چرا کاغذ گران شد؟
تعادل|
«افزایش قیمت کاغذ» یکی از مسائل مهم اقتصادی است که در فصل پاییز بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. مشاهدات عینی حکایت از افزایش قیمت 10 تا 14درصدی کاغذ در سطح بازار دارد. گرانی که رییس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا نیز بر آن صحه میگذارد و در این باره میگوید: براساس اطلاعات به دست آمده قیمت کاغذهای وارداتی از ابتدای شهریور تا پایان مهرماه سال جاری بین 2 هزار و 200 تا 2 هزار و 400 تومان در هر کیلو برآورد میشود، که همین امر افزایش بیش از 10 درصدی کاغذ را در بازار رقم زده است. حال این پرسش که چه عواملی موجب گرانی کاغذ در بازار شده است، ما را به این سمت هدایت کرد تا موضوع را از فعالان حوزه بازار کاغذ جویا شویم. البته نباید این موضوع را نیز از نظر دور داشت که بازار کاغذ طی سالهای گذشته با بحرانهایی زیادی از جمله رکود مواجه شد؛ رکودی که به گفته فعالان این حوزه، هنوز هم مهار نشده و دامن گیر صنعت کاغذ در کشور نیز شده است. از سوی دیگر، «نبود تقاضا در بازار این محصول»، واردکنندگان را نیز با بیانگیزگی برای وارد کردن این محصول مواجه کرده است. مواردی که افزایش کاغذ را در سطح بازارها در پی داشته است. حال به گفته فعالان این حوزه، چاره کار، تحریک تقاضای موثر برای این محصول است. در عین حال میتوان «نوسانات نرخ ارز»، «کاهش واردات»، « کاهش تولید در واحدهای تولیدی»، «افزایش قیمت جهانی کاغذ»، «افزایش قیمت مواد اولیه مورد نیاز این محصول» را میتوان فاکتورهای اثر گذار بر افزایش قیمت این محصول دانست.
چالشهای صنعت کاغذ
یکی از عوامل مهم در رکود صنعت کاغذ نبود کیفیت در تولید این صنعت است؛ عدهیی دلیل رکود حاکم بر واحدهای صنعتی کاغذ را نبود کیفیت لازم عنوان میکنند، اما برخی از فعالان اقتصادی، براین باورند که اکنون واحدهای جدید در صنعت کاغذ با تکنولوژی بالا مشغول فعالیت هستند، آنها چالش اصلی را داغ بودن بازار واردات میدانند و براین باورند که فرهنگ لازم برای استفاده از تولید داخل ایجاد نشده است. «کمبود نقدینگی» در حوزه تولید کاغذ نیز از دیگر چالشهای بر سر راه این صنعت محسوب میشود. گروهی نیز معتقدند دولت باید در تامین مواد اولیه، مدیریت واردات و مدیریت حجم سرمایهگذاری در صنعت کاغذ در کشور بیش از گذشته فعال شود، ولنگاری در بحث صدور مجوز برای تاسیس کارخانههای کاغذ در چند سال اخیر هم مشکلات بسیار جدی به وجود آورده است؛ چرا که به گفته فعالان بازار عمده سرمایهگذاریها بهسمت کاغذهای سلولزی و بستهبندی رفته و در نتیجه تولیدکنندگان ایرانی با مازاد تولید در این زمینه مواجه شدهاند. رییس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا درباره وضعیت صنعت کاغذ به «تعادل» میگوید: در 4 سال اخیر ما شاهد رکود عمیق در این صنعت بودهایم و همین موضوع و نبود نقدینگی و صدور مجوزهای بیرویه و بدون مدیریت در حوزه تولید کاغذ موجب شده تا مشکلات بیش از گذشته باشد. ابوالفضل روغنی گلپایگانی میافزاید: متاسفانه وضعیت بازار کاغذ کماکان مساعد نیست و رکود همچنان ادامه دارد. از این رو، تولیدکنندهها نیز با کمترین ظرفیت مشغول به کار هستند و به نوعی نیز دچار ضرر و زیان بسیار شدهاند. او درباره دلایل افزایش قیمت کاغذ در شرایط رکودی به «تعادل» میگوید: «افزایش نرخ ارز»، «کاهش واردات»، « کاهش تولید در واحدهای تولیدی»، «افزایش قیمت جهانی در کاغذ»، «افزایش قیمت نشاسته، خمیر و سایر افزودنیها» 5 عاملی است که موجبات گرانی کاغذ را سبب شده است.
از سوی دیگر، در بازار داخلی به دلیل رکود حاکم بر این صنعت، نیز با کمبود تقاضا مواجه هستیم. همه این عوامل دست به دست هم داده تا طی یکماه اخیر، شاهد افزایش قیمت این محصول در بازار باشیم. روغنی در ادامه درباره وضعیت واحدهای صنعتی در این حوزه اشاره میکند و میگوید: کمبود تقاضا موجب شده تا کارخانههای تولید داخل، ظرفیت تولیدی خود را کاهش دهند. همین امر، بازار این محصول را با چالش جدی مواجه کرده است. او در پاسخ به این پرسش که آیا شاهد کاهش قیمت این محصول در آینده خواهیم بود یا خیر، اظهار میکند: قیمتها مدت زمان طولانی است که تغییر چندانی نکرده است، بنابراین افزایش قیمت باتوجه به گرانی تمام مولفههای جهانی کاغذ طبیعی است. این فعالان اقتصادی در عین حال بر این باور است که «نوسانات نرخ ارز» نمیتواند دلیل محکمی برای گرانی کاغذ باشد. او همچنین تصریح میکند: قطعا قیمتها به روال گذشته باز نمیگردد. حتی ارزیابیها حاکی از این است که در آینده، شاهد افزایش قیمتها به همین منوال باشیم.
عواقب تصمیمهای مقطعی
از سوی دیگر، رییس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا، نیز در گفتوگو با تعادل، افزایش 20 درصدی قیمت کاغذ در بازار را رد میکند، اما در عین حال منکر افزایش قیمت کاغذ در بازار نمیشود. سیدحسین میرباقری مهرآبادی، در ادامه بیان میکند: براساس برآوردهای انجام شده از شهریور ما تاکنون ما با افزایش قیمت 10 درصدی در سطح بازار مواجه هستیم که عمده دلیل این موضوع به سطح نوسانات نرخ ارز باز میگردد. به گفته او، به واقع کاغذ خارجی برای استفاده در مطبوعات در شهریور ماه حدود 2 هزار و 200 تومان قیمتگذاری شد، اما در مهرماه این قیمت به 2 هزار و 400 تومان رسیده است. یعنی طی یکماه اخیر با نوسانات قیمت کاغذ در سطح بازار مواجه شدیم.
میرباقری مهرآبادی در پاسخ به این اظهارنظر که نوسانات نرخ ارز به دلیل مقطعی بودن نباید تاثیر چندانی را در بازار برجای بگذارند، اظهار میکند: یکی از چالشهای اصلی فعالان اقتصادی نیز مقطعی بودن نوسانات نرخ ارز و دیگر تصمیمگیریها در سطح کلان است. چراکه همین نوسانات و عدم ثبات در تصمیمات اقتصادی سبب میشود تا کالاهای مصرفی در سطح بازار با نوسانات قیمتی مواجه شوند.
او تاکید میکند: چنانچه تصمیمات کلان از سوی دولتمردان، با نگاه بلندمدت تنظیم شود، بازار نