چراغ سبز مسجدجامعی به محسن هاشمی
گروه راه و شهرسازی| آزاده کاری|
بعد از مشخص شدن شهردار تهران و انتخاب محمدعلی نجفی به عنوان شانزدهمین شهردار تهران، اعضای شورای پنجم وظیفه مهم دیگری بر عهده دارند که انتخاب هیات رییسه شورای شهر تهران و در راس آن رییس این شورا محلی است. هیات رییسه شورا نقش مهمی در روند برگزاری جلسات شورا دارند و انتخاب هیات رییسه مناسب همپای شهردار کارآمد میتواند شهر را به سوی توسعه هدایت کند.
به گفته کارشناسان و ناظران مسائل شهری، مهدی چمران، رییس 3دوره شورای شهر عملکرد قابل قبولی از خود به یادگار نگذاشت و در موراد بسیاری به جای اینکه به عنوان نماینده مردم شهر به دنبال احقاق حقوق مردم باشد در هیبت نماینده شهرداری ظاهر شد. دفاع تمام قد وی از مسوولان شهرداری در قضیه املاک نجومی، نمونهیی است که این دسته از کارشناسان بر آن انگشت میگذارند. درحالی که افکار عمومی منتظر پاسخگویی شهردار تهران در این باره بودند و حتی برخی اعضای شورا بحث استیضاح را مطرح کردند اما مهدی چمران بارها از عملکرد قالیباف در این زمینه دفاع کرد و حتی زمانی که برخی از اعضا درباره املاک نجومی صحبت میکردند، سریع صحبت آنها را قطع کرده و میگفت چیزی به اسم املاک نجومی نداریم. چمران درخصوص اراضی عباس آباد و شایعاتی که پیرامون فعالیتهای پسرش در این اراضی وجود داشت نیز به خوبی نتوانست روشنگری کند و ابهامها در این زمینه هنوز باقی است.
به عقیده بسیاری از کارشناسان، یکی از تصمیمهای ناکارآمد شورای چهارم مصوبه برج باغها بود که منجر به از بین رفتن بسیاری از باغهای تهران شد و برخی از اعضای شورا ازجمله محمد سالاری و محمد حقانی بارها بر اشتباه بودن این مصوبه و ضررهایی که بر فضای سبز شهر وارد کرد، تاکید کردند. اما با وجود این، چمران همواره با افتخار از این مصوبه یاد میکند و مدعی است با این مصوبه جلو تخریب باغهای تهران را گرفته است.
در زمینه استخدامهای نجومی نیز واکنش چمران نهایت بد سلیقگی و بیتوجهی به حقوق شهروندان بود. به گفته رحمتالله حافظی، رییس کمیسیون سلامت و خدمات شهری شورا، سازمان بازرسی به چمران درباره استخدام بیضابطه 4200نفر در مترو نامه نوشته اما او به اعضای شورا در این باره چیزی بروز نداده است. چمران اما در یک نشست خبری سکوت خود را شکست و درباره این پنهانکاری خود گفت:«مگر همه نامههایی که برای رییس مجلس میرسد برای همه اعضای مجلس میفرستند؟ ما یک مجلس کوچکیم و قانون برای ما تعیین تکلیف کرده است. سازمان بازرسی در ارتباط با مترو، نامه به من مینویسد. من باید از شهردار توضیح بخواهم نه اینکه به اعضای شورای شهر نامه بنویسم. اعضای شورای شهر هیچ وظیفهیی ندارند، اگر قرار است مسائل را فاش کنند که سازمان بازرسی هم میتواند فاش کند. نامهها باید به شهرداری برود و پاسخ بیاید حتی پس از بررسیها، بسیاری از موارد را سازمان بازرسی به دادگاه میفرستد. دادگاه هم ممکن است تخلف را رد یا قبول کند. بنابراین دادگاه تصمیم میگیرد، تقصیر با شهرداری است یا نیست.» این نوع نحوه برخورد با موضوعاتی که شهروندان نسبت به آن حساس شدهاند منجر به ایجاد حس نا امیدی در شهروندان خواهد شد.
بنابراین با توجه به نقش تعیینکننده ریاست شورا در تصمیمگیریها، انتخاب یک رییس قوی با نفوذ و با اراده که دغدغه شهر را داشته باشد، کار را برای اعضای منتخبان پنجم سخت خواهد کرد.
در شرح وظایف رییس شورای شهر، برخی وظایف وی اینگونه شمرده شده است؛ مسوولیت امور اداری و مالی شورا، تعیین دستور جلسه، زمان و نوع جلسه و اداره جلسات(عادی یا فوقالعاده) شورا، دعوت از اعضا و تقسیم کار بین اعضا و کمیسیونهای شورا، پیگیری مصوبات شورا، معرفی نماینده یا نمایندگان شورا که از بین اعضای شورا انتخاب میشوند به مسوولان اجرایی، نهادها و سازمانهای مملکتی در زمینههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، اقتصادی و عمرانی برای فراهم آوردن زمینههای همکاری در صورت درخواست آنان.
همچنین رییس شورا، سخنگوی شوراست(مگر آنکه شورا عضو دیگری را تعیین کند) و مواضع و اطلاعات رسمی شورا توسط او(سخنگو) اعلام میشود.
اینها تنها بخش کوچکی از وظایف رییس شوراست و اهمیت این جایگاه میطلبد که در انتخاب فرد مناسب برای این سمت نهایت دقت لازم انجام شود.
