تنشهای هستهای به بازارهای سهام رسید
گروه جهان|
تشدید تنشها در شبهجزیره کره و تهدیدهای امریکا به تلافی اقدامات تحریکآمیز کرهشمالی، سبب شد سرمایهگذاران به داراییهای امن روی آورند و تا ارزیابی بهتر شرایط و کاهش تنشها از خرید سهام خودداری کنند. بدینترتیب، ارزش شاخصهای مطرح سهام در کرهجنوبی، ژاپن و اروپا در معاملات دوشنبه بازارهای جهانی بهشدت کاهش و در مقابل، ارزش طلا و اوراق قرضه افزایش یافت. آزمایش بمب هیدروژنی یکشنبه کرهشمالی و هشدارهای کرهجنوبی در مورد آمادهسازی مقدمات آزمایش جدید موشکی در کرهشمالی با افزایش ناآرامیهای ژئوپلیتیک در منطقه جنوب شرق آسیا همراه بوده، بهویژه اینکه دونالد ترامپ، رییسجمهوری امریکا، هشدار داده است به تهدیدهای کرهشمالی علیه کشورهای منطقه و امریکا واکنش گسترده نظامی نشان خواهد داد.
نوسانات بازار
بلومبرگ گزارش داده که تحرکات نظامی کرهشمالی و تهدیدهای ترامپ بار دیگر بازارهای ارز و سهام را تحت تاثیر قرار داد و سبب شد سرمایهگذاران خرید طلا و اوراق قرضه را به خرید سهام ترجیح دهند. بنابراین گزارش، «استاکس یوروپ 600» و «اساندپی» از جمله شاخصهایی بودند که بیشترین سقوط را داشتند؛ اما ارزش اوراق قرضه بیشتر دولتهای اروپایی، ارز ین و فرانک سوییس و یورو افزایش یافت. افزایش ارزش فلزهای صنعتی همچون مس و نیکل نیز قابل توجه بود.
رویترز هم نوشته، در شروع معاملات دوشنبه شاخص نیکی ژاپن 0.83درصد افت کرد. در کره هم شاخص کوسپی 0.62درصد افت کرد؛ بازارهای کرهجنوبی در بحرانهای قبلی مرتبط با کرهشمالی زودتر دوباره احیا میشدند اما اینبار خیلی بیشتر طول کشید تا پس از آخرین افت کمی بهبود یابند.
کارشناسان اقتصادی شرکت سیتیگروپ به سرپرستی یوهانا جوا در یادداشتی به سرمایهگذاران خود نوشتند: «انتظار میرود سهامهای مخاطرهآمیز برای مدت کوتاهی تجارت نشوند؛ اما چنین رویکردهایی در بازار کوتاهمدت است؛ چرا که تنشها معمولا سریع فروکش میکنند. شرایط این مرتبه نیز همینطور خواهد بود مگر اینکه واکنشهای جهانی به آزمایش هستهیی کرهشمالی احتمال حمله نظامی به این کشور یا فروپاشی رژیم پیونگیانگ را افزایش دهند.»
ترجیح تحریم اقتصادی بر گزینه نظامی
انفجار زیرزمینی یکشنبه و زمینلرزه ناشی از آنکه در کشورهای کرهجنوبی و چین احساس شد، حاکی از آزمایش قدرتمندترین سلاحی است که کرهشمالی تاکنون داشته است. اگرچه هنوز مشخص نیست که این انفجار حقیقتا همانند ادعای پیونگیانگ ناشی از بمب هیدروژنی بوده باشد، اما به تنشها در منطقه افزوده است. جان کلی رییس دفتر کاخ سفید و جیمز ماتیس وزیر دفاع امریکا، در این رابطه با ترامپ دیدار کردند تا گزینههای مناسب برای واکنش به این اقدام کرهشمالی را بررسی کنند. ترامپ همچنین در همین راستا دو تماس تلفنی با شینزو آبه نخستوزیر ژاپن، داشت.
به گزارش نیویورکتایمز، ترامپ پیش از تشکیل جلسه با مشاوران و ژنرالهای نظامی در توئیتر نوشت: «امریکا علاوه بر دیگر گزینههای موجود، متوقف کردن تجارت با همه کشورهایی را بررسی میکند که با کرهشمالی روابط تجاری دارند.» بهگفته مقامات آگاه در دولت امریکا، اگرچه پنتاگون روی یک سری گزینههای نظامی برای هدف گرفتن سایتهای هستهیی و موشکی کرهشمالی کار میکند، اما به ترامپ گفته شده است احتمال اینکه امریکا بتواند این سایتها را در حملهیی سبک نابود کند، بسیار اندک است. مشاوران ترامپ همچنین استفاده از حملات سایبری علیه برنامه موشکی کرهشمالی مشابه حملات صورت گرفته در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما را نیز بیفایده میدانند.
در حقیقت به نظر میرسد تحریم اقتصادی که ظاهرا شماری از قانونگذاران دموکرات نیز از آن حمایت میکنند، بهترین گزینه موجود علیه کرهشمالی است. اگر واشنگتن تصمیم بگیرد مطابق توئیت ترامپ عمل کند، این اقدام با درخواست از چین برای متوقف کردن صادرات نفت به کرهشمالی همراه خواهد بود؛ سیاستی که در تلاش برای هدف منجمد کردن کرهشمالی در زمستان و متوقف کردن همه صنایع فعال در این کشور اجرا میشود. اما چینیها به احتمال قوی چنین درخواستی را رد میکنند؛ هر اندازه هم که کرهشمالی اقدامات تحریکآمیزی انجام دهد، چین هیچگاه با قدم برداشتن در جهت فروپاشی رژیم پیونگیانگ موافقت نمیکند، چرا که نمیخواهد نیروهای کرهجنوبی و امریکا این کشور را اشغال کنند و مستقیما به سمت مرزهای چین پیش بروند. از اینرو، احتمالا ترامپ برای عمل به تهدید خود باید چین را پیش از هر کشور دیگری تحریم کند. اما اختلالات اقتصادی ناشی از پایان دادن به تجارت با چین در امریکا شدید خواهد بود و مشاوران ترامپ حتی حاضر نشدند در جلسه یکشنبه خود این مساله را مورد بررسی قرار دهند.
جلسه اضطراری شورای امنیت
آزمایشهای هستهیی کرهشمالی همواره با محکومیت جهانی همراه بوده و شورای امنیت با تصویب قطعنامههایی پایان یافتن کلیه فعالیتهای موشکی و هستهیی را از پیونگیانگ خواستار شده است. در پی آزمایش روز یکشنبه نیز نمایندگی امریکا در سازمان ملل متحد اعلام کرد شورای امنیت نشستی اضطراری برگزار میکند. نیکی هیلی، نماینده دایم امریکا در سازمان ملل گفت که این نشست به درخواست مشترک نمایندگان امریکا، ژاپن، فرانسه، بریتانیا و کرهجنوبی برگزار میشود. انتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز یکشنبه آزمایش بمب هیدروژنی کرهشمالی را محکوم کرد. یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نیز با ابراز نگرانی در مورد اقدام کرهشمالی، این آزمایش را «بیتفاوتی به درخواستهای مکرر جامعهجهانی برای پایان دادن به فعالیتهای هستهیی» خواند.