پایدار ساختن منابع، اولویت طرح تحول سلامت در دولت دوازدهم
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: 20 برنامه مختلف برای ادامه طرح تحول سلامت در دولت دوازدهم تدوین شده است که اجرای برنامه پزشک خانواده، نظام ارجاع، راهنماهای بالینی، اجرای برنامه DRG، سطحبندی خدمات و ایجاد منابع مالی پایدار از مهمترین این برنامههاست.
محمد آقاجانی ادامه داد: همانطور که رییسجمهوری در مناسبتهای مختلف از جمله مراسم روز تنفیذ بهطور رسمی اعلام کرده است، طرح تحول سلامت با قوت و جدیت در دولت دوازدهم ادامه پیدا میکند زیرا به گفته رییسجمهوری طرح تحول سلامت در کنار برجام جزو مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم است. او افزود: در چهار سال گذشته در قالب طرح تحول سلامت برنامههای متنوعی هم درحوزه بهداشت و پیشگیری و هم در حوزه درمان در کشور اجرا شد که تثبیت این برنامهها و طرحها در دولت دوازدهم ضروری است و تثبیت این برنامهها بسیار اهمیت دارد برای اینکه به رفتار سازمانی تبدیل شود و قانون و قواعدی اجرا شود که احتمال بازگشت به عقب نباشد، این یکی از استراتژیهایی است که باید در دولت دوازدهم دنبال شود. معاون وزیر بهداشت به ایرنا گفت: استراتژی مهم دیگر وزارت بهداشت در دولت دوازهم مدیریت هزینههاست و ضرورت دارد حتما در این زمینه کار شود، اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع یکی از مهمترین برنامههایی است که برای مدیریت هزینهها باید اجرا شود، اقدامی که در همین دولت از دو هفته گذشته در استان گلستان شروع شده است و حتما در دولت دوازدهم در کل کشور گسترش مییابد.
او افزود: استقرار راهنماهای بالینی و اجرای سند سطحبندی خدمات درمانی که تدوین شده و آماده ابلاغ است نیز از اقدامات مهم دیگری است که اجرا میشود. اقدامات متعددی دیگری نیز از هماکنون در وزارت بهداشت برای تکمیل طرح تحول سلامت، مدیریت هزینهها و افزایش بهرهوری نظام تدوین شده است. بیش از 20 برنامه مختلف در این زمینه تدوین شده که در دولت دوازدهم اجرایی میشود.
آقاجانی ادامه داد: منابع نظام سلامت در ایران مانند همه جای دنیا محدود است، هزینههای بهداشتی و درمانی در همه کشورها بالا و منابع محدود است و برای تنظیم و تعادل بین منابع و مصارف قطعا لازم است که هزینهها مدیریت شود و منابع به سمتی هدایت شود که بیشترین نیاز و بهرهوری را برای سلامت مردم دارد. برنامههای مختلفی برای کنترل هزینهها تدوین شده از جمله برنامه DRG که مقدمات اجرای آن فراهم شده است.
در ضرورت پایداری منابع
معاون وزیر بهداشت در توضیح استراتژی سوم این وزارتخانه در صورت موفقیت قاضیزاده هاشمی در جلب اعتماد نمایندگان مجلس، پیرامون موضوع منابع پایدار طرح تحول گفت: سومین استراتژی موضوع بسیار مهم پایداری منابع نظام سلامت ماست که حتما باید در دولت دوازدهم دنبال شود و البته پایداری منابع از دو استراتژی قبلی نیز مهمتر است.
او ادامه داد: تجربه چهار سال گذشته نشان داد بهعنوان مثال دریافت بخشی از درآمد ناشی از صرفهجویی یارانهها منبع پایدار و قابل اتکایی برای طرح تحول سلامت نیست و این منابع نتوانست نیازهای این طرح را تامین کند و هر سال شاهد کاهش جدی منابع این طرح بودیم. او افزود: اختصاص درآمد ناشی از صرفهجویی یارانهها به وزارت بهداشت هر سال کمتر شد و با وجود اجرای برنامههای جدید در قالب طرح تحول سلامت حتی به اندازه شروع طرح تحول نیز منابع مالی به این طرح اختصاص پیدا نکرد و منابع این طرح در سال سوم به مراتب کمتر از سال اول بود.
آقاجانی در پایان گفت: یکی از نیازهای مهم نظام سلامت، تامین منابع مالی پایدار است و تجربه سالهای گذشته نشان داد که در مورد منابع مالی نظام سلامت نیازمند بازنگری جدی هستیم، در واقع حتی اگر منابع حوزه سلامت کمتر هم شود اما پایدار باشد، خیلی بهتر میتوان برنامهریزی کرد زیرا منابع ناپدار، سیستم بهداشتی- درمانی کشور را هم ناپایدار میکند.
آنچه معاون وزیر آن را «یکی از نیازهای مهم نظام سلامت» میخواند، موضوع مهمترین نقدهای منتقدان طرح تحول سلامت است. آنان با تاکید بر اینکه در اجرای این طرح، منابع مالی و اعتباری پایدار پیشبینی نشده است، آن را «بیحساب و کتاب» خواندند و هشدار دادند که ادامه این طرح در مسیر کنونی، نظام سلامت ایران را به ورشکستگی خواهد کشید. فرشاد مومنی اقتصاددان، طرح تحول را از این حیث با طرح مسکن مهر دولت احمدینژاد مقایسه کرده بود.
جبران کمبودهای آموزش
دیروز همچنین حمید اکبری قائممقام معاونت آموزشی وزارت بهداشت، با تاکید بر ضرورت پیگیری طرح تحول سلامت در دولت دوازدهم، گفت: در حال حاضر که در پایان دولت یازدهم بهسر میبریم به دنبال این هستیم که برنامههایی که برای تحول آموزش پزشکی طی سه سال گذشته تدوین، ابلاغ و در دانشگاههای علوم پزشکی اجرا شد نهادینه شده و کاملا مستقر شود. تا این برنامهها که بهطور جدی هم مورد استقبال دانشگاهها قرار گرفته و نتایج خوبی هم در طول دو سال گذشته داشته، تحتتاثیر تغییر و تحولات دولت منتفی نشود و ادامه پیدا کند.
او پیرامون اولویتهای این طرح در بخش آموزش پزشکی، با بیان اینکه کمبود فضا و امکانات آموزشی با توجه به افزایش ظرفیتها در آموزش پزشکی در دولت یازدهم بسیار محسوس است، به ایسنا گفت: متاسفانه به تناسب ظرفیتسازی که به خصوص در مقاطع دکترای عمومی حرفهیی و مقاطع تخصصی و فوق تخصصی اتفاق افتاد و ظرفیتها بهطور چشمگیر افزایش پیدا کرد، بودجه و امکانات آموزشی افزایش پیدا نکرد و این مساله موجب شده دانشگاههای علوم پزشکی تحت فشار قرار بگیرند.