رشد بورس؛ محرک ورود سرمایه خارجی
گروه بورس| مسعود کریمی|
بورس تهران به عنوان نخستین بازار مالی کشور اخبار مربوط به اتفاقات پیرامون برجام را طی هفته گذشته پیشخور کرد اما با توجه به تغییر فضا و شرایط بینالمللی، شاخصهای این بازار به ادامه روند معاملاتی خود بازگشتند و معاملهگران بورس اوراق بهادار تهران وضعیت مناسبی را در بازار سهام طی هفته جاری سپری کردند. در همین حال با نگاهی به بازار ارز مشاهده میشود، نرخ دلار همچنان در روندی افزاینده قرار دارد که به عقیده برخی از کارشناسان چنین افزایشی موجب انتفاع صنایع صادرات محور در بازار سرمایه میشود. بر این اساس و با توجه به مهر تایید اتحادیه اروپا و سایر کشورها بر توافق، برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) به نوعی زمینههای لازم جهت حضور سرمایهگذاران خارجی در بازار سرمایه ایران نیز به وجود آمده است که این اتفاق میتواند با مدیریت صحیح سکانداران اقتصادی کشور به توسعه و شکوفایی بازار سرمایه منتهی شود. بر این اساس «تعادل» در گفتوگو با سعید درخشانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه و مهدی افضلیان، مدیر آموزش کارگزاری آگاه به دلایل رشد مداوم دماسنج بازار طی چند روز اخیر نقش صندوق تثبیت بازار سرمایه در روند معاملات، تاثیر افزایش نرخ ارز در صنایع بورسی و گزارش 6 ماهه شرکتها پرداخته است که آن را در ادامه میخوانید.
رشد معقول نرخ دلار
بر این اساس سعید درخشانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه درخصوص شرایط فعلی بورس عنوان کرد: درحال حاضر وضعیت بازار سهام مناسب ارزیابی میشود.
وی خاطرنشان کرد: P/E متوسط بازار در رقم 6.5 قرار دارد و در شرایط فعلی عمدتا شرکتها P/E پایینی دارند. این تحلیلگر بازار سرمایه ابراز کرد: تعدیلهای مثبت عمده شرکتهای بورسی باعث میشود تا میزان P/E بازار به رقمی کمتر از 6 هم تغییر پیدا کند که این اتفاق میتواند بازار را تحریک کند و در جای خود نیز منجر به رشد بورس شود. سعید درخشانی اذعان کرد: درحال حاضر دولت به نوعی درحال پیادهسازی سیاستهای انبساطی در حوزههای مالی است که این اتفاق میتواند طرف تقاضا را در داخل کشور تحریک کند. وی افزود: با افزایش قیمت دلار صنایع صادرات محور منتفع خواهند شد. از سویی این رشد باعث میشود تا ورود کالاهای رقیب به دلیل افزایش نرخ ارز مقرون به صرفه نباشد و به نوعی کالاهای داخلی با اقبال مواجه خواهند شد. این کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: روند رو به رشد نرخ دلار معقول است و در نقطه مقابل تولیدات شرکتها نیز افزایش پیدا کرده است. این درحالی است که P/E بازار نیز میتواند 2واحد رشد پیدا کند و از رقم 6 مرتبه به 8 مرتبه افزایش داشته باشد. سعید درخشانی اظهار کرد: گزارش 6 ماهه شرکتها عمدتا مناسب ارزیابی میشوند و عمده صنایع فلزی، پتروشیمی، پالایشی و غذایی وضعیت خوب و تعدیلهای مثبتی را در گزارشهای خود دارند. وی درخصوص تاثیر صندوق تثبیت بازار سرمایه نیز ابراز کرد: صندوق تثبیت بازار سرمایه هنوز به مرحله عملیاتی نرسیده اما روند رو به رشد بازار به دلیل مسائل بنیادی است.
از رشد 200 درصدی تا 10 درصدی نرخ ارز
در سویی دیگر مهدی افضلیان، مدیر آموزش کارگزاری آگاه درخصوص وضعیت بازار سهام اذعان کرد: انتظار بدی از تاثیر سخنرانی دونالد ترامپ در بازارهای مالی وجود داشت.
وی خاطرنشان کرد: پس از این اتفاق، برخی از سرمایهگذاران خریدار اقدام به خرید مجدد و در مقابل برخی دیگر که فروشنده بودند نیز به عنوان خریدار وارد بازار شدند که در نهایت منجر به افزایش شاخص کل در معاملات شد. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به صندوق تثبیت بازار سرمایه نیز تصریح کرد: شرایط صندوق تثبیت بازار به گونهیی است که اگر ریسکهای سیستماتیک به یکباره در بازار ایجاد شود این صندوق در راستای خرید سهام اقدام میکند.
مدیر آموزش کارگزاری آگاه افزود: اما تاکنون این صندوق خریدهای قابل توجهی در بازار انجام نداده است. این تحلیلگر بازار سرمایه عنوان کرد: در بازار سهام یک شاخصکل و یک شاخص کل(هموزن) وجود دارد. زمانی که شاخص کل محاسبه میشود، مشاهده میشود که برخی از شرکتها وزن زیادی در بازار به لحاظ سرمایه و ارزش بازار دارند. بنابراین زمانی که در این شرکتها معاملات بیشتری صورت بگیرد عملا شاخص را هم تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش شاخص در بازار سهام میشوند. مهدی افضلیان بیان کرد: این اتفاق نشاندهنده رشد کلیت بازار نیست و صرفا همین چند نمادی که تاثیر بسزایی در شاخص کل دارند در روند افزایشی قرار گرفتهاند و در غیر این صورت وضعیت بازار سهام تعریف چندانی ندارد. وی گفت: افزایش نرخ ارز زمانی که درصد تغییرات زیاد باشد به عنوان مثال در سالهای 91-90 افزایشی از هزار تا 3هزار تومان را شاهد بودیم که این اتفاق نشاندهنده رشد 200درصدی است و این میزان از تغییر در مقابل رشد چند وقت اخیر دلار از 3هزار و 800 تومان تا 4000تومان حدود 8 الی 10 درصد اختلاف را نشان میدهد که در بازار جنس این تغییرات متفاوت خواهد بود. مدیر آموزش کارگزاری آگاه اظهار کرد: افزایش نرخ دلار برای شرکتهایی که صادرات محور هستند مناسب ارزیابی میشود اما تغییرات قابل توجهی در کلیت بازار نخواهیم داشت. این کارشناس بازار سرمایه درخصوص گزارشهای 6 ماهه نیز اظهار کرد: گزارش 6 ماهه شرکتها از قبل وارد بازار شده بود به گونهیی که شرکتها گزارشهای یک ماهه خود را به بازار ارسال میکردند و تقریبا اکثر شرکتها گزارشهای ماه گذشته(روند تولید و فروش) خود را ارائه کردهاند و درحال حاضر بازار نیز انتظاری درخصوص گزارش 6 ماهه شرکتها ندارد. مهدی افضلیان عنوان کرد: گزارش شرکتها به نوعی متعادل و مناسب ارزیابی میشود و نشاندهنده شرایط کلی شرکتها در بازار بود چراکه شرکتها توانستند عمدتا پیشبینیهای سود خود در محدوده 40تا 50 درصد را محقق کنند. وی توصیه کرد: سهامدارانی که قصد ادامه فعالیت در بازار سرمایه را دارند با دیدگاه میانمدت(تاپایان سال) یا بلندمدت اقدام به سرمایهگذاری و نگهداری از سهام کنند.
موج جذابیت در انتظار بورس
در سویی دیگر مهرزاد منتظری، کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: مهمترین نکتهیی که درخصوص رفتار بازار طی روزهای آتی وجود دارد، انتشار گزارشهای 6 ماهه نخست سال است. در این زمینه بسیاری از صنایع طی این مدت توانستند، فعالیت مطلوبی از خود نشان دهند. با توجه به اینکه حدود 20درصد از ارزش بازار سهام در اختیار نمادهای گروه پالایشی است، روند مثبت قابل انتظار در گزارش صورتهای مالی این شرکتها میتواند اثر مستقیمی بر روند کل بازار داشته باشد.
منتظری در ادامه به سنا گفت: با توجه به رشد نرخ نفت در نیمه اول سال و افزایش نرخ ارز مبادلهیی، فضایی برای بسیاری از این شرکتها به وجود آمد تا بتوانند صورتهای مالی خود را بهبود قابل توجهی بخشند. در صنایع فلزی، معدنی نیز شرایط مشابه پالایشیهاست. نمادهای گروههای فلزی، معدنی از سال گذشته همزمان با رشد قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی توانستند روند رو به رشد قابل توجهی را آغاز کنند. همین موضوع باعث شد تا بسیاری از شرکتهای مزبور از پیشبینی سود خود در سال جاری نیز پیشی بگیرند.
این کارشناس درخصوص روند دیگر صنایع نیز عنوان کرد: افزایش نرخ دلار از ابتدای سال توانست شرایط بسیاری از صنایع صادرات محور را بهبود ببخشد. از سوی دیگر توافق هستهیی توانست طی این مدت اثرات خود را در اقتصاد نشان دهد و بسیاری از شرکتها با خروج از رکود وارد فاز صادراتی شدند. موضوع بعدی درخصوص بازارهای جهانی است که هیچ چشمانداز منفی نسبت به آن تا پایان سال وجود ندارد.
منتظری همچنین درخصوص احتمال شناسایی سود از سوی سهامداران گفت: به نظر نمیرسد در شرایطی که احتمال رشد شاخص کل وجود دارد، سهامداران به دنبال شناسایی سود باشند. در شرایط فعلی با توجه به سیاستهای جدید بانک مرکزی درخصوص کاهش نرخ سود سپرده بانکی، انتظار ورود نقدینگی جدید به بورس تهران وجود دارد. درحال حاضر بورس به عنوان یکی از جذابترین بازارهای سرمایهگذاری در ایران است که احتمال نزول آن حداقل تا میانمدت چندان محتمل به نظر نمیرسد.
بر این اساس در صورتی که مدیران بازار سرمایه با هماهنگی سایر ارکان مربوط، به رفع قوانین دست و پاگیر بپردازند و در راستای تشکیل حسابهای کاستودین در جهت تضمین و امنیت سرمایهگذاری و ایجاد استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS) در بازار سرمایه بپردازند به طور قطع شاهد شکوفایی این بازار در سطح دنیا خواهیم بود.