تعیین اولویتهای علمی و اقتصادی جهان اسلام در آستانه
گروه ایران|
«یک سفر با چند هدف»؛ عنوانی است که برای سفر رییسجمهوری به قزاقستان مناسب به نظر میرسد. سفری که هر چند در ظاهر با هدف شرکت در اجلاس سران سازمان همکاریهای اسلامی در حوزه علم و فناوری انجام شده، اما موضوعات دیگری چون، پیگیری فجایع میانمار، رایزنی با برخی اعضای موثر در اوپک، توسعه مناسبات اقتصادی با کشورهای همسایه و... را نیز در بطن خود جای داده است.
بازخوانی صحبتهای رییسجمهوری در این اجلاس و ترتیب دیدارهای روحانی در حاشیه اجلاس نیز نشاندهنده تلاشی است که رییسجمهوری از یک طرف برای جلبتوجه سران کشورهای اسلامی نسبت به فجایع میانمار انجام میدهد و از سوی دیگر گویای اهمیتی است که برای توسعه مناسبات اقتصادی جهان اسلام قائل میشود.
روحانی دیروز طی سخنانی در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در حوزه علم و فناوری تاکید کرد که باید به جای هراس از رشد روزافزون علم و فناوری و گریز از آن، قدرت انتخاب و انطباق جوامع مسلمان را بالا برد. رییسجمهوری در بخش دیگری از صحبتهایش از اجلاس گفت: همکاری در حوزه علم و فناوری هم از آن حیث که نقش پیشران در توسعه بخشهای مختلف اقتصادی را دارد، برای رشد و همگرایی کشورهای اسلامی تعیینکننده است و هم از آن جهت که با جوانان و دانشگاهها سر و کار دارد و با ایجاد فضای امید و سازندگی و اشتغالزایی، ریشههای گرایش به افراط و تروریسم را میخشکاند، از اهمیت سیاسی و اجتماعی راهبردی برخوردار است. بعد از شرکت در اجلاسیه سران، برنامه دیدارهای دوجانبه روحانی با روسای جمهور ازبکستان، قزاقستان، ونزوئلا و... در دستور کار قرار گرفت.
ضرورت تداوم رایزنی میان کشورهای صادرکننده نفت
باتوجه به نقش ونزوئلا در فرآیند تصمیمسازیهای اوپک، یکی از دیدارهای رییسجمهوری در حاشیه اجلاس که بازتابهای فراوانی پیدا کرد، دیدار با مادورو رییسجمهوری ونزوئلاست. رییسجمهور در این دیدار گفت: تلاشهای اعضای اوپک و غیراوپک و بهویژه ونزوئلا برای کاهش تولید و پایداری و تعادل بهای نفت دستاوردهای مثبتی داشته که تداوم این تلاشها ضروری است. به گزارش «تعادل» به نقل از پاد، روحانی در این دیدار که در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در عرصه علم و فناوری، در آستانه پایتخت قزاقستان انجام شد، وحدت و توسعه همکاری میان کشورهای مستقل را مهم خواند و با اشاره به تلاشهای امریکا برای تفرقهافکنی و مداخله در امور داخلی کشورها گفت: تردیدی نداریم که شیوههای جدید دولت امریکا برای بلندمدت نمیتواند تداوم یابد.
رییسجمهور همچنین به موضوع معضل تروریسم در عرصه جهانی اشاره کرد و افزود: خوشبختانه کشورهای در حال مبارزه با تروریسم در منطقه، دستاوردهای ارزندهیی داشتهاند بهطوری که اکنون شرایط برای تروریستها در عراق و سوریه بسیار وخیم است و با شکست تروریستها در منطقه نیز زمینه دخالتهای خارجی محدودخواهد شد.
وی روابط ایران و ونزوئلا را نیز روابطی رو به توسعه خواند و اظهار کرد: تشکیل کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، گامی مهم در جهت تقویت همکاریهای مشترک است. نیکلاس مادورو رییسجمهور ونزوئلا نیز در این دیدار خواهان توسعه و تعمیق بیش از پیش روابط تهران-کاراکاس شد و گفت: تشکیل کمیسیون مشترک زمینه مناسبی برای بررسی فرصتهای جدید در تقویت همکاریهای ایران و ونزوئلا ایجاد خواهد کرد. رییسجمهور ونزوئلا همچنین به موضوع رایزنیها برای ثبات بازار نفت اشاره کرد و افزود: ما در تلاش هستیم برای رساندن بهای نفت به رقمی مناسب، نشستی تا پایان سال جاری میلادی با حضور سران کشورهای عضو اوپک و غیراوپک برگزار کنیم. وی همچنین با تشریح فشارها و هجمههای امریکا به کشورش اظهار کرد: مردم ونزوئلا بهویژه در 6ماهه اخیر، شاهد هجمهها و دخالتهای امریکا بودند، اما ما با حفظ وحدت خود، در برابر این فشارها ایستادگی خواهیم کرد.
استقبال ایران از حضور کارآفرینان ازبکستانی
رییسجمهور با استقبال از توسعه روابط
تهران-تاشکند در همه عرصهها بهویژه تجاری و اقتصادی تصریح کرد که هیچ مانعی در مسیر توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با ازبکستان بهعنوان یک کشور دوست وجود ندارد. روحانی دیروز در دیدار شوکت میر ضیایف رییسجمهور ازبکستان که در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در قزاقستان انجام شد، دیدار مقامهای ارشد دو کشور را بیانگر اراده مستحکم دو دولت برای روابط نزدیکتر و گستردهتر دانست. رییسجمهور به ظرفیتهای گسترده ایران و ازبکستان برای توسعه همکاریها اشاره کرد و اظهار داشت: ما از حضور و فعالیت کارآفرینان و سرمایهگذاران ازبکستانی در ایران و متقابلا از حضور سرمایهگذاران ایرانی در ازبکستان استقبال میکنیم.
روحانی با اشاره به برنامه گسترده ترانزیتی و جادهیی و ریلی ایران اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران میتواند نزدیکترین مسیر دستیابی بازرگانان ازبکستانی به خلیجفارس و آبهای آزاد باشد.
رییسجمهور همچنین گفت که زمینه برای تقویت همکاریها در حوزه انرژی و مراکز علمی و تحقیقاتی و دانشگاههای دو کشور هموار است و تهران میتواند نیازمندیهای ازبکستان به انرژی را تامین کند.
وی در ادامه تسریع در تقویت ارتباطات بانکی میان دو کشور را ضروری خواند و گفت: توسعه همکاریهای بانکی بهعنوان زیربنای تبادلات اقتصادی میتواند سطح روابط تجاری دو کشور را بیش از پیش ارتقا بخشد.
رییسجمهور ازبکستان نیز این دیدار را دیداری تاریخی و نقطهعطفی در گشودن فصلی نوین در همکاریهای دوجانبه دانست و تاکید کرد که تاشکند آماده است روابط خود را با تهران در همه حوزههای مورد علاقه، بیش از پیش توسعه دهد.
شوکت میر ضیایف، حملونقل را از زمینههای مهم همکاری دو کشور ذکر کرد و گفت: تاشکند برای کریدور چهارجانبهیی که از طریق آن به خلیجفارس و سایر نقاط جهان متصل میشود، اهمیت زیادی قائل است و منافع دو کشور در گرو همکاری با یکدیگر در این عرصه است و ایران نیز میتواند تولیدات خود را از طریق ازبکستان در اختیار کشورهای منطقه آسیای مرکزی قرار دهد. رییسجمهور ازبکستان همچنین گفت که تاشکند از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت میکند. میر ضیایف در ادامه این دیدار از روحانی برای سفر رسمی به ازبکستان دعوت کرد.
تاکید بر توسعه همهجانبه روابط تهران-آستانه
روسای جمهور ایران و قزاقستان بر اراده جدی دو کشور برای توسعه همهجانبه روابط و همکاریها بهویژه در عرصههای اقتصادی، ترانزیت و انرژی و نیز تلاش مشترک برای بهبود وضعیت بازار نفت تاکید کردند.
روحانی در این دیدار که دیروز و در حاشیه اجلاس سران کشورهای اسلامی در آستانه پایتخت قزاقستان انجام شد، با تبریک برگزاری موفق نخستین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در حوزه علم و فناوری به رییسجمهور قزاقستان، اظهار کرد: روابط تهران و آستانه در طول ۲۵ گذشته همواره رو به رشد بوده و ما از توسعه همکاریها استقبال میکنیم. دو کشور در موضوعات مورد علاقه طرفین و در مسائل بینالمللی همواره همکاری و همراهیهای سازندهیی داشتهاند. نورسلطان نظربایف رییسجمهور قزاقستان نیز با تشکر از حضور روحانی در این اجلاس، آن را برای کشورش بسیار حایز اهمیت توصیف کرد و گفت: انتخاب دوباره جنابعالی از سوی مردم ایران، نشانگر اعتماد مردم به شما و اطمینان برای ما در راستای تداوم روابط دوستانه دو کشور است.
وی با اشاره به اینکه قزاقستان همواره در کنار ایران بوده و خواهد بود، تصریح کرد: جنابعالی در مساله هستهیی تلاشهای زیادی کردید و در این زمینه موفق هم بودید. ایران با وجود تحریمهای گسترده پیشرفتهای زیادی کرده است و قزاقستان که همواره در کنار ایران بوده، امروز بیش از هر زمان دیگری آماده و مشتاق توسعه همکاریها و روابط با ایران است.
استفاده از ظرفیتهای گسترده ایران و آذربایجان
روحانی در دیدار الهام علیاف رییسجمهوری آذربایجان، اهمیت تکمیل پروژه ریلی مشترک بین دو کشور را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: این پروژه در کنار سایر خطوط ترانزیتی شمال به جنوب، نه تنها در روابط و همکاریهای دو کشور بلکه برای کل منطقه سودمند است. رییسجمهوری، روابط ایران و جمهوری آذربایجان را صمیمی و رو به توسعه دانست و تاکید کرد: دو کشور برای گسترش روابط و تعاملات در عرصههای اقتصادی، علمی، فناوری، تحقیقاتی و تجاری ظرفیتهای فراوانی دارند که باید از تمام آن به نفع منافع دو ملت بهره گرفت. وی افزود: دو طرف باید همکاریهای خود را در زمینه انرژی و تلاش مشترک برای بهبود پایدار وضعیت بازار نفت، تقویت کنند. الهام علیاف رییسجمهوری آذربایجان نیز در این دیدار رای دوباره مردم ایران به روحانی را گواه آن دانست که مردم برنامهها و اقدامات دولت خود را ارزشمند میدانند و گفت: بهعنوان دوست و برادر از توفیقات دولت و ملت ایران عمیقا خوشحال هستیم.
وی اضافه کرد: روابط دو کشور در حال حاضر در بالاترین و دوستانهترین سطح است. 9 دیدار روسای جمهوری دو کشور طی چهار سال گذشته، تاثیر مثبتی بر روابط تهران-باکو داشته و اطمینان دارم آینده روابط دو کشور بهتر از امروز خواهد بود.
علیاف اظهار کرد: باکو علاقهمند به ارتقای سطح روابط و تعاملات با ایران در عرصههای مختلف اقتصادی، سرمایهگذاری متقابل، تجارت و دیگر عرصههاست.