شارژ شاخص کل با سوخت شرکتهای نفتی
گروه بورس|
طی روزهای اخیر، بازگشایی نمادهایی که برای برگزاری مجامع عمومی سالانه متوقف شده بودند، سبب تقویت شاخص کل شده و این نماگر را تا میانه کانال 81 هزار واحدی هدایت کرد. این رویه، دیروز نیز تکرار شد و بازگشایی نماد شرکت پالایشگاه تهران که رکورد گرانترین سهم در تاریخ بازار سرمایه ایران را به یدک میکشد، عامل تقویت 97 واحدی شاخص کل شد.
به گزارش «تعادل» نمادهای پالایشی به دلیل حمایت دولت و همچنین تخفیفهای شرکت پالایش پخش به عنوان تامینکننده اصلی مواد اولیه شرکتهای پالایشی سبب شد تا این شرکتها نسبت به پیشبینی سال 95، پوشش خوبی را محقق کرده و سود تقسیمی برای هر سهم را ارتقا دهند. بر اساس این گزارش، دیروز نماد «شتران» متعلق به شرکت پالایشگاه تهران با ارائه تعدیل مثبت 37درصدی و اعلام سود نقدی 12 تومانی در مجمع بازگشایی شد و به تنهایی 98 واحد شاخص بورس را بالا کشید و نهایتا با رشد 10.64درصدی در قیمت پایانی 250.6 تومان به کار خود پایان داد.
روی خوش بازار سرمایه به گزارشهای 3ماهه
برخی تحلیلگران معتقدند که روند صعودی بازار سرمایه در شرایط فعلی منطقی است. مدیر عملیات بازارگردانی تامین سرمایه آرمان در خصوص این روند معتقد است که بازار معمولا در فصل مجامع به صورت سنتی با تحرکاتی مواجه است، چرا که گروهی از سهامداران تمایل به حضور در مجمع و گرفتن سود نقدی دارند. عظیم ثابت، کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی، ایران از انزوای جهانی خارج شده و این اتفاق بسیار مهمی است، گفت: سرمایهگذاران خارجی اقبال زیادی برای ورود به بازار ایران دارند، چراکه ایران بازاری جوان، بکر، پرپتانسیل و آرام برای سرمایهگذاران است و آرامی بازار ایران امتیاز مثبتی است. وی به شرایط سال گذشته بازار سرمایه اشاره کرد و ادامه داد: سال گذشته حجم معاملات کاهش یافته و انتخابات ریاستجمهوری پیشرو مهمترین ریسک و دغدغه سرمایهگذاران بود. این در حالی است که این ریسک هماکنون برطرف شده و شاخصهای اقتصادی نیز با رشد مواجه شدند که برای سرمایهگذاران مهم است. به گفته این کارشناس بازار سرمایه، برنامههای دولت برای خروج از رکود با حمایت از برخی صنایع آسیبپذیر و تسهیل شرایط برای این صنایع باعث شده است، تحرک در صنایع و بخش تولید کشور بیشتر شود. وی به افزایش قیمتهای جهانی به خصوص در گروه فلزی مثل فولاد، مس، روی و سرب اشاره کرد و اظهار داشت: در گروه فولاد، بازار شاهد افزایش تولید است؛ همچنین این گروه با رشد قیمت نیز مواجه شده است. مدیر عملیات بازارگردانی تامین سرمایه آرمان در ادامه به گزارشهای مثبت 12 ماهه گروه پالایشی اشاره کرد و ادامه داد: پیشبینیهای این گروه نیز خوب بوده است.
به گفته ثابت هرچند قیمتگذاریها در این گروه دولتی است اما صنعت پالایشی برای کشور از مزیت نسبی برخوردار است. وی با اشاره به صنعت خودرو ادامه داد: صنعت خودرو با ثبتنام و پیشفروشهایی که انجام میدهد، هزینههای مالی را کاهش داده و گزارشهای تولید و فروش این گروهها نیز حاکی از خبرهای مثبت است.
ثابت به بهبود عملکرد صنایع حمل و نقل و آیتی نیز اشاره کرد و ادامه داد: این گروهها رشد خوبی داشتند و در گزارشهای دورهیی 3 ماهه، بازار شاهد رشد سودآوری و بهبود شرایط در این گروهها بود. وی به ضرورت کاهش نرخ سود بانکی اشاره کرد و گفت: هماکنون زمزمههای کاهش نرخ سود بانکی مطرح است که اجرای آن موضوعی کاملا ضروری است. این فعال بازار سرمایه با تاکید بر اینکه نشانههای بهبود شرایط در بازار سرمایه وجود دارد، تصریح کرد: تجربه نشان داده است، دولتها معمولا در دوره دوم از نظر اقتصادی بهتر عمل میکنند. ثابت با اشاره به اینکه آثار برجام در حال ملموس شدن است، گفت: قرارداد توتال با ارزش
5 میلیارد دلار شاید خیلی قابل توجه نباشد اما آغازکننده قراردادهای بزرگ و مهم بعدی خواهد بود.
مدیر عملیات بازارگردانی تامین سرمایه آرمان ادامه داد: ایران رشد اقتصادی خوب و شرایط مناسبی دارد و اگر با تثبیت قوانین، چشمانداز را برای سرمایهگذاران قابل پیشبینیتر کنیم، ریسکهای این بازار کاهش یافته و شاهد هجوم سرمایههای خارجی خواهیم بود. وی با اشاره به اینکه شرایط بازار به تدریج رو به بهبود است، گفت: بازار سرمایه آینه اقتصاد است وقتی بازار سرمایه خوب است، نشان میدهد که اقتصاد کشور سالم است و شریانهای حیاتی اقتصاد خوب عمل میکنند. ثابت با اشاره به اینکه روند بهبود سودآوری شرکتها ادامهدار است، گفت: به نظر میرسد با گذر زمان شرایط بهتر هم میشود. این روند نشان میدهد صنایع کشور ما در حال تجهیز به تکنولوژیهای روز دنیاست و استارتآپها نیز در حال رشد و توسعه هستند.
بررسی وضعیت نماگرهای بورس تهران
در جریان معاملات دیروز، یکشنبه ۸ مردادماه ۹۶، شاخص بورس پس از بازگشایی نماد «شتران » و «ومعادن» توانست تا حوالی ۸۱هزار و ۶۵۰واحد رشد کند اما در پایان معاملات به دلیل نزدیکی شاخص به محدوده مقاومتی با رشد متعادل ۷۰ واحدی به کار خود پایان داد. بر این اساس، شاخص کل بورس در ارتفاع 81هزار و 491 واحدی قرار گرفت، شاخص بازار اول با 82واحد بیشترین رشد را در بین شاخصهای منتخب داشت و شاخص بازار دوم با وجود مابقی شاخصها افت 25 واحدی ثبت کرد.
طی داد و ستدهای روز جاری، سهامداران بیش از 547میلیون سهام و اوراق بهادار به ارزش معاملاتی 222میلیارد تومان در 54 هزار نوبت معاملاتی دست به دست کردند. رشد 70 واحدی شاخص کل متاثر از معاملات مثبت نمادهای شتران، ومعادن و فولاد رقم خورد. در این میان نمادهای پترول، حکشتی و تاپیکو بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند.
نماد ومعادن نیز پس از تعدیل مثبت 26درصدی و تقسیم سود 5تومانی با رشد 7درصدی مورد بازگشایی قرار گرفت و نهایتا در قیمت پایانی 1,236 ریال با 61 واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس به معاملات دیروز پایان داد. از این رو دیروز صدرنشینی بازار با بیشترین رشد قیمت متعلق به نماد معاملاتی شرکت پالایش نفت تهران و پس از آن توسعه و معادن فلزات بود. از طرفی لبنیات پاک با رشد 6.49 درصدی، لنت ترمز، سامان گستر اصفهان و قند شیرین خراسان با رشد 4.98درصدی جزو سبزترینهای بازار بودند. در مقابل بیشترین کاهش قیمت را سیمان غرب، پشم شیشه ایران، تولیدی مهرام، سایپا شیشه، مس شهید باهنر و گروه پتروشیمی ایرانیان داشتند و در انتهای جدول معاملات نشستند. گفتنی است، در این روز شاهد بازگشت نمادهای معاملاتی شتران، ومعادن، غبهنوش، وبشهر، سیستم و ثاخت به گردونه معاملات بودیم و نماد تمحرکه جهت برگزاری مجمع سالانه متوقف شد. در پایان معاملات دیروز نماد معاملاتی ملی صنایع مس ایران با حجم 21.6 میلیون داد و ستد و به پرداخت ملت با 9.4 میلیارد تومان ارزش معاملاتی، صدرنشین در حجم و ارزش معاملات بورس بودند.
پایداری آیفکس در نقطه 920 واحد
نگاهی به مبادلات صورتگرفته میان سهامداران در دومین روز کاری این هفته حاکی از دادوستد بیش از 137میلیون ورقه بهادار به ارزش افزون بر یک هزار و 19میلیارد تومان است که دست به دست شدن این حجم از مبادلات در 20هزار و 682 نوبت معاملاتی صورت گرفت. بازارهای اول و دوم بیش از 60 درصد حجم و حدود یکسوم از ارزش کل دادوستدهای فرابورس را به خود اختصاص دادند بهطوری که افزون بر 88 میلیون سهم به ارزش بالغ بر 35.6 میلیارد تومان در این بازارها نقلوانتقال یافت. در ادامه برگزاری مجامع تعداد زیادی از شرکتهای فرابورسی و در پی آن گشایش نمادهای مبادلاتی این شرکتها دیروز هشتم مردادماه نیز شاهد بازگشایی 5 نماد معاملاتی «زنجان»، «بساما»، «پارتا»، «مارون» و «وگستر» پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام بودیم. همچنین نماد «ثغرب» پس از ارائه اطلاعات پیشبینی و توضیحات تکمیلی با محدودیت دامنه نوسان قیمت تا سقف
50 درصد بازگشایی شد.
نماد «اپرداز» که روز گذشته بیشترین اثر را در سبزپوشی شاخص کل فرابورس بر جای گذاشت دیروز عملکرد معکوسی از خود نشان داد و هرچند اندک اما با کمتر از نیم واحد اثر منفی در افت 0.44 واحدی آیفکس نقش داشت. در مقابل نماد «مارون» با بیش از یک واحد اثر مثبت، مانع از افت بیشتر آیفکس شد تا این نماگر همچنان در پله 920 واحدی بایستد. تابلوهای الف، ب و ج بازار پایه نیز میزبان جابهجایی 43 میلیون و 890 هزار سهم بودند که ارزش این دادوستدها به 9 میلیارد و 720 میلیون تومان رسید. همچنین نماد «لکما» در حالی بیشترین حجم معاملاتی را در بازار پایه به خود اختصاص داد که نماد «فن آوا» با مبادله بیش از 3میلیون سهم به ارزش 1.4میلیارد تومان توانست بیشترین ارزش مبادلاتی را در این بازار به دست آورد. تغییر مالکیت افزون بر 574 هزار ورقه بهادار به ارزش بیش از 56.4 میلیارد تومان حاصل جابهجاییهای صورتگرفته در بین متقاضیان و فروشندگان اوراق با درآمد ثابت بود. اسناد خزانه اسلامی مرحله یازدهم بیشترین حجم و ارزش معاملاتی را در تابلو اوراق با درآمد ثابت در اختیار گرفت. امتیاز تسهیلات مسکن تیرماه96 نیز با خریدوفروش بیش از 43هزار ورقه به ارزش 3.3 میلیارد تومان بیشترین حجم و ارزش مبادلاتی را در تابلو تسهیلات مسکن به خود اختصاص داد و در مجموع 100هزار و 874 ورقه تسه به ارزش بالغ بر 7.7 میلیارد تومان در تابلو تسهیلات مسکن دست به دست شد. در همین حال 6 میلیون و 800 هزار ورقه به ارزش بالغ بر 10.2میلیارد تومان در میان صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله نقلوانتقال یافت.
عرضه گندم و جو در قالب طرح قیمت تضمینی
تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران روز یکشنبه ۸ مردادماه، میزبان عرضه ۱۲۸ هزار و ۱۹۸ تن گندم خوراکی و یک هزار و ۲۵۴ تن جو دامی در قالب طرح قیمت تضمینی بود.
در این روز و در تالار مذکور ۱۰۰ تن جو دامی، ۲۰۰ تن ذرت دانهیی، ۳۰۰ تن روغن خام، یکهزار و ۷۲۵ تن شکر سفید، ۴ هزار تن گندم دوروم و ۱۳۵هزار تن گندم خوراکی نیز عرضه شد. تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران میزبان عرضه ۲۰۰ تن مس مفتول، ۶۰۰ تن مس کاتد و ۲۰ هزار تن مس کم عیار بود. علاوه براین۱۴۰ تن سولفور مولیبدن و ۱۲ تن کنستانتره فلزات گرانبها نیز در این تالار عرضه شد.
تالار صادراتی بورس کالای ایران نیز در این روز شاهد عرضه ۱۶هزار و ۵۰۰ تن قیر و گوگرد پاستیلی بود. این گزارش حاکی است، ۶۳ هزار و ۶۶۱ تن انواع قیر، گوگرد، لوبکات، وکیوم باتوم، سلاپس واکس، مواد پلیمری و شیمیایی نیز در تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی عرضه شد. بازار فرعی بورس کالای ایران نیز در این روز عرضه ۷۰ تن آنیلین و متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات را تجربه کرد.