صفآرایی مخالفان و موافقان وزیر پیشنهادی علوم
از همان روزهای نخست آغاز چهارسال دوم ریاستجمهوری حسن روحانی، نگرانی از گزینههای احتمالی تصدی وزارت علوم بالا گرفت؛ وزارتخانهیی که در دور نخست ریاستجمهوری روحانی، عملکردش همواره محل انتقاد بود و جامعه دانشگاهی انتظار داشتند پس از تلاشهای بسیاری که برای انتخاب روحانی به عنوان رییسجمهور داشتند، وزیری برای این وزارتخانه انتخاب شود که پاسخی باشد برای تلاشهایشان، اما هنوز سکان وزات علوم کشور بدون وزیر باقی مانده است و حالا گزینهیی به مجلس معرفی شده که مشخص نیست بتواند رای اعتماد مجلسیها را جلب کند. پیش از این، گزینههایی مانند الهام امینزاده، رضا فرجیدانا، جعفر توفیقی، ضیاء هاشمی و علی خاکیصدیق مطرح بودند که از میان این اسامی خاکیصدیق محتملترین گزینه وزارت علوم به شمار میرفت اما او یک شب مانده به معرفی وزرا به مجلس از قبول مسوولیت وزارت علوم منصرف شد تا بعد از آن منصور غلامی، رییس دانشگاه بوعلی همدان که به گفته بهرام پارسایی سخنگوی فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی بیست و یکمین گزینه انتخابی روحانی برای تصدی وزارت علوم بود، سرانجام به جدیترین گزینه تبدیل شود و در پی این انتخاب اعتراض دانشجویان و برخی نمایندگان مجلس نسبت به روند انتخاب وزیر علوم شدت گیرد تا جایی که بیش از پانصد فعال نشریات دانشجویی کشور در نامهیی خطاب به رییسجمهور نوشتند: «قول دادید در مبارزات انتخاباتی، راه فرجیدانا ادامه مییابد. ما دانشجویان اما همچنان به عهدی که با ما بسته بودید، امیدوار بودیم تا اینکه خبر منتفی شدن بعضی گزینههای حداقلی مدنظر برای وزارت علوم و رایزنی با چهرههایی که با انفعال یا حتی همراهی خود با برخی نهادهای بیرون از دانشگاه، نقشی اساسی در عقبگرد نظام دانشگاهی در سالهای اخیر داشتهاند، از سوی برخی منابع رسمی به گوش رسید.»
روسای دانشگاهها، حامی غلامی
اگرچه دانشجویان نسبت به انتخاب منصور غلامی به عنوان وزیر علوم ابراز نارضایتی کرده و انتقاداتی با محوریت ممنوعیت فعالیت تشکلهای دانشجویی در دانشگاه بوعلی همدان و برخوردهای تند کمیته انضباطی و تعلیق دانشجویان این دانشگاه را مطرح میکنند اما برخی چهرههای دانشگاهی دیگر این انتخاب را گزینه مناسبی میدانند. محمود نیلی احمد آبادی، رییس دانشگاه تهران از جمله افرادی است که اعتقاد دارد غلامی تجریه خوبی در آموزش عالی داشته و همه دانشگاهیان، دولت و مجلس باید از این گزینه حمایت کنند. او به ایرنا میگوید: «اقدامات بسیار مناسب و مطلوبی در دوره ریاست غلامی در دانشگاه بوعلی سینا روی داده و وی اطلاع کاملی از وضعیت آموزش عالی کشور دارد و امیدوارم در این سمت نیز موفق باشد. این یک فرصت بسیار مغتنم و ارزشمند برای وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری در دولت دوازدهم است تا با توجه به تجربیات گذشته خود، با مشایل کلان آموزش عالی نیز آشنایی بیشتری پیدا کند.»از طرف دیگر نیلی معتقد است؛ انتخاب غلامی به عنوان وزیر علوم میتواند اختیارات سلب شده دانشگاهها را بازگردانده و مراکز آموزش عالی را در سیاستگذاریهای خود فعالتر کند.
علاوه بر رییس دانشگاه تهران، احمد معتمدی، رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر هم نظر مثبتی نسبت به وزارت غلامی دارد. او درباره این انتخاب میگوید: «ایشان از روسای باسابقه دانشگاهها هستند و نسبت به موضوعات آموزش عالی اشراف دارند. بنده نظرات منفی در بین اعضای آموزش عالی نسبت به ایشان ندیدم، عمده نظرات درباره دکتر غلامی مثبت است و فکر میکنم رای خوبی از مجلس کسب کند.»
اما غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، نماینده مجلس هم از دیگر منتقدان به انتخاب منصور غلامی به شمار میرود. او درباره این موضوع میگوید: «او باید پاسخ دهد، چرا جامعه دانشگاهی کشور نسبت به معرفی وی گارد شدید دارد و دلیل این اعتراضات چیست. جامعه دانشگاهی اعتقاد دارد که وی حامی سیاستهای دولت نیست و صحبتهایی شده که وی وابستگی زیادی به جناحهای سیاسی اصولگرا دارد تا اصلاحطلب، از سویی نیز برخی تشکلها بر این باورند که وی در دوره ریاست خود بر دانشگاه، با بسیاری از تشکلها را در دانشگاه برخورد کرده است.» این نماینده مجلس گفت: «گزینههای بهتر بسیاری بوده که میتوانست رییسجمهور از بین آنها یکی را انتخاب و به مجلس معرفی کند؛ اما به احتمال زیاد، دولت معذوراتی داشته که نتوانسته است، فرد دیگری را برای این پست معرفی کند.»