حفظ سطح تولید گندم با افزایش بهرهوری
رییس کانون انجمنهای صنایع غذایی گفت: در سال آینده با وجود کاهش سطح زیر کشت گندم، محصول تولیدی کاهش نمییابد؛ این به آن معناست که بازده محصولات کشاورزی در سال ۹۶ خود را بهتر و عیانتر نشان خواهد داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران، سید محمدرضا مرتضوی، عملکرد محمود حجتی در دوران چهار ساله مدیریتش در وزارت جهاد کشاورزی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: آمار و ارقام نشان میدهد ما در دوره اول مدیریت حجتی به سمت بهبود امنیت غذایی در کشور حرکت کردهایم، که از نظر من نکته بسیار مهمی است.
وی اظهارکرد: اقلام عمده آنکه برای ما حایز اهمیت است، از قبیل گندم، تقریبا 3میلیون تن کاهش واردات داشته است، در مورد برنج نیز در سال 92 حدود 2میلیون تن برنج به کشور وارد شده بود، در صورتیکه این عدد در سال 95 به 850 هزار تن رسید و کمبودی نیز در کشور وجود نداشت. مرتضوی اقدام وزارت جهاد کشاورزی در ارتباط با توقف واردات روغن خام و کنجاله، و جایگزینی واردات دانههای روغنی را اقدامی مثبت برای رونق کارخانجات روغنکشی ارزیابی کرد و گفت: کارخانجات روغنکشی ما وضعیت بهتری پیدا کردهاند و واردات کنجاله نیز از حدود 3میلیون تن به 7/1میلیون تن کاهش پیدا کرد.
رییس هیاتمدیره کانون انجمنهای صنایع غذایی در ادامه با اشاره به روند مثبت روشهای به زراعی، اصلاح بذر و حرکت به سمت روشهای نوین آبیاری و گلخانهداری در کشور، پیشبینی کرد که در سال آینده با وجود کاهش سطح زیر کشت گندم، محصول تولیدی کاهش نیابد. این به آن معنا است که بازده محصولات کشاورزی در سال 96 خود را بهتر و عیانتر نشان خواهد داد، البته شاید کمی برای این اظهارنظر زود باشد زیرا بخشی از کشت ما به صورت دیم است.
وی این تغییرات را رنسانسی در حوزه استفاده از ابزارهای نوین آبیاری توصیف کرد و گفت: بنده معتقدم انقلابی در اصلاح بذر در کشور به وقوع پیوسته است، زیرا ما در میان کشورهای منطقه جزو معدود کشورهایی هستیم که از حدود 60 سال قبل موسسه اصلاح بذر و نهال داشتهایم و میتوانیم نتایج آن را امروز ببینیم.
مرتضوی با انتقاد از کنار گذاشته شدن مباحث اصلاح بذر، آبیاری مدرن، به زراعی و استفاده از مهندسین کشاورزی برای آموزش زراعی در ادوار گذشته، از احیا شدن مجدد این فعالیتها اظهار خشنودی کرد و آن را اتفاقی مهم برای بخش کشاورزی کشور دانست. وی همچنین اقدامات صورت گرفته در حوزه استفاده از سموم و کود در کشور را مثبت ارزیابی کرد و گفت: در اوایل دهه، 90 یعنی سالهای 90 و 91، کشاورزی ما با مشکل استفاده از سموم مرغوب روبرو بود و زارعین ما به علت نامرغوب بودن سمها و کودها، از این مواد استفاده بیش از اندازه میکردند. وی از توجه ویژه حجتی به این موضوع قدردانی و اظهار امیدواری کرد که اگر برنامههای او بر همین منوال ادامه یابد، بخش زراعت و باغداری کشور قادر خواهد بود زیرساختهای خود را در دوره چهارساله آتی بهبود دهد. رییس هیاتمدیره کانون انجمنهای صنایع غذایی با اشاره به واردات بیرویه شکر در سالهای گذشته، گفت: واردات این محصول در سالهای 90 و 91 به اوج رسیده بود، در حالی که در حال حاضر کشت چغندر و نیشکر ما بهبود پیدا کرده است، و در واقع خوداتکایی بیشتری در حوزه تامین شکر مورد نیاز کشور ایجاد شده است.
وی در ادامه گفت: صنعت نیشکر و کشت چغندر قند و صنعت شکر کشور از طرز فکری که معتقد بود ما با قیمتهای پایینتر از امریکای جنوبی شکر وارد میکنیم، ضربههای بسیار سختی خورد و به کارهایی که برای توسعه کشت نیشکر و ایجاد زیرساختهای تولید شکر در کشور، که تاریخچهای 100 ساله دارد، انجام شده بود، توجهی نداشت و عدهیی برای کسب منافع شخصی خود به آن آسیب رسانند.
مرتضوی عملکرد گروه حجتی در زمینه صنعت شکر کشور و توجه ویژه آنها به تامین شکر از منابع داخلی با اتکا به توسعه کشت چغندر قند در جنوب ایران و از طریق مهار آبهای مرز، را مدبرانه توصیف کرد و پیشبینی کرد این اقدامات نتیجه مثبت خود را در دوره بعد بیشتر نشان دهد.
رییس خانه صنعت تهران اظهار امیدواری کرد که رابطه وزارت جهاد با ان جی اوها هر روز بهبود پیدا کند و گفت: تشکلها باید بازوی تصمیمسازی وزارتخانه در موضوعات مختلف باشند.
وی همچنین در ادامه اظهار امیدواری کرد: خوداتکایی در تولید کالاهای کشاورزی، بهبود روشهای آبیاری، روشهای زراعی و زهکشی زمینها و استفاده حداکثری از امکانات کشور، توام با هم بتواند موجب بهبود وضعیت زراعت کشور شود. مرتضوی با تاکید بر اینکه زیرساخت صنایع تبدیلی کشور، کشاورزی است، از حجتی درخواست کرد موضوع نزدیکی بخش خصوصی در حوزه صنایع تبدیلی به دستگاههای تصمیمگیرنده را، به علت اهمیت بالای آن، مورد توجه ویژه قرار دهد. وی همچنین با اشاره به اقدامات خوبی که در دوره تصدی حجتی صورت گرفته، گفت: اگر این اقدامات با حفظ آب و خاک کشور همراه شود، درسالهای آتی نتایج منطقیتری در حوزه زراعت خواهیم داشت. مرتضوی اتخاذ تصمیمات احساسی برای کشور را مضر دانست و گفت: تصمیمات ما باید بر اساس عقلانیت باشد تا بتوانیم با کمک هم آینده بهتری را برای صنعت و زراعت کشور رقم بزنیم. وی ادامه داد: در حوزه اقتصاد، هر وزارتخانهیی نباید ساز خود را بزند؛ وزارت کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد در این چهار سال پیشرو باید تصمیماتی همراهتر و همگامتر اتخاذ کنند، که جای آن در شورای اقتصاد است. رییس خانه صنعت تهران، شورای اقتصاد را به استفاده حداکثری از خرد جمعی بخش خصوصی کشور در قالب اتاقهای بازرگانی و شوراهای گفتوگو خانههای صنعت و معدن دعوت کرد و رسیدن به نتایج بهتر را در گرو اجماع و در نظر گرفتن رشد هشت درصدی کلان اقتصادی دانست.