اخاذی باج افزار‌ها از کاربران با حافظه مرورگرها

۱۳۹۶/۰۶/۱۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۶۱۹۴
اخاذی باج افزار‌ها از کاربران با حافظه مرورگرها

گروه دانش و فن|

 مرورگرهای وب به دلایل زیادی اطلاعات و فعالیت‌های گذشته را روی وب نگه‌داری و ذخیره می‌کنند. ممکن است کاربر چند روز پیش یا هفته و ماه پیش یک سایت را بازدید و بعد آن را بسته اما اکنون به‌شدت بدان نیاز دارد؛ اینجاست که ویژگی نگه‌داری تاریخچه وب‌گردی مفید است اما از سوی دیگر می‌تواند نگرانی‌هایی در پی داشته باشد و باعث نقض حریم خصوصی شود.

در گذشته خطر تاریخچه مرورگرهای وب محدود به این بود که کامپیوتر یا لپ‌تاپ خود را به دیگران بدهید و آنها از روی عمد یا تصادفی به سراغ‌های سایت‌های مورد بازدید شما بروند و از جست‌وجوهای خصوصی شما سردربیاورند اما امروزه انواع اپلیکیشن‌ها و فایل‌ها می‌توانند بدون اجازه به اطلاعات ذخیره شده روی مرورگرهای وب دسترسی پیدا کنند.  بسیاری از نرم‌افزارهای رایگانی که نصب می‌کنیم؛ تاریخچه وب‌گردی ما را ردگیری و برای سایت‌ها و شرکت‌های تبلیغاتی ارسال می‌کنند. بسیاری از بدافزارها و باج‌افزارها با استفاده از تاریخچه مرورگرهای وب سعی در طراحی یک نقشه فریب و جعل اطلاعات می‌کنند. به نظر می‌رسد امروزه بیشتر از هر زمان دیگری؛ تاریخچه مرورگرهای وب می‌تواند خطرناک و تهدیدکننده باشد و بیشتر از فوایدش به کاربران آسیب برساند. خوشبختانه؛ در همه مرورگرهای وب، روش‌هایی برای پاک کردن تاریخچه وب‌گردی وجود دارد.

  مرورگر وب چه چیزی را ذخیره می‌کند؟

پیش از اینکه شروع به پاک کردن اطلاعات ذخیره شده روی مرورگر وب‌تان کنید؛ بهتر است بدانید چه اطلاعاتی روی مرورگرها ذخیره شده دارید و با آنها چه‌کار باید کرد. شاید اطلاعاتی مانند نام کاربری و رمز عبور سایتی ذخیره شده باشد که اکنون فراموش‌تان شده و اگر پاک شود؛ برای همیشه از بین می‌رود. ممکن است تصمیم بگیرید برخی از فایل‌ها را پاک کنید و بقیه را کاری نداشته باشید. هنگامی که وارد بخش تنظیمات مرورگر وب شوید؛ اطلاعات ذخیره شده روی آن را می‌توانید در بخش‌های مختلف مشاهده کنید. معمولا اطلاعات در مرورگرهای وب زیرمجموعه‌هایی با نام‌های مختلف ذخیره می‌شوند و از یک مرورگر وب تا مرورگر وب دیگر متفاوت هستند. در کروم از بخش Settings و بعد Advanced می‌توانید این اطلاعات را ببینید. در فایرفاکس گزینه History و Privacy اطلاعات ذخیره شده را نشان می‌دهند. در برخی دیگر از مرورگرهای وب؛ گزینه references شامل اطلاعات ذخیره شده است.

به یاد داشته باشید که نگرانی اول در تاریخچه وب‌گردی؛ فهرستی از سایت‌هایی است که در گذشته باز کردید. مرورگرهای وب این صفحات و سایت‌ها را براساس تاریخچه بازدید نگه‌داری می‌کنند و برای باز شدن سریع‌تر سایت‌هایی که دوباره می‌خواهید بازدید کنید؛ استفاده می‌کنند. اگر یک سایت را یک بار باز کرده باشید؛ در بار دوم با زدن حروف اول آدرس در نوار آدرس مرورگر وب؛ کل آدرس سایت برایتان ظاهر می‌شود. همچنین؛ مرورگرهای وب فهرستی از دانلودهای کاربران را نگه‌داری می‌کنند. این فهرست را نباید با اصل خود فایل‌هایی که دانلود شده‌اند؛ اشتباه گرفت. فهرست فایل‌های دانلود شده نشان می‌دهد که هر فایل کجا روی کامپیوترتان ذخیره شده است تا در صورت نیاز دوباره بدان مراجعه کنید. کوکی‌ها اطلاعات دیگری درباره فعالیت‌های شما در وب هستند که روی مرورگرهای وب ذخیره می‌شوند. کوکی‌ها کدهایی هستند که سایت‌ها روی کامپیوتر شما ذخیره می‌کنند. کوکی‌ها به وب‌سایت‌ها کمک می‌کنند تا شما را به رسمیت بشناسند. نهایتا؛ مرورگرهای وب یک حافظه نهان از اطلاعاتی ضروری وب‌گردی مانند نسخه‌های محلی از سایت‌ها، عناصر گرافیکی و دیگر چیزهایی مورد نیاز نگه‌داری می‌کنند تا سایت‌های روی مرورگر وب شما سریع‌تر باز شوند. برای جلوگیری از پاک کردن اطلاعات ذخیره شده روی مرورگر وب می‌توانید به صورت ناشناس وارد اینترنت شوید. هنگامی که کاربر تصمیم می‌گیرید تاریخچه وب‌گردی را پاک کند؛ غالب مرورگرهای وب اطلاعاتی که در بالا اشاره شد را جداگانه در فهرست‌هایی مجزا نگه‌داری می‌کنند. بنابراین؛ می‌توان تصمیم گرفت که تمامی این اطلاعات پاک شود یا فقط نوع خاصی از اطلاعات مانند کوکی‌ها یا حافظه پنهان پاک شود. توجه داشته باشید که اگر تمامی اطلاعات ذخیره شده روی مرورگر وب را پاک کنید؛ باید همه‌ چیز را از ابتدا شروع کنید و انگار تازه این مرورگر وب را روی سیستم نصب کردید.

 

  حافظه مرورگرها را پاک کنید

در مرورگر کروم گوگل، روی سه نقطه عمودی در سمت راست نوار آدرس کلیک کنید تا منوی برنامه باز شود. سپس گزینه Settings را انتخاب کنید. به سمت پایین صفحه بروید تا به گزینه Advanced برسید. روی آن کلیک کنید و از منوی جدید باز شده روی گزینه Clear Internet browsing کلیک کنید. در صفحه باز شده می‌توانید اطلاعاتی که باید پاک شوند را تیک بزنید و بعد گزینه CLEAR BROWSING DATA را کلیک کنید. دقت کنید اگر با یک حساب کاری گوگل وارد کروم شده باشید و این حساب روی سیستم‌های دیگر هم باشد؛ پاک کردن اطلاعات کروم باعث می‌شود اطلاعات شما روی مرورگر وب سیستم‌های دیگر هم پاک شود. در مرورگر فایرفاکس؛ روی سه خط افقی انتهای سمت راست نوار آدرس کلیک کنید تا منوی برنامه باز شود. در گام بعدی؛ روی گزینه Options (در نسخه‌های سیستم‌عامل مک Preferences دیده می‌شود) کلیک کنید. بعد روی Privacy کلیک کنید تا لینک Clear your recent history را ببینید. در پنجره باز شده روی گزینه Details بزنید تا فهرستی از انواع اطلاعات ذخیره شده روی فایرفاکس نمایش داده شود. هر نوع اطلاعاتی که باید پاک شود را انتخاب و کلید Clear Now را کلیک کنید. در مرورگر سافاری اپل روی macOS می‌توانید منوی Safari را باز و روی Clear History کلیک کنید. بازه زمانی مدنظرتان را انتخاب کنید تا منوی کشویی بسته شود و بعد روی Clear History کلیک کنید تا عملیات شما تایید شود. در سافاری گزینه‌یی برای انتخاب نوع اطلاعات ندارید و وقتی تاریخچه را پاک می‌کنید؛ کوکی‌ها و حافظه نهان مرورگر وب نیز پاک می‌شود. در مرورگر مایکروسافت اج روی ویندوز ۱۰؛ برای پاک کردن سابقه خود در اینترنت روی سه نقطه انتهای سمت راست نوار آدرس کلیک و گزینه Settings را انتخاب کنید. کمی به سمت پایین منوی باز شده بروید تا Clear browsing data را ببینید. روی Choose what to clear کلیک کنید تا فهرست اطلاعات ذخیره شده روی این مرورگر را مشاهده کنید. بعد از زدن تیک‌های دلخواه خود روی Clear کلیک کنید. در هر صورت کاربران باید هوشیار باشند و بدانند که در دنیای مجازی هیچ اطلاعاتی از دید هکرها و باج‌افزارها پنهان نمی‌ماند و با یک اشتباه به راحتی در اختیار هکرها قرار می‌گیرد.