اعتراض به تعبیر غلط از جنگ بر سر آب
ایرنا معاون سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور اعلام کرد: این استدلال که کمآبی موجب جنگهای داخلی میشود، تعبیر درستی نیست و میتوان با مدیریت درست و دقیق «بحران کمآبی» را به فرصتی برای گسترش هماندیشی در کشور و منطقه تبدیل کرد.
جلیل قلمقاش تاکید کرد: بحران آب بسیار جدی است اما با مدیریت درست منابع مالی و حتی مواد غذایی در سالهای جنگ تحمیلی و تحریمهای ظالمانه نه فقط مشکل جدی و جنگ داخلی در کشور به وجود نیامد؛ بلکه کمبودها موجب انسجام بیشتر مردم شد.
وی یادآور شد: مردم ایران در گذشته نیز با ابداع قنات توانستهاند بر مشکل کمآبی در بخشهای بزرگی از کشور غلبه کنند.
قلمقاش افزود: بهترین گزینه برای حل بحران آب، یافتن راههایی برای سهمبندی آب بین مناطق پرآب و کمآب است.
به گفته وی، در سالهای گذشته بین ایران و افغانستان برای سهمبندی آب هیرمند گفتوگوهایی شد و پس از قرارداد سال 1352، به ایران اجازه داده شد سالانه بخشی از آب رودخانههای افغانستان را استفاده کند.
وی اضافه کرد: امروز در زمینه بحران آب گفتوگوی فراگیر محلی، ملی و منطقهیی با مشارکت گروههای اجتماعی و نهادهای مدنی میتواند جامعه را به باور سهمبندی آب رساند.
معاون سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: بحران آب فرصتی برای گفتوگو و گسترش همکاری کشورهای مسلمان منطقه است و به بیان دیگر ترکیه، عراق و ایران برای سهمبندی درست آب باید بر سر میز مذاکره نشسته و گفتوگو کنند.
به گفته وی، این کشورها با درک مسائل متقابل، باید تلاش کنند راههایی برای استفاده صحیح از منابع محدود آب بیابند.
وی ادامه داد: آب فرصتی برای گسترش تعامل ایران، افغانستان، ترکمنستان از یکسو و همچنین جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ایران از سوی دیگر است.
قلمقاش یادآوری کرد: در سالهای آینده ایران و کشورهای خاورمیانه در تنش آبی قرار میگیرند و تصریح کرد: سالهای آینده بحران آب فرصتی برای هماندیشی و گفتوگو و صلح محسوب میشود و ایران میتواند چنین گفتوگوهای منطقهیی را بنیانگذاری و هدایت کرده و نقش منطقهیی خود را ایفا کند.
وی افزود: سالهای گذشته، برداشت بیش از اندازه از روانآبهای تجدیدشونده و اسراف در بخش کشاورزی، شرب و صنعتی، موجب فرونشست بسیاری از دشتهای کشور، خشکی رودها، دریاچهها و تالابهای کشور شده است.
طبق اعلام مسوولان وزارت نیرو در شرایط کنونی 37میلیون نفر از جمعیت کشور در معرض تنش آبی قرار دارند. با این همه، مطرح کردن موضوع «بحران کمآبی» مترادف با «جنگ» موجب گمراهی مردم میشود.