شانس محسن هاشمی برای ریاست
از گزینههای مطرح برای ریاست بر شورای پنجم شهر تهران میتوان به احمد مسجدجامعی، مرتضی الویری و محسن هاشمی اشاره کرد. البته روز گذشته مسجدجامعی در توییتی عنوان کرد که تمایلی برای نامزدی ریاست شورای شهر ندارد. وی در این توییت نوشته است:«به محسن هاشمی گفتم، دوره چهارم شورا برای وحدت اصلاحطلبان نامزد ریاست میشدم و امروز به همین دلیل تمایلی به نامزدی ندارم.»
به گزارش «تعادل» این توییت مسجدجامعی که به محسن هاشمی اشاره دارد در واقع به نوعی صحبت ریاست محسن هاشمی را مطرح میکند و علاوه بر این در فضای مجازی نیز خبرها بیشتر حول ریاست محسن هاشمی میچرخد و دست به دست میشود. محمود میرلوحی از اعضای منتخب شورای پنجم در گفتوگو با «تعادل» درخصوص انتخاب هیات رییسه گفت: خوشبختانه مهرههای با تجربه در شورا فراوان است. آقایان الویری، هاشمی، رسولی، امینی و مسجدجامعی و دوستان دیگر از تجربه کافی برای ریاست شورا برخوردارند. به گفته وی مانند دو تصمیم مهم قبلی شورا که براساس انسجام رای و اتفاق نظر جمع انجام شد، انتخاب هیات رییسه شورا نیز به همین منوال انجام خواهد شد. به گفته وی، تصمیمگیری درخصوص ماندن همه اعضا در شورا، انتخاب ویژگیها شهردار و نیز انتخاب شهردار نشاندهنده هماهنگی و همکاری موثر شورای پنجم است. این اتفاقها نوید میدهد که شورای پنجم متحد، همفکر، همدل و به دنبال حفظ منافع ملی بوده و به رای شهروندان تهرانی وفادار است.
وی درباره انتخاب هیات رییسه نیز گفت: در جلسه این هفته منتخبان در این باره بحث و گفتوگو خواهیم کرد تا روی فرد خاصی به اجماع برسیم. قطعا رییسی را انتخاب خواهیم کرد که تصمیماتش رای 20نفر اعضای شورا را داشته باشد. به دنبال هیات رییسه منسجم هستیم و تاکنون رقابتی بین اعضا برای تصدی ریاست شورا وجود ندارد. دوشنبه یا چهارشنبه جلسهیی برگزار خواهد شد و در این هفته هیات رییسه شورا نیز مشخص میشود. هر چند میرلوحی از شخص خاصی نام نبرد اما حسن خلیلآبادی یکی دیگر از منتخبان شورای پنجم اظهار کرد که به نظر میآید با انصراف احمد مسجدجامعی شانس محسن هاشمی برای ریاست شورا بیشتر شده است. به گزارش مهر، حسن خلیلآبادی گفت: گزینههای ریاست شورای شهر احتمالا در جلسه چهارشنبه مورد بررسی قرار میگیرد و هنوز هیچ بحثی در جلسات منتخبان درخصوص رییس شورا نشده است.
هنوز کسی داوطلب نشده است
زهرا صدراعظمنوری دیگر منتخب مردم در شورای پنجم نیز درباره انتخاب هیات رییسه شورا گفت: درباره روند انتخاب هیات رییسه هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است چراکه تاکنون درگیر انتخاب شهردار بودیم. در مورد ساختار شورا و روسای کمیسیونها نیز هیچ صحبتی نشده است چراکه انتخاب شهردار اهمیت فراوان داشت و لازم بود شورای پنجم روی آن تمرکز داشته و برنامههای همه اعضا را به دقت بررسی کند.
به گفته وی به احتمال فراوان فرآیند انتخاب هیات رییسه و رییس شورای شهر در دستور جلسه آینده شورای پنجم قرار خواهد گرفت. صدراعظمنوری در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه آغاز به کار شورای پنجم اول شهریور ماه است تا آخر این هفته رییس آینده این شورا مشخص خواهد شد یا خیر، تصریح کرد: احتمال دارد و باید دید چه اتفاقی در آینده پیش خواهد آمد البته فقط موضوع رییس مطرح نیست و کمیسیونهای مختلف نیز باید مورد بررسی قرار گیرند. به گفته وی، متن سوگندنامه توسط کمیسیون حقوقی و نظارت برای امضا توسط شهردار تهیه و آماده شده است. از آنجا که یکی از اولویتهای کاری اعضای شورا تا زمان آغاز رسمی کارشان، ارائه گزارشی جامع از وضع شهر و مدیریت شهری تعیین شده است بنابراین 6 کمیسیون تشکیل دادند. کمیسیون برنامه و بودجه، کمیسیون عمران و حمل و نقل و ترافیک، کمیسیون فرهنگی- اجتماعی، کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری، خانمها خداکرمی و صدراعظمنوری و آقای میلانی، کمیسیون معماری و شهرسازی و کمیسیون نظارت و حقوقی. این تقسیمبندی صرفا براساس علاقهمندی اعضا در حوزه مربوطه صورت گرفته و موقتی است. باید دید آیا کمیسیونها و اعضای آنها تغییر خواهد کرد یا خیر.