زخم توفان‌های امریکا بر پیکر اوپک

۱۳۹۶/۰۶/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۶۸۴۳

نیک کانینگهام    اویل پرایس   

ترجمه:  مهدی نیکوئی

گردباد ایرما، اوایل روز دوشنبه از در سازگاری با امریکا درآمد و تا حد یک توفان گرمسیری کاهش یافت؛ هر چند هنوز در مسیر خود به سمت شمال فلوریدا، باعث سیل و خرابی شده و میلیون‌ها نفر را با قطعی انرژی مواجه کرده است. در بازار نفت، اثر این توفان تقریبا فقط در طرف تقاضا احساس شد و اثر چندانی روی تولید نفت خام یا تولیدات پالایشگاهی امریکا نگذاشت.  گلدمن‌ساکس پیش‌بینی می‌کند که گردبادهای هاروی و ایرما آسیب سهمگینی روی تقاضای نفت برجای خواهد گذاشت؛ اثری که در سراسر جهان احساس خواهد شد. این توفان‌ها منجر به کاهش مصرف نفت جهان تا حدود ۶۰۰ هزار بشکه برای هر روز ماه جاری میلادی (سپتامبر) خواهد شد.  این بانک سرمایه‌گذاری عنوان می‌کند که گردباد هاروی به تنهایی منجر به سقوط روزانه ۶۰۰هزار بشکه‌یی تقاضای نفت در سپتامبر خواهد شد و ایرما هم عامل کاهش ۳۰۰هزار بشکه دیگر در هر روز خواهد بود. (اثر کاهشی توفان ایرما بر تقاضا نه به دلیل کاهش فعالیت پالایشگاه‌ها بلکه به علت کاهش تقاضا برای بنزین و سوخت وسایل حمل و نقل خواهد بود).  البته این اثر دوم با این حقیقت خنثی خواهد شد که توفان هاروی بر میادین شیل تگزاس اثر گذاشته و تولید روزانه نفت آن را ۳۰۰هزار بشکه کم کرده است. در نتیجه برآورد می‌شود که اثر خالص این توفان‌ها، افت روزانه ۶۰۰هزار بشکه‌یی در این ماه است.  گلدمن جانب احتیاط را در پیش گرفته و بیان می‌کند که برآوردهایش به ویژه برای ایرما به‌شدت غیرقطعی است. هم‌اکنون به نظر می‌رسد که ایرما بسیار کمتر از آنچه هراس می‌رفت، مخرب بوده است. اما به دلیل آنکه فلوریدا بیشتر نیاز سوختی خود را وارد می‌کند، تخریب احتمالی بندرگاه‌های اصلی ساحل این ایالت نقش اساسی در معادلات نفت خواهد داشت. گلدمن‌ساکس تاکید می‌کند، حتی اگر این بندرگاه‌ها هم به سرعت بازگشایی شوند، احتمالا محدودیت‌هایی برای میزان آبخور کشتی‌ها خواهند داشت که می‌تواند مانعی بر سر راه جریان تجارت باشد.  این ضربه به تقاضا در زمانی اتفاق می‌افتد که عوامل فصلی هم منجر به نزول مصرف می‌شوند. اکنون پایان پیک تابستانی رانندگی است که به خودی خود کاهش مصرف روزانه ۱۵۰هزار بشکه‌یی سبب می‌شود.

البته آثار متعاقب و ثانویه این توفان‌ها هم کم نیستند. اختلال در تولیدات پالایشگاه‌های سواحل خلیج مکزیک و همچنین اثر مخرب بر میلیون‌ها خودرو و وسیله حمل‌ونقل، بخش زیادی از تقاضای نفتی را از بازار خارج کرده و منجر به ضربه‌های موقت به قیمت نفت خام امریکا (وست‌تگزاس اینترمدیت) شده است. اثر متعاقب این وضعیت، تهدیدی است که در صورت خارج از عملیات ماندن پالایشگاه‌ها، متوجه تولید‌کنندگان نفتی امریکاست. حتی با آنکه بسیاری از تاسیسات پالایشگاهی به مدار تولید بازگشته‌اند، واحدهای تعطیل باقیمانده هنوز هم می‌توانند در آینده نزدیک تولیدکنندگان نفت شیل تگزاس را وادار به اندکی تعدیل تولید خود کنند.

گلدمن‌ساکس عنوان می‌کند که احیای پالایشگاه‌های تگزاس و لوئیزیانا بیشتر از حد انتظار طول کشیده و در زمان انتشار این گزارش، یعنی ۲ روز پیش، پیش‌بینی کرده که ظرفیت واحدهای تعطیل، همچنان در حدود ۲,۲۴میلیون بشکه در روز باقی بماند.  گلدمن‌ساکس در ادامه گزارش بیان می‌کند: در هر صورت فرضیه عملی برای شرایط حال حاضر این است که در پی ۲ گردباد رخ داده، تقاضای جهانی نفت می‌تواند تا ۶۰۰ هزار بشکه روزانه در ماه سپتامبر کاهش یابد. به عبارت دیگر، ذخایر تجاری نفت جهانی می‌تواند در هر روز شاهد افزایشی ۶۰۰ هزار بشکه‌یی باشد.  این وضعیت تضمین‌کننده آن است که اوپک خود را مجبور به تمدید توافق کاهش سطح تولیدی (که قرار بود تا ماه مارس ۲۰۱۸ ادامه یابد) احساس خواهد کرد.

این موضوع در خلال صحبت‌ها و اظهارنظرهای مقام‌های اوپک و وزرای انرژی اعضای آن به‌طور ضمنی تایید شده و شواهد نشان می‌دهد که آنها احتمال تمدید توافق کاهش تولید را رد نمی‌کنند. وزیر انرژی عربستان‌سعودی، خالد الفالح در همین تعطیلات آخر هفته عنوان کرد که همتایان او از ونزوئلا، امارات متحده عربی و قزاقستان این آمادگی را دارند تا در صورت نیاز، تولیدات نفتی خود را پس از ۳ ماهه نخست ۲۰۱۸ هم محدود نگه دارند.

به نظر می‌رسد که گردبادهای اخیر امریکا واقعا احتمال این موضوع را افزایش داده‌اند که تمدید توافق کاهش تولید اوپک مورد نیاز باشد.