اجرای برنامه یکسانسازی ارز تا پایان 96
توقف فروش ارز مسافرتی در جهت اجرای یکسانسازی ارزی انجام شد
گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری|
روز دوشنبه 20 شهریور 96 همزمان با حذف ارز مبادلهیی برای مسافرت خارجی در حالی که انتظار میرفت بازار نسبت به حذف ارز مسافرتی مبادلهیی واکنش نشان دهد و شاهد افزایش نرخ انواع ارزها در بازار باشیم اما باوجود افزایش نرخ رسمی 21 ارز از جمله افزایش نرخ دلار و کاهش 15 ارز از جمله پوند و یورو و بدون تغییرماندن 3 ارز، بازار آزاد شاهد کاهش نرخهای دلار، یورو و پوند بود.
به گزارش «تعادل» براساس اعلام بانک مرکزی، نرخ رسمی دلار با 34 ریال افزایش 3335.4 تومان، نرخ رسمی پوند با 3 ریال کاهش 4396.8 تومان و نرخ رسمی یورو با افت 30 ریالی 4007.7 تومان قیمتگذاری شد. اما در بازار آزاد، صرافیها هر دلار امریکا را با کاهش ۳ تومانی ۳ هزار و ۸۹۹ تومان ارزشگذاری کردند؛ همچنین هر یورو با کاهش ۲۹ تومانی ۴ هزار و ۷۶۷ تومان فروخته شد و قیمت هر پوند انگلیس نیز با ۱۷ تومان افت ۵ هزار و ۱۴۰ تومان است.
تحولات بازار نشان میدهد که نرخ آزاد سه ارز اصلی دلار، یورو و پوند کاهش یافته و نرخ سکه طلا نیز به دنبال کاهش نرخ جهانی اونس با افزایش اندک همراه شده است. در بازار سرمایه نیز شاخص کل بورس نیز با 113 واحد رشد همراه شده و در بازار معاملات ارزی دلار نقدی 3900 تومان معامله شده است.
اجرای برنامه یکسانسازی ارز تا پایان 96
معاون بینالملل بانکمرکزی زمان اجرای برنامه یکسانسازی نرخ ارز را اواخر امسال اعلام کرد و گفت: توقف فروش ارز مسافرتی در جهت اجرای یکسانسازی ارزی است. غلامعلی کامیاب در گفتوگو با ایبنا در پاسخ به این سوال که آیا توقف فروش ارز مسافرتی از روز دوشنبه بیستم شهریورماه بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی و تهیه این ارز با نرخ بازار آزاد توسط مسافران میتواند، مقدمهیی برای اجرای یکسانسازی نرخ ارز توسط این بانک باشد؟ افزود: توقف فروش ارز مسافرتی در جهت اجرای یکسانسازی ارزی است.
معاون بینالملل بانک مرکزی درباره زمان اجرای برنامه یکسانسازی نرخ ارز گفت: گرچه هنوز زمانی برای اجرای برنامه تک نرخی کردن ارز توسط بانک مرکزی به صورت مشخص تعیین نشده اما فعلا برنامهریزیها، اجرای آن را برای پایان سال جاری پیشبینی کرده است.
وی با تاکید بر اینکه شرایط لازم برای اجرای برنامه یکسانسازی ارزی از جمله آمادهسازی کامل کارگزاریها و ارتباطات بینالمللی در این راستا حاصل نشده است و باید این موارد قبل از برنامه تک نرخی کردن ارز انجام شود، افزود: با وجود اینکه حذف ارز مسافرتی در جهت تک نرخی کردن ارز است؛ اما نمیتوان آن را مقدمهیی برای اجرای این برنامه دانست. کامیاب ادامه داد: با وجود اینکه کارهای زیادی برای آغاز اجرای یکسانسازی نرخ ارز انجام شده اما اقدامات دیگری نیز ادامه دارد که توقف فروش ارز مسافرتی یکی از سیاستهای اتخاذ شده در راهی آغاز شده است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی فروش ارز مسافرتی از روز بیستم شهریورماه متوقف و مسافران میتوانند ارز را با نرخ بازار آزاد تهیه کنند. با اصلاح مقررات ارزی ناظر بر ارز مسافرتی بانکها میتوانند ضمن تسهیل فرآیندهای مرتبط با فروش ارز مسافرتی اعم از سیاحتی و زیارتی، از بیستم شهریورماه سال جاری به فروش این ارز به نرخ بازار (آزاد) در مقابل ارائه گذرنامه، بلیت و ویزای کشور مقصد (در مورد کشورهایی که نیاز به ویزا دارند) اقدام کنند. تاکنون مسافران ایرانی که بیش از دوازده سال سن داشتند و از راههای هوایی، زمینی، ریلی و دریایی از کشور خارج میشدند، میتوانستند برای یک بار در طول سال حداکثر ۳۰۰ دلار امریکا یا معادل آن را با ارائه گذرنامه معتبر جمهوری اسلامی ایران، بلیت مسافرت، ویزای کشور مقصد (در خصوص کشورهایی که نیاز به اخذ ویزا دارند) و تعهد کتبی مسافر مبنی بر خرید ارز مسافرتی فقط از یک منبع با نرخ مبادلهیی تهیه کنند.
تاکید میشود با اجرای بخشنامه جدید 12 شهریور 96 از تاریخ بیستم شهریور، فروش ارز مسافرتی با نرخ مبادلهیی از ذیل قسمت «ب» بخش سوم مجموعه مقررات ارزی، حذف و فروش ارز مسافرتی با نرخ بازار (آزاد) انجام خواهد شد. بانک مرکزی در عین حال اعلام کرده است که در سال جاری با هدف رفاه حال شرکتکنندگان در گردهمایی بزرگ اربعین حسینی همانند سالهای گذشته، ارز مسافرتی به میزان حداکثر ۲۰۰ دلار امریکا به نرخ مبادلهیی با ارائه گذرنامه معتبر جمهوری اسلامی ایران و بلیت مسافرت برای زائران این موسم را از طریق بانکهای ملی ایران، ملت و سامان تامین میکند.
کاهش نرخ طلا در بازار جهانی
در بازار طلا نیز هر اونس جهانی با 9 دلار کاهش به 1336 دلار رسید و انتظار میرود که به دنبال کاهش نرخ طلای جهانی، بازار طلای ایران نیز با اندکی کاهش مواجه شود. اما روز دوشنبه 20 شهریور در بازار داخلی هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با کاهش ۷۶۲ تومانی در بازار امروز، ۱۲۵ هزار و ۷۹۹ تومان معامله شد.
قیمت سکه تمام بهار آزادی در بازار تهران با افزایش اندکی همراه شد هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید روز دوشنبه در بازار تهران با ۲۰۰ تومان رشد، یک میلیون و ۲۷۷ هزار و ۱۰۰ تومان فروخته شد. همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم با ۲ هزار و ۴۰۰ تومان افزایش، یک میلیون و ۲۴۹ هزار و ۵۰۰ تومان است. هر قطعه نیم سکه بهار آزادی نیز با یکهزار و ۳۰۰ تومان افت، ۶۶۲ هزار و ۵۰۰ تومان داد و ستد شد؛ در عین حال، هر قطعه ربع سکه بهار آزادی نیز با ۲ هزار و ۱۰۰ تومان کاهش نسبت به روز گذشته، ۳۷۹ هزار و ۹۰۰ تومان قیمت خورد. هر قطعه سکه گرمی نیز بدون تغییر قیمت، ۲۵۴ هزار و ۱۰۰ تومان است.
در بازار معاملات ارز روز دوشنبه 20 شهریور نیز نرخ دلار نقدی در پایان معاملات ۳۹۰۰ تومان تسویه خورد و نرخ دلار فردایی در معاملات صبح دیروز از دلار نقدی پیشی گرفته و دلار نقدی در آغاز معاملات ۳۸۹۴ تومان و دلار فردایی ۳۸۹۷ تومان قیمت خورد. همچنین نرخ دلار بانکها برای صرافیها ۳۸۹۱ تومان و برای اشخاص ۳۸۹۶ تومان بود. شاخص کل بورس و اوراق بهادار تهران در جریان معاملات 20 شهریور 96 بازار سرمایه ۱۱۳ واحد افزایش یافت و به رقم ۸۳هزار و ۳۶۹ واحد رسید. شاخص بازار اول با رشد ۴۳ واحد، بازار دوم با افزایش ۴۴۲ واحد و صنعت ۱۲۸ واحد مواجه و شاخص صنعت مثبت شد. حجم معاملات امروز بورس تهران به ۴۷۸ میلیون سهم به ارزش 1.420.864 میلیون ریال رسید و تعداد معاملات به ۳۷ هزار و ۴۴۳ بالغ شد. ارزش بازار سرمایه نیز 3.295.850 میلیارد ریال است.
وضعیت نرخ طلا در بازار جهانی
قیمت منطقهیی طلا در بازار معاملات روز دوشنبه با ۸دهم درصد روند کاهشی، معادل ۹ دلار تنزل به یکهزار و ۳۳۵ دلار و ۱۰ سنت در هر اونس رسید و از بیشترین سطح خود در بیش از یکسال اخیر که در روز جمعه با رسیدن به یکهزار و ۳۵۷ دلار و ۵۴ سنت در هر اونس بود، فاصله گرفت.
همچنین در بازار معاملات آتی طلای امریکا برای تحویل در ماه دسامبر هر اونس طلا با ۹ دهم درصد کاهش به یکهزار و ۳۳۹ دلار و ۴۰ سنت رسید.
این در حالی است که افزایش ارزش دلار امریکا در برابر ۶ سبد اصلی ارز جهان به دنبال فروکش شدن تنشهای ژئوپلیتیکی موجب کاهش درخشش طلا شده است؛ البته علت اصلی رشد قیمت طلا در هفته گذشته به بالا گرفتن تنشهای سیاسی میان امریکا و کره شمالی بر میگردد که با آرام شدن شرایط، قیمت طلا هم عقبگرد کرده است.
تحلیگران فنی رویترز بر این باور هستند که امکان دارد، حمایت قیمت منطقهیی طلا شکسته شود و فلز زرد به یکهزار و ۳۳۲ دلار و حتی با کاهش بیشتر به یکهزار و ۳۱۷ دلار در هر اونس برسد. نقره هم با ۵ دهم درصد روند نزولی به ۱۷ دلار و ۸۳ سنت در هر اونس رسید و پلاتین با ۴ دهم درصد تنزل در برابر یکهزار دلار و ۷۰ سنت در هر اونس قرار گرفت.
چین تجارت ارزهای دیجیتالی را ممنوع میکند
مقامات چین به زودی داد و ستد بیتکوین و سایر ارزهای مجازی را در صرافیهای این کشور ممنوع اعلام خواهند کرد.
به گزارش بلومبرگ انگلیسی، منابع آگاه اعلام کردند: دولت چین در حال اجرای طرحی است که به موجب آن تجارت بیتکوین و سایر ارزهای مجازی را در صرافیهای این کشور ممنوع کند.
این در حالی است که انتشار این خبر آسیب جدی به بازار ۱۵۰ میلیارد دلاری این ارز رمزنگار وارد میکند.
به گفته یکی از منابع آگاه که خواست نامی از او برده نشود، این ممنوعیت شامل داد و ستد ارزهای رمزنگار یا همان دیجیتالی در صرافیهای این کشور است و مقامات چینی قصد ممنوعیت داد و ستد این نوع ارز را در خارج از چین ندارند. البته بانک مرکزی چین اعلام کرده که به این زودیها در این باره اظهارنظر نمیکند. بر همین اساس ۲۳ درصد از کل معاملات بیتکوین جهان در چین انجام میشود و این کشور خاستگاه این ارز دیجیتالی در جهان است و بیشترین دارندگان بیتکوین، چینی هستند.
بدون شک حجم معاملات بیتکوین در چین کاهش خواهد یافت و توسعه ارزهای رمزنگار را در این کشور آهسته میکند. البته انگیزه مقامات پکن برای ممنوعیت این ارز نامشخص است. بر پایه این گزارش، طی یکسال گذشته بیتکوین ۶۰۰ درصد رشد داشته و بانک خلق چین در حال تبدیل شدن به نخستین بانک در جهان برای صدور پول دیجیتالی است.