گزارش کوتاه
دولت تدبیر و امید در طول چهارسال گذشته، در جهت کاربردی کردن علم و دانش گامهای موثری برداشته که منجر به ارتقای جایگاه بینالمللی در تولید علم و فناوری، بهرهوری بهینه از علم و رشد 92 برابری شرکتهای دانشبنیان شده است.
به گزارش ایرنا، دولت یازدهم به ریاست «حسن روحانی» با وجود همه مشکلات ناشی از تحریم، توانست برنامهها و سیاستهای خود را در حوزههای مختلف پیش ببرد که به کسب موفقیتهای بزرگی نایل شده است.
در حوزه علم، پژوهش و فناوری نیز دولت تلاش خود را به ایجاد و توسعه هرچه بیشتر زیرساختها از جمله ایجاد مناطق علم و فناوری معطوف کرد که رشد 92 برابری شرکتهای دانشبنیان از دستاوردهای آن است.
به گفته «بهزاد سلطانی» رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در سال 92 تنها 33 شرکت دانشبنیان تاسیس شد که این تعداد در سال 96 به 3هزار و 32 شرکت بالغ شده است و این عدد نشان از 92 برابر شدن این شرکتها دارد.
به بیان سلطانی، از سال 92 تاکنون سرمایه 25میلیارد تومانی تایید شده صندوق نوآوری و شکوفایی به 2هزار و 33میلیارد تومان افزایش یافته و تنوع خدمت صندوق از یک خدمت در سال 92 به 20 خدمت در سال 96 تغییر یافته است.
وی میزان اشتغال ایجاد شده از سوی صندوق را اشتغال 56هزار نفر بهطور مستقیم و غیرمستقیم عنوان کرد و افزود: در اقتصاد 330میلیون تومان هزینه ایجاد اشتغال پایدار دولتی است در صورتی که در اقتصاد دانشبنیان صندوق نوآوری و شکوفایی با 100میلیون تومان توانستیم اشتغال پایدار ایجاد کنیم.
شرکتهای دانشبنیان به شرکتهایی گفته میشود که ایدهها را تبدیل به محصول میکند و براساس تعریف قانون مصوب مجلس شورای اسلامی، شرکتها و موسسات دانشبنیان شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که برای همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانشمحور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوریهای برتر و با ارزشافزوده فراوان به ویژه در تولید نرمافزارهای مربوط تشکیل میشود.
توسعه زیر ساختهای فناوری و نوآوری
بر پایه سرمایهگذاری و تلاشهای انجام شده در دولت یازدهم، مسیر رشد علمی صعودی شده و به استناد اطلاعات پایگاه علمی بینالمللی ایایای و اسکوپ در جایگاه شانزدهم در تولید علم قرار گرفته است.
موضوعی که «وحید احمدی» معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دبیرکل شورای عالی علوم، در گفتوگو با ایرنا به آن اشاره کرد.
وی اظهار کرد: دانشگاهها و مراکز علمی دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دولت یازدهم، 50 هزار مقاله و مدارک علمی در پایگاه آیاسآی را تولید کردند.
احمدی یادآور شد: برپایه گزارش پایگاه بینالمللی ISI در سال 2012، سهم ایران از مقالههای دنیا 1.4درصد بود که اکنون به 1.8درصد ارتقا یافته است. همچنین در تولید مقالههای برتر، سهم ایران در 2012 میلادی تنها 0.8 درصد به شمار میرفت و اینک به 2.2درصد افزایش یافته است.
بنابر گزارشهای منتشر شده، رتبه علمی کشور افزایش قابل توجهی یافته است اما باید در نظر داشت که موفقیت فعالیتهای علمی و فناورانه درگرو فراهم آمدن شرایط برخورداری از نیروی انسانی متخصص و نوآور، وجود زیرساختهای پژوهشی، اعمال مشوقها و حمایتهای مادی و معنوی و تخصیص بودجه لازم است.
بر همین اساس، دلیل افزایش رشد علم و فناوری در ایران را میتوان تداوم حمایت دولت یازدهم به ویژه در فعالیتهای دانشبنیان دانست؛ حمایتهایی از قبیل احداث چهار پارک علم و فناوری جدید در مدت چهارسال دولت یازدهم و ساماندهی 1554 قطب علمی، حمایت از تجاریسازی طرحهای دانشبنیان و کسب اعتبارات برای تقویت صندوق نوآوری و شکوفایی با وجود محدودیت شدید منابع در کشور که نشان از عملگرایی و دوری دولتمردان از شعارزدگی و وعدههای ظاهری بوده است.
همچنین در موفقیت دولت تدبیر و امید همین بس که در شرایطی که دولتمردان پیشین، عزم جدی برای تحقق بند (هـ) ماده 16 قانون برنامه پنجم توسعه مبنی بر افزایش سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی با این هدف که تا پایان برنامه به 3 درصد برسد، از خود نشان ندادند، دولت فعلی با مدیریت صحیح منابع برای تحقق این هدف راهبردی، کمر همت بست.
از سوی دیگر، پیش از این توجه دولتها بیشتر به سمت سرمایهگذاری مستقیم در تحقیق و توسعه معطوف بود در حالی که دولت یازدهم با شناسایی نقاط ضعف و قوت سیاستهای علم و فناوری، تلاش کرد با رویکرد تجاریسازی از طرحها و پروژههای اولویتدار توسعه فناوری حمایت گستردهیی بهعمل آورد.