باید شرکتهای بزرگ صادراتی تاسیس شود
گروه ایران
جلسه شورای عالی صادرات غیرنفتی دیروز به ریاست معاون اول رییسجمهوری برگزار شد؛ جلسهیی که در جریان آن تلاش شد تا با بازخوانی راهبردهای دولت دوازدهم برای توسعه صادرات غیرنفتی، تلاش برای هماهنگی بیشتر ساختارهای اقتصادی کشور در مسیر تحقق این ایده بنیادین را در دستور کار قرار دهند.
نکتههای جالب توجهی در این جلسه از سوی معاون اول رییسجمهوری مطرح شد که میتوان مجموعه آنها را در کلاسه موضوعی راهبردهای دولت دوازدهم برای توسعه دامنههای صادراتی تفسیر کرد؛ جملاتی از این دست که «باید شرکتهای بزرگ صادراتی تاسیس شود»، «روند تقویت سازمان توسعه تجارت در دست بررسی است» «اهالی اقتصاد از بسته مشوقی صادرات استفاده کنند» و... در واقع منعکسکننده دیدگاههایی است که دولت دوازدهم در بحث توسعه صادرات غیرنفتی دنبال میکند. معاون اول رییسجمهوری در این جلسه با استقبال از پیشنهاد وزارت صنعت برای تقویت سازمان توسعه تجارت این موضوع را نیازمند ارزیابیهای بیشتر دانست.
اسحاق جهانگیری در جلسه شورای عالی صادرات غیرنفتی بر لزوم شکلگیری عزمی ملی در میان همه دستگاههای اجرایی برای توسعه صادرات غیرنفتی تاکید کرد و با اشاره به بسته حمایت از توسعه صادرات مصوب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی که در شهریور ماه سال جاری ابلاغ شد، تصریح کرد: در این بسته مشوقها و حمایتهای فراوانی برای توسعه صادرات غیرنفتی قید شده که لازم است همه دستگاهها به ویژه سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت صنعت، معدن و تجارت با جدیت اجرای دقیق و کامل این بسته را پیگیری کنند.
رفع موانع پیش روی صادرات
جهانگیری با تاکید بر اهمیت توسعه صادرات غیرنفتی و نقش موثر آن در بهبود وضعیت اقتصادی کشور گفت: امروز دولت و بخش خصوصی به این اجماع رسیدهاند که توجه جدی به صادرات غیرنفتی، پیدا کردن بازارهای جدید صادراتی و رفع موانع پیش روی صادرات از اصلیترین راههای فعالتر کردن اقتصاد کشور است.
معاون اول رییسجمهوری افزود: در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی نیز یکی از جهتگیریهای اصلی، توسعه صادرات غیرنفتی است که در همین راستا کارگروه برونگرایی اقتصاد با عضویت وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی تشکیل شد تا راهکارهایی برای توسعه صادرات غیرنفتی تدوین کنند. جهانگیری همچنین بر ضرورت توجه هر چه بیشتر به کشورهای هدف صادرات ایران نظیر عراق، سوریه و روسیه تاکید و اظهار کرد: تجار و صادرکنندگان ایرانی میتوانند از خط اعتباری جدیدی که برای صادرات به سوریه تصویب شده، استفاده کنند و لازم است سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز اجرای این مصوبه را با جدیت پیگیری کنند.
معاون اول رییسجمهوری با تاکید بر اهمیت تاسیس شرکتهای بزرگ صادراتی و ایجاد برند برای صادرات کشور بیان کرد: لازم است شرکتهای بزرگ صادراتی تاسیس شود تا امکان صادرات کالا و خدمات به کشورهای هدف همچون روسیه بیش از پیش مهیا شود.
معاون اول رییسجمهوری با اشاره به پیشنهاد وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس کل بانک مرکزی درخصوص محاسبه مابهالتفاوت نرخ تورم بازار داخلی و خارجی در نرخ تسعیر ارز بر لزوم تشکیل کارگروهی متشکل از وزرا و روسای دستگاههای اجرایی مرتبط برای بررسی آثار نرخ ارز بر میزان صادرات و تدوین راهکارهایی برای بهبود صادرات غیرنفتی تاکید کرد.
تقویت سازمان توسعه تجارت در دستور کار
جهانگیری همچنین با اشاره به پیشنهاد وزیر صنعت، معدن و تجارت برای احیای سازمان توسعه تجارت گفت: لازم است جلسهیی متشکل از وزیر صنعت، معدن و تجارت و روسای سازمانهای برنامه و بودجه و اداری و استخدامی کشور تشکیل شود و موضوع احیای این سازمان مورد بررسی و تصمیمگیری قرار گیرد.
معاون اول رییسجمهوری در ادامه این جلسه، بخش گردشگری را نیز از مهمترین و اصلیترین بخشها در اشتغالزایی و ایجاد درآمد ارزی دانست و از رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خواست جلسهیی با عضویت نمایندگان وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و امور خارجه تشکیل و راهکارهای توسعه گردشگری را بررسی و برنامه دقیقی برای توسعه گردشگری در سال ۹۶و ۹۷ تدوین کنند.
در این جلسه که وزرای صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، جهاد کشاورزی، نفت، راه و شهرسازی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، سرپرست وزارت نیرو، معاون علمی و فناوری رییسجمهور، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، رییس کل بانک مرکزی و رییس سازمان ملی استاندارد نیز حضور داشتند، نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت گزارشی از عملکرد صادرات غیرنفتی در 6 ماهه نخست سال ۹۶ ارائه کرد سپس به تشریح پیشنهادات تدوین شده در قالب «الزامات تحقق اهداف صادراتی» پرداخت که مقرر شد این الزامات در کارگروه برونگرایی اقتصاد مورد بحث و بررسی قرار گیرد و در صورت تایید نهایی به عنوان مصوبه شورای عالی صادرات غیرنفتی ابلاغ شود.