ردپای صادرات خرما در دوره ساسانی

۱۳۹۶/۰۵/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۴۰۴۵
ردپای صادرات خرما در دوره ساسانی

 

براساس بررسی‌های باستان‌شناسی و کشف خمره‌های حاوی دانه‌های خرما محوطه «تُل قلعه سیف‌آباد» کازرون در جمع‌آوری، فرآوری و صادرات این محصول در دوره ساسانی نقش اساسی ایفا می‌کرده است.

به گزارش ایسنا رضا نوروزی، سرپرست نخستین فصل کاوش باستان‌شناختی محوطه ساسانی «تُل قلعه سیف‌آباد» کازرون گفت: نخستین فصل کاوش‌ در تل قلعه سیف‌آباد نشان داد که این محوطه یکی از مرکز فعال اداری، اقتصادی و بازرگانی دوره ساسانی در جنوب ایران در درون استان بیشابور و نزدیک‌ترین مکان به شهر شاهی‌شاپور در ایالت بیشاپور بوده است.

به گفته این باستان‌شناس، این مرکز با قصر ابونصر یا شیراز قدیم در یک دوره از زمان ساسانی فعال بوده و بیشتر آثار به دست آمده از این دو مکان مشابه هم است.

او افزود: خمره‌های دارای دانه‌های خرما در داخل فضاهای معماری نشان‌دهنده این است که کشاورزی در استان بیشاپور اهمیت فراوانی داشته و خرما یکی از مهم‌ترین محصولات این منطقه بوده و این محوطه در جمع‌آوری، فرآوری و صادرات این محصول نقش اساسی ایفا می‌کرده است.

نوروزی گفت: اثر مهرهای گلی فراوان یافت شده از این مکان که بعد از قصر «ابونصر» و «تخت سلیمان» بیشترین تعداد را داراست، اهمیت اساسی در شناخت تقسیمات استانی، اداری، نام مکان‌ها و نام افراد این ناحیه از امپراتوری ساسانی را دارد که در آینده نتایج تکمیلی آن ارائه خواهد شد. به گفته نوروزی، تنوع فراوان سفال‌های ساسانی عمدتا ظروف آذوقه به شکل خمره در این محوطه نشان می‌دهد که این محوطه محل دریافت و صدور محصولات بوده است. سرپرست هیات کاوش افزود: شواهد فعلی و مواد فرهنگی یافت شده از شکل‌گیری این مکان در دوره ساسانی حکایت می‌کند و تا اواخر این دوره مرکزی فعال در فارس باستان همگام با قصر ابونصر بوده است. همچنین قرارگیری این محوطه در تقاطع راه‌های باستانی و کنار دریاچه پریشان نقش مهمی در شکل‌گیری این مرکز مهم داشته است. وی در ادامه، اهداف اصلی کاوش باستان‌شناسی محوطه تل قلعه سیف‌آباد را جلوگیری از تخریب بیشتر آن توسط شرکت گاز و غارت مواد فرهنگی آن توسط سودجویان آثار باستانی دانست و گفت: درک لایه‌های مختلف استقراری و مراحل مختلف فرهنگی انباشت شده و ارائه چارچوب زمانی مطمئن برای محوطه از دیگر اهداف این پروژه بوده است. او پی بردن به اهمیت محوطه و ارتباط آن با دیگر محوطه‌های ساسانی فارس و امپراتوری ساسانی را از دیگر اهداف کاوش باستان‌شناسی تل قلعه سیف‌آباد اعلام کرد.