نگاهی به تحولات بازار

۱۳۹۶/۰۸/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۰۰۹۲

نسخه جدید سامانه سهام عدالت چه ویژگی‌هایی دارد؟در نسخه جدید سامانه سهام عدالت جداول وضعیت تخصیص و واریز سود در صورتحساب دارایی مشمولان طراحی شده است که پس از شروع مراحل واریز سود مشمولان، گزارش تخصیص و واریز سود به شماره شبا بانکی تایید شده هر مشمول قابل مشاهده و چاپ یا پرینت خواهد بود. به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ طبق قانون مشمولان سهام عدالت تا پایان 31 شهریور سال جاری فرصت داشتند صورت‌حساب خود را از سامانه سهام عدالت دریافت و پس از آگاهی از ارزش سهامشان، در صورت تمایل نسبت به تسویه مانده بهای سهام تخصیصی خود اقدام کنند که البته این مهلت با تصویب شورای عالی اصل 44 به مدت یک ماه دیگر و تا پایان مهرماه جاری تمدید شد. براین اساس با پایان یافتن این مهلت، از یکم آبان ماه جاری به‌مدت 4 روز سامانه سهام عدالت به‌منظور بروزرسانی سیستم و تغییرات لازم از دسترس عموم مشمولان سهام عدالت خارج شد که با پایان این زمان، چند روزی است دوباره امکان ثبت شماره شبای بانکی و مشاهده صورت وضعیت دارایی مشمولان سهام عدالت در نسخه جدید سامانه این سهام فراهم شده است. بر این اساس تمامی مشمولان سهام عدالت و بازماندگان فوت‌شدگان این سهام می‌توانند با وارد کردن اطلاعات هویتی مشمولان در سامانه سهام عدالت، از صورت وضعیت مربوطه آگاه شوند و در صورتی که تاکنون شماره شبای حساب بانکی خود را به این سامانه اعلام ننموده‌اند، اقدام به ثبت شماره شبای بانکی خود کنند. در این راستا در خصوص ویژگی‌های نسخه جدید سامانه سهام عدالت باید گفت در سامانه سهام عدالت هر فرد می‌تواند از مشمول بودن یا عدم مشمولیت خود در طرح سهام عدالت اطلاع یابند. بازماندگان متوفیان سهام عدالت نیز می‌توانند وضعیت مشمول بودن متوفی یا عدم عضویت وی را در بانک اطلاعاتی سهام عدالت بررسی و مشاهده کنند تا در زمان مقتضی از چگونگی بهره‌مند شدن از سهم‌الارث سهام عدالت متوفی اطلاع یابند. همچنین در این سامانه صورت وضعیت دارایی سهام عدالت هر یک از مشمولان سهام عدالت شامل میزان سهامداری مشمولان بر مبنای ارزش اولیه مقطع واگذاری دولت به آنان قابل مشاهده و چاپ (پرینت) است. نکته دیگر اینکه هر چند ارزش روز یا واقعی سهام عدالت مشمولان به مراتب بالاتر است و حدودا بیش از دو برابر برآورد می‌شود، اما در حال حاضر سهام عدالت امکان خرید و فروش نداشته و معامله ان فاقد اعتبار و ممنوع و بلااثر است. از سوی دیگر قالب و ساختار جداول وضعیت تخصیص سود و وضعیت واریز سود در صورتحساب دارایی مشمولان در نسخه جدید سامانه این سهام تعبیه و طراحی شده است که پس از شروع مراحل واریز سود مشمولان، گزارش تخصیص و واریز سود به شماره شبا بانکی تایید شده هر مشمول قابل مشاهده و چاپ یا پرینت خواهد بود. افزون بر این امکان ورود اطلاعات شماره شبا بانکی و ثبت آن در سامانه سهام عدالت برای دریافت تاییدیه توسط سازمان خصوصی‌سازی و اعلام مراتب تایید یا احیانا عدم تایید کماکان در سامانه فراهم است و مشمولانی که تاکنون ورود شبا بانکی به سامانه نداشته‌اند، می‌توانند از این خدمت استفاده کنند.

نقش پررنگ حقوقی‌ها در نخستین ماه پاییز: در نخستین ماه پاییز امسال ۶۰ درصد معاملات توسط اشخاص حقوقی و ۴۰ درصد معاملات توسط اشخاص حقیقی انجام شده است. بررسی آمار معاملات بورس اوراق بهادار در نخستین ماه پاییز امسال نشان می‌دهد 60 درصد معاملات در این مدت توسط اشخاص حقوقی و 40 درصد معاملات توسط اشخاص حقیقی صورت گرفته و در خالص معاملات برابر نیز با 1300‌میلیارد ریال از مالکیت اشخاص حقیقی کاسته و به مالکیت اشخاص حقوقی افزوده شده است. بر این اساس در مهرماه گذشته اشخاص حقیقی 39 درصد خریدها و 41 درصد فروش‌ها را در تالار شیشه‌یی به خود اختصاص دادند و این این در حالی است که حقوقی‌های بازار، سهم 61 درصدی از خرید و 59 درصدی از فروش‌ها را به نام خود ثبت کردند. از سویی دیگر اشخاص حقیقی در ماه گذشته مالکیت خود در سهام 12 گروه را اضافه کردند که در خالص خریدها در گروه‌های فلزات اساسی 755‌میلیارد ریال، صندوق‌های قابل معامله 257‌میلیارد ریال، محصولات کاغذی 124‌میلیارد ریال، سیمان، آهک و گچ 29‌میلیارد ریال و گروه قند و شکر 16‌میلیارد ریال بوده است. بنابراین گزارش حقوقی‌ها نیز در ماه گذشته مالکیت خود را در 29 صنعت افزایش دادند و 5 گروه اول که بیشترین تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی توسط گروه‌های رایانه و فعالیت‌های وابسته به آن با 457‌میلیارد ریال، فرآورده‌های نفتی با 423‌میلیارد ریال، خودرو و ساخت قطعات با 410‌میلیارد ریال، اطلاعات و ارتباطات با 297‌میلیارد ریال و استخراج کانه‌های فلزی با 188‌میلیارد ریال رقم خورده است.

واگذاری زمین‌های سه جایگاه سوخت: زمین‌های مربوط به سه جایگاه سوخت دولتی در روز سی‌ام آبان ماه امسال توسط سازمان خصوصی‌سازی به مزایده گذاشته می‌شود. به گزارش روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی؛ زمین‌های مربوط به سه جایگاه سوخت دولتی در روز سی‌ام آبان ماه امسال توسط سازمان خصوصی‌سازی به وکالت از سوی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی ایران از طریق مزایده واگذار می‌شود. بر این اساس زمین جایگاه سوخت دماوند به مساحت 1867.47 مترمربع به ارزش کل پایه 78‌میلیارد و 575‌میلیون و 900‌هزار ریال و مبلغ سپرده 2‌میلیارد و 357‌میلیون و 277‌هزار ریال (به صورت 30 درصد نقد و بقیه اقساط دو ساله)، زمین جایگاه سوخت سابق شهرستان دامغان به مساحت 508.5 مترمربع به ارزش کل پایه 3‌میلیارد و 51‌میلیون ریال و مبلغ سپرده 91‌میلیون و 530‌هزار ریال (به صورت نقد) و زمین جایگاه سوخت سابق روستای عباس‌آباد به مساحت 776 مترمربع به ارزش کل پایه 523‌میلیون ریال و مبلغ سپرده 15میلیون و 690‌هزار ریال (به صورت نقد) برای این مزایده آگهی شده‌اند. همچنین آخرین مهلت ارسال مدارک برای شرکت در این مزایده 29 آبان ماه جاری تعیین شده است و متقاضیان در صورت برنده شدن در این واگذاری 20 روز کاری فرصت دارند حصه نقدی مزایده را به حساب سازمان خصوصی‌سازی واریز کنند.

فروش 305‌هزار برگه اوراق تسهیلات مسکن: تعداد ۵۵۱۹ نفر در جریان معاملات هفته گذشته فرابورس ایران بیش از ۳۰۵‌هزار برگه اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن خریدند. به گزارش معاونت عملیات شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در هفته گذشته بیش از 2‌هزار و 45‌میلیارد ریال انواع سود به 1261 سرمایه‌گذار پرداخت کرد و تعداد 58 مورد اصلاح مشخصات نیز در بازار سرمایه انجام داد. همچنین در جریان معاملات هفته گذشته فرابورس ایران تعداد 5519 نفر با خرید بیش از 305‌هزار برگه با استفاده از اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن وارد فرآیند دریافت تسهیلات از بانک مسکن شدند. بر پایه این گزارش؛ معاملات حق تقدم تسهیلات مسکن از سال 89 در شرکت فرابورس ایران آغاز شده است که هم‌اکنون بیش از 20 نماد حق تقدم تسهیلات مسکن در این شرکت معامله می‌شود. براساس بخشنامه بانک مسکن، نرخ سود تسهیلات خرید خانه، فروش اقساطی و جعاله تعمیر مسکن از 18.5 به 17.5 درصد کاهش یافته و مدت زمان باز پرداخت آن 12سال تعیین شده است. سقف فردی تسهیلات خرید از محل گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن در تهران 600‌میلیون ریال، در مراکز استان‌ها و شهرهای بالای 200‌هزار نفر500‌میلیون ریال و سایر مناطق شهری 400‌میلیون ریال است.