مشارکت فنلاند در فرآیند توسعه اقتصادی کردستان
گروه بنگاهها|
هر چند مخالفان برجام بلافاصله بعد از امضای این سند تلاش دامنهداری را برای بیاهمیت جلوه دادن برجام آغاز کردند اما واقعیات میدانی نشان میدهد که تاثیرات این سند تاثیرگذار بینالمللی برای تولید، تجارت و سرمایهگذاری ایران غیرقابل انکار است.
یکی از دستاوردهای برجام در فضای اقتصادی کشور، توسعه مناسبات ارتباطی با کشورهای مختلف و امکان جذب سرمایهگذاریهای خارجی در پیکره تولید، بازرگانی و کشاورزی کشورمان است که به اعتقاد دولتمردان طی 5 سال آینده حداقل 200میلیارد دلار را در بر میگیرد. به عبارت روشنتر اقتصاد ایران برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شدهاش نیازمند جذب سرمایهیی 200میلیارد دلاری تا سال1400خورشیدی است که قرار است، بخش عمده آن از طریق توسعه روابط اقتصادی با کشورهای مختلف پیش برود. براساس این دورنمای کلی است که هیاتهای اقتصادی بینالمللی در جریان افزایش مراودات خود با استانهای مختلف کشورمان تلاش میکنند تا ضمن مشارکت در پروژههای اقتصادی ایران، طرحهای تازهیی را در بخشهای مختلف اقتصاد ایران آغاز کنند.
تفاهمنامه همکاری مشترک بین اتاق بازرگانی کردستان و اتاق بازرگانی استان ساوولینای جنوبی فنلاند که روز گذشته در حاشیه همایش تجاری در مرکز سنجش صلاحیت حرفهیی سنندج بین روسای 2 اتاق به امضا رسید یکی از همین پروژههای مشترک است که با هدف تحکیم مناسبات دو طرف عملیاتی شده است. براساس این تفاهمنامه 5 مادهیی 2 نسخهیی، تحکیم روابط تجاری و گسترش همکاری دو جانبه، ارتقا و تسهیل روابط تجاری بین 2 طرف و تبادل هیاتهای تجاری و حمایت از آنها مورد تاکید قرار گرفته است. همچنین طرفین متعهد شدهاند نسبت به تکوین و توسعه شبکههای تجاری که روند فرصتهای تجاری موجود برای اعضای 2 اتاق را تسهیل کند، کوشش کنند. همچنین در این آیین، تفاهمنامه همکاری بین آموزشگاه فنی و حرفهیی نتگستر کردستان و دانشکده حرفهیی اسدوی ساوولینای جنوبی کشور فنلاند به امضا مدیران 2 شرکت رسید.
هدف از امضای این تفاهمنامه، تشویق گسترش همکاری بر مبنای منابع فنی، علمی، کارشناسی و منابع انسانی، بهرهمندی از امکانات و ظرفیتهای علمی، پژوهشی، تجربه فکری، آزمایشگاهی، روابط بینالمللی، کتابخانهیی و فضای فیزیکی است. چهرههای اقتصادی کردستانی و فنلاندی بعد از امضای این تفاهمنامه روبهروی رسانههای گروهی ایستادند و درباره چشمانداز مناسبات میان دو طرف به اظهارنظر پرداختند.
ظرفیتهای اقتصادی کردستان
کردستان بعد از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و انجام اقدامات زیرساختی در بخشهای مختلف مسیری برای رشد و بالندگی اقتصادی را طی کرد تا زمینه حضور بیشتر سرمایهگذاران داخلی و خارجی در استان فراهم شود. رییس اتاق بازرگانی کردستان با اشاره به همین موضوع اظهار کرد: این استان در بخشهای مختلف تجاری، صنعتی و کشاورزی دارای قابلیتهای فراوان برای سرمایهگذاری است.
سیدکمال حسینی با بیان اینکه کردستان دارای 18نوع ماده معدنی است، ادامه داد: 265معدن فعال درحال بهرهبرداری با تولید 11میلیون تن مواد معدنی داریم که اغلب خامفروشی میشود. وی افزود: 1600جاذبه گردشگری، طبیعی و تاریخی همراه با صنایع دستی متنوع ازجمله ظرفیتهای کردستان برای سرمایهگذاران خارجی است. حسینی به دارا بودن مرز مشترک استان کردستان با عراق و امکان دسترسی آسان به بازارهای خارجی نیز اشاره کرد و افزود: دلیل به فعل نرسیدن این پتانسیلها، داشتن اقتصاد دولت محور است که راهحل آن، ورود بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی است.
دولت آمادگی کامل برای استقبال از سرمایهگذاری خارجی دارد
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان هم در سخنانی گفت: دولت آمادگی کامل برای حمایت و استقبال از سرمایهگذاران خارجی و هر گونه همکاری با شرکتهای بینالمللی در این استان را دارد.
بهرام نصراللهیزاده با بیان اینکه کردستان فرصتهای قابل قبولی برای همکاری اقتصادی دارد، افزود: بعد از به نتیجه رسیدن برجام، فرصتها و جذابیتهای اقتصادی استان، زمینه همکاری جدیدی با شرکای خارجی فراهم کرده است. از سوی دیگر رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان گفت: کردستان از مزیتهای خوبی در زمینه صنایع، معادن و تجارت برخوردار است که نیازمند به فعلیت رساندن آن هستیم. محمد درهوزمی از استخراج سالانه 2تن طلای خالص از معادن کردستان خبر داد و افزود: در زمینه شناسایی، اکتشاف و فرآوری طلا آمادگی لازم برای همکاری با شرکتهای سرمایهگذار خارجی وجود دارد. به گفته وی، دولت آماده است برای حمایت از بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی در زمینه صنایع پتروشیمی در این استان همکاری داشته باشد.
امضای تفاهمنامه باعث گشایش روابط
بین کردستان و فنلاند میشود
اما راهبرد استان ساوولینای فنلاند برای توسعه مناسبات ارتباطی با کردستان ایران چیست؟ رییس اتاق بازرگانی استان ساوولینای فنلاند در پاسخ به این پرسش گفت: امضای تفاهمنامه همکاری موجب گشایش و تعمیق روابط بین استان کردستان و این استان کشور فنلاند در تمامی زمینهها میشود. مارکو کاکریانین اضافه کرد: شرکتهای منطقه ساوی جنوبی در زمینه کارآفرینی مقدم در فنلاند پیشرو هستند و آمادگی داریم در این زمینه با شرکتهای کردستانی همکاری کنیم. وی ادامه داد: امیدواریم مقامات استان کردستان بتوانند در فرصت مناسب به فنلاند سفر کرده و با فرصتهای همکاری بیشتر آشنا شوند.
فرصتها را شناسایی و زمینه همکاری را فراهم کنیم
فرماندار ایالتی استان ساوولینای جنوبی فنلاند نیز با بیان اینکه همواره تلاش کردیم به فعالان اقتصادی در کشورمان کمک کنیم، افزود: باید فرصتها را شناسایی و زمینه همکاری با شرکتهای ایرانی را فراهم کنیم. پنتی ماکنین یکی از مشکلات فعالان اقتصادی در 2کشور را موانع بازار جهانی دانست و تاکید کرد: باید به صورت متقابل، موانع را شناسایی و برای رفع آنها و توسعه روابط گام برداریم.
وی از فعالیت فعالان اقتصادی فنلاند در رفاه اجتماعی و سرمایهگذاری در بخش سلامت و رفاه فردی و اجتماعی خبر داد و گفت: مدیریت منابع آب از مباحث مهم روز است و آمادگی برای تبادل اطلاعات در این زمینه با شرکتهای ایرانی و کردستانی وجود دارد. ماکنین یکی دیگر از فعالیتهای مهم دولت فنلاند را بحث جنگلداری و آموزش اعلام کرد و افزود: تمایل داریم همکاری مشترکی در زمینه آموزش با دانشگاهها، مراکز آموزشی و مدارس ایران و کردستان داشته باشیم. وی یادآور شد: تلاش میکنیم موانع موجود سر راه توسعه روابط را شناسایی و راهحل سرمایهگذاری مشترک را پیدا کنیم. بازدید از نمایشگاه مواد غذایی و صنایع دستی، نشست دانشگاهی و فنی و حرفهیی، نشست با فعالان حوزه صنایع چوب، نشست با مسوولان حوزه علوم پزشکی و بهداشت و درمان و نشست با فعالان حوزه معماری شهری از دیگر برنامههای سفر هیات تجاری فنلاندی به استان کردستان است. جمهوری فنلاند کشوری در منطقه اسکاندیناوی در شمال اروپاست که 5 میلیون و 400هزار نفر جمعیت دارد و پایتخت آن هلسینکی است. ساوولینای جنوبی یکی از استانهای فنلاند است که هم مرز با منطقههای ساوولینای شمالی، کارلیای شمالی، کارلیای جنوبی، کیمنلاکسو و فنلاند مرکزی است.