معرفی هیات رهبری چین و سنتشکنی رهبر
شیجینپینگ رییسجمهور چین، چنان که انتظار میرفت چهارشنبه در سمت خود به عنوان رییس حزب کمونیست چین ابقا شد. گزینش اعضای هیات رهبری جدید به گمانهزنی درباره طرحهای آتی این رهبر ۶۴ ساله دامن زده است. بهگزارش دویچهوله، با پایان کنگره یک هفتهیی حزب کمونیست چین، ۲۰۴ عضو کمیته مرکزی این حزب و ۱۷۲ نماینده حزبی، چنان که انتظار آن میرفت، در نخستین نشست خود رییس دولت، شیجینپینگ را به دبیرکلی حزب انتخاب کردند.
در پی این انتخاب، رهبر ۶۴ ساله حزب، هفت عضو کمیته دایم هیات سیاسی را منصوب کرد. این کمیته دایم از قدرت و اختیارات گستردهیی برخوردار است. از اعضای گذشته این کمیته فقط شی و نخستوزیر لی ککیانگ هستند که در این کانون قدرت ابقا شدهاند و بقیه اعضا جدید هستند. دیگر اعضای انتصابی این محفل قدرت عبارتند از: “لی ژانشو “ فرد مورد اعتماد شی و رییس اداره کل کمیته مرکزی، “هان ژنگ “ رییس حزب منطقه شانگهای، وانگ یانگ معاون نخستوزیر، وانگ هونینگ نظریهپرداز اصلی حزب کمونیست، و ژائو لیی رییس تشکیلات حزب که ماموریت مبارزه با فساد بر عهده اوست.
اعضای جدید کمیته دایم همگی پیرتر از آن هستند که بتوانند پنج سال دیگر مقام رهبری حزب را به ارث ببرند. بدین گونه است که شی سنتی را که از زمان اصلاحگر بزرگ دنگ شیائوپینگ در مورد مرز سنی اعضای این کمیته رایج بوده، شکسته است.
اینکه جانشین آینده حزب در پردهیی از ابهام است، یکبار دیگر به این گمانهزنی دامن زده است که او قصد دارد برای سومین بار در مقام خود ابقا شود. این امکان در سمتهای رییس حزب و فرمانده کل قوا امکانپذیر است، اما برای مقام ریاستجمهوری صدق نمیکند، هرچند که این مقام بیشتر تشریفاتی است. یک روز پیش (سهشنبه ۲۴ اکتبر) ۲۳۰۰ نماینده حزبی حاضر در کنگره ملی حزب کمونیست چین تصویب کردند که اندیشههای شیجینپینگ برای عصر جدید سوسیالیسم چینی به عنوان طرح عملی در مرامنامهحزب وارد و ثبت شود. بدین گونه شی در یک مرتبه تاریخی با بنیانگذار چین کمونیست، مائو تسه تونگ، قرار گرفته است. از این پس این شیجینپینگ است که در آینده در تمام عرصههای سیاسی تصمیم آخر را خواهد گرفت. از نظر کارشناسان، ثبت اندیشههای شی در مرامنامه بدین معناست که حتا پس از پایان دوره پنجساله او همواره در عالیترین جایگاه سیاسی خواهد ایستاد. در حالی که رییس حزب، شیجینپینگ، در حوزه سیاست خارجی به دنبال رویای چینی و خیزش بزرگ اقتصادی و نظامی چین در سطح جهانی است، همزمان او در حوزه سیاست داخلی با شیوه رهبری جمعی واع گفته و با تمرکز قدرت در دست خود، خواستار اطاعت و نظم از دیگران است. اگرچه شی با اعلام جنگ علیه فساد مالی میان مردم کشورش محبوبیت کسب کرده است، اما مبارزه این رهبر حزب کمونیست علیه فساد مالی، فقط متوجه مسوولان فاسد حزبی نیست، بلکه او این اهرم را علیه رقبای سیاسی خود نیز به کار گرفته تا بر قدرت فردی خود بیفزاید. سه دهه پس از آغاز اصلاحات اقتصادی در چین، شیجینپینگ با اندیشههای راهبر خود میکوشد به نقش دولت در هدایت اقتصاد بیفزاید.