سنگاندازی آلمان و فرانسه در مذاکرات برگزیت
گروه جهان|طلا تسلیمی|
دیوید دیویس، وزیر برگزیت بریتانیا هفته آینده گفتوگو با میشل بارنیه، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا را از سر میگیرد؛ اما ظاهرا تا زمانی که دولت ترزا می موضع خود را در مورد هزینه جدایی به شفافی بیان نکند هیچ پیشرفتی در مذاکرات حاصل نخواهد شد. دیپلماتهای اتحادیه اروپا همچنان درگیر یافتن راهی برای تعامل با نخستوزیر به شدت تضعیف شده بریتانیا هستند به ویژه پس از سخنرانی ترزا می در شهر فلورانس ایتالیا باور دارند که وی خواستار مصالحه است اما برای بروکسل همچنان مساله هزینه جدایی یا همان سهم بریتانیا از بودجه اتحادیه اروپا بیش از هر موضوع دیگری اهمیت دارد. بروکسل ظاهرا تا شفافیت بیشتر این مساله از سوی لندن حاضر به مذاکره در مورد هیچ موضوع دیگری نیست. آلمان و فرانسه نیز روز شنبه با تاکید بر همین مساله امید دولت ترزا می را به توافق زودهنگام بر سر دوره انتقالی برگزیت(تا پیش از نشست رهبران اروپایی در دو هفته آینده) نقش بر آب کردند.
به گزارش فایننشال تایمز، مقامات بریتانیا امیدوار بودند که بتوانند در نشست حائز اهمیت رهبران اروپایی از تایید آغاز گفتوگوها با بروکسل بر سر دوره انتقالی خروج خبر دهند؛ اما به گفته دیپلماتهای اروپایی، کشورهای عضو اتحادیه اروپا به رهبری آلمان شفافیت بیشتر در مورد تعهدات مالی بلندمدت پیش از هر موضوع دیگری را از بریتانیا خواستار شدهاند. این درحالی است که بریتانیا همچنان اصرار دارد تنها زمانی در مورد تعهدات مالی تصمیمگیری میکند که آینده روابطش با کشورهای عضو اتحادیه اروپا شکل گرفته باشد. بارنیه گفته رویکرد برلین که مورد حمایت دیگر کشورها نیز قرار گرفته، میتواند نشست رهبران اتحادیه اروپا را به نقطه عطفی در مسیر دستیابی به توافق بالقوه در ماه دسامبر تبدیل کند؛ توافقی که در آن پیشرفتهای قابل توجهی در هزینه برگزیت صورت گرفته باشد و امکان آغاز گفتوگوهای انتقالی را فراهم آورد.
خودداری برلین و پاریس از قائل شدن هر گونه امتیازی درحالی آشکار شد که سفرای 27کشور اتحادیه اروپا(بدون بریتانیا) نخستین جلسه مناظره در مورد رویکرد اتحادیه به گفتوگوها در مورد دوره انتقالی را برگزار کردند و ازجمله موضوعات مناظره، تایید یا عدم تایید مذاکره در مورد آینده روابط در نشست ماه اکتبر بود. میشل بارنیه مزایای بالقوه آغاز گفتوگوها در مورد توافق انتقالی در نشست بروکسل را بیان و تاکید کرد که سران اروپایی میتوانند فضای مناسبی برای حل اختلاف نظرها بر سر هزینه برگزیت همچنین به رسمیت شناختن موضعگیری مناسبتر بریتانیا در هفتههای اخیر فراهم آورند. اما این گزینه با مخالفت شدید گروهی از کشورها به رهبری آلمان و فرانسه مواجه شد. آلمان بر این باور است که با وجود تغییر رویکرد ترزا می در کنفرانس فلورانس، کشورهای اتحادیه نباید در ماههای آتی از اعمال فشار بر سر مسائل جدایی بکاهند. یکی از سفرای اتحادیه اروپا به همکارانش گفت:«ما اینجا نیستیم که حزب محافظهکار بریتانیا را نجات دهیم.»
اما اتحادیه اروپا به نشانه تایید پیشرفتها در موضع بریتانیا در نظر دارد «دامنه» توافق انتقالی آزمایشی را به اجرا گذارد؛ تمرینی که 27کشور دیگر عضو اتحادیه برای گفتوگوها با بریتانیا در مرحلهیی بعدی آماده شوند. اگرچه چنین اقدامی به نوعی پیشروی محسوب میشود اما با امیدهای بریتانیا به آغاز گفتوگوهای رسمی در همین زمینه پس از نشست ماه اکتبر فاصله بسیار دارد. برخی دیپلماتهای آگاه گمانهزنی کردهاند که موضع سرسختانه برلین برای افزایش فشارها و کاهش سطح انتظارات در آستانه اجلاس رهبران اروپایی اقدامی تاکتیکی است؛ چراکه انتظار میرود، مقامات ارشد کشورها در نشست رویکرد مصالحهآمیزتری در پیش گیرند.
موضعگیری سختگیرانه برلین به ویژه با توجه به دیدار هفته گذشته آنگلا مرکل، صدراعظم این کشور و ترزا می برای گفتوگو در مورد برگزیت و سخنرانی فلورانس، اهمیت ویژهیی برای لندن خواهد داشت بهویژه اینکه این مانعتراشیها در میانه درگیریهای جدید وزرای کابینه ترزا می و آشفتگیها در کنفرانس اخیر حزب محافظهکار صورت گرفته است. طبق ایمیلی که نسخهیی از آن به دست فایننشال تایمز رسیده دو مذاکرهکننده اصلی بریتانیا در روزهای باقی مانده تا دور پنجم گفتوگوهای برگزیت بر سر منابع و نیرو با یکدیگر نزاع میکنند. اولی رابینز که ماه گذشته از ریاست اداره خروج از اتحادیه اروپا کنارهگیری کرد تا «واحد اروپا» را در دولت راهاندازی کند، آشکارا علیه دیویس، همکار پیشین خود موضع گرفته است.
اگر در نشست ماه اکتبر بر سر جدول زمانی دیگری غیر از برنامههای کنونی توافق شود، ضربه بزرگی به تجارتهای بریتانیا وارد خواهد آمد و این همان چیزی است که وزرای نگران بریتانیایی در مورد آن هشدار دادهاند: توافق بر سر دوره انتقالی تا پیش از پایان سال جاری میلادی برای جلوگیری از کوچ دسته جمعی شرکتها از بریتانیا به دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا در پی نگرانی از آشفتگیها الزامی است. گفته شده، بزرگترین لابی تجاری آلمان به اعضای خود هشدار داده است برای یک «برگزیت به شدت سخت» آماده شوند به این دلیل که بریتانیا استراتژی شفافی برای خروج ندارد.
ترزا می در کنفرانس فلورانس پیشنهاد کرده بود از پرداختهای مربوط به دوره انتقالی برای تامین کردن کسری بودجه اتحادیه اروپا استفاده شود. گروه مذاکرهکننده بریتانیایی امیدوار است که در گفتوگوهای هفته آینده در زمینه حقوق شهروندان اروپایی ساکن بریتانیا پیشرفتهایی داشته باشد اما در زمینه هزینه خروج انتظار دریافت پیشنهاد جدیدی از سوی اتحادیه را ندارد. یک مقام بریتانیایی پیشبینی کرد این دور مذاکرات نسبتا آرام پیش برود.