یی دیدارهایی داشتیم و مذاکرات ما بر موضوعات اتمی محدود می‌شد ولی در این سفر هیچ دیداری برنامه‌ریزی نشده است. در نظر دارم البته نه با مقام‌های امریکایی بلکه با جامعه خردمندان که در سیاست‌گذاری امریکا تاثیرگذار هستند، دیدارهایی داشته باشم. وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری گفت: می‌خواهم در ارتباط با موضوعات گوناگون با دبیرکل سازمان ملل و دیگر مقاماتی که در این اجلاس حضور دارند نیز گفت‌وگوهایی داشته باشم.

وی در ارتباط با بحران سوریه نیز گفت: ما همیشه به خاتمه درگیری و جنگ در سوریه فراخوانده‌ایم و همه در مقابل تروریسم و افراطی‌گری برای رهایی مردم سوریه از این تهدید که به درگیری و خونریزی در منطقه ما انجامیده، متحد شده‌اند، در نتیجه ما از آتش‌بس پایدار در سراسر سوریه البته جز برای گروه‌های تروریستی و افراطی به ویژه داعش و النصره حمایت می‌کنیم. ما با روسیه و ترکیه در روند آستانه و همچنین خارج از آن سرگرم مشورت هستیم تا از تداوم اجرای موفقیت‌آمیز توافق اطمینان حاصل کنیم، توافقی که به ارتقای کاهش مرارت‌های مردم سوریه بینجامد و امیدواریم به سمت دستیاری‌های بشردوستانه به همه مردم سوریه در سراسر آن کشور منجر شود.