بررسی آییننامه لیزینگ و جزئیات تامین مالی
دبیرکل انجمن لیزینگ ایران با اشاره به تدوین آییننامه لیزینگ مسکن گفت: کارگروهی ویژه درحال تدوین آییننامهیی پیشنهادی به بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار است تا خلأهای موجود در حوزه لیزینگ مسکن برطرف شود.
محمدهادی موقعی در گفتوگو با فارس درخصوص نتیجه مصوبه شورای پول و اعتبار برای طرح لیزینگ مسکن اظهار کرد: بانک مرکزی در قالب دستورالعمل اجرایی شرکتهای لیزینگ، لیزینگ مسکن را برای شرکتهای لیزینگ غیربانکی تصویب کرد.
وی افزود: در دستورالعمل بانک مرکزی این جمله فقط قید شده که شرکتهای لیزینگ میتوانند تا 70درصد بهای مسکن را تسهیلات بدهند و این فقط یک ماده ساده و بدون جزئیات است.
دبیرکل انجمن ملی لیزینگ ایران تصریح کرد: اما از طرف دیگر قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن داریم که در یکی از بندهای این ماده 14 استفاده از شرکتهای واسپاری یا لیزینگ در تامین منابع مالی تولید مسکن به صورت اجاره و اجاره به شرط تملیک، یکی از روشهای تامین مالی مسکن را شرکتهای لیزینگ عنوان کرده است.
وی با اشاره به آییننامه اجرایی این ماده قانونی گفت: براساس این آییننامه شرکتهای لیزینگ میتوانند در چارچوب ضوابط و مقرراتی که ظرف یک ماه پس از ابلاغ این آییننامه به بانک مرکزی به تصویب شورای پول و اعتبار برسد، فعالیت کنند. نخستین خلأ این است که بانک مرکزی فقط و فقط به یک ماده در دستورالعمل شرکتهای لیزینگ که همان تامین مالی خرید مسکن تا سقف 70درصد بهای واحد مسکونی است، بسنده کرده است. دبیرکل انجمن ملی لیزینگ ایران ادامه داد: اما آییننامه ماده 14 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن بسیار وسیعتر تدوین شده که براساس آن شرکتهای لیزینگ میتوانند از ابزارهای مالی در حوزه بازار سرمایه استفاده و منابع مالی را تجهیز کنند و حتی میتوانند با تولیدکنندگان مسکن توافق و قرارداد منعقد کنند.
وی با بیان اینکه برای این موارد باید آییننامه اجرایی تدوین شود، تصریح کرد: معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی با مشارکت دفتر مطالعات اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، انجمن ملی لیزینگ و اداره مطالعات و مقررات بانک مرکزی کارگروهی را تشکیل داد که این کارگروه درحال تدوین آییننامهیی پیشنهادی به بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار است تا خلأهای موجود در حوزه لیزینگ مسکن برطرف شود.
موقعی با اشاره به برگزاری دو جلسه برای تدوین این آییننامه پیشنهادی گفت: تا دو سه هفته آینده این طرح نهایی و به بانک مرکزی ارجاع شود. در صورت تصویب این طرح پیشنهادی در بانک مرکزی، این آییننامه را به عنوان آییننامه اجرایی لیزینگ مسکن عملیاتی میکنیم. وی اضافه کرد: هدف از تدوین این آییننامه رفع موانع تامین مالی برای لیزینگها و امکان ورود شرکتهای لیزینگ به بخش تامین مالی تولید مسکن است. موانع میتواند تامی مالین و سقف فردی تسهیلات باشد. دبیرکل انجمن ملی لیزینگ ایران در پاسخ به این سوال که چه کسانی میتوانند از ابزار لیزینگ برای خرید مسکن استفاده کنند و شرایط آن چه خواهد بود، گفت: نرخ سود تسهیلات لیزینگ براساس مصوبه شورای پول و اعتبار 21درصد است اما شرکتهای لیزینگ در قرارداد با فروشندهها بخشی از سود را از فروشنده میگیرند زیرا این نرخ برای متقاضیان خرید مسکن مناسب نیست.
به گفته وی این مشکل با سازوکارهایی که بانک مرکزی هم تایید میکند، جبران میشود.
وی درخصوص حوزه هدفگذاری شده برای لیزینگ مسکن گفت: نظر معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی این است که لیزینگ مسکن برای تامین مالی خرید مسکن برای دهکهای درآمدی 7 به بالا مناسب است و با توجه اینکه لیزینگ گرانتر از هزینه تامین مالی بانکهاست برای دهکهای درآمدی کمتر از 7 مناسب نیست.
موقعی با اشاره به وجود 2.5میلیون واحد مسکونی خالی در کشور گفت: سیاست وزارت راه و شهرسازی این است که لیزینگ ابزاری برای به تحرک درآمدن این بخش از بازار مسکن شود و زمینه فعال شدن بخش راکد بازار مسکن به وجود آید. اگر بتوانیم بخشی از این واحدها را وارد چرخه خرید کنیم، اتفاق بزرگی است.
وی در پاسخ به این سوال که در این قالب آیا فردی که درآمدی در سطح 3میلیون تومان در ماه دارد، میتواند در قالب لیزینگ مسکن برای خرید اقدام کند، گفت: خیر، افراد با سطح درآمدی اشاره شده در صورتی میتوانند با ابزار لیزینگ مسکن به خرید خانه اقدام کنند که مناطق ارزانتر را برای خرید انتخاب کنند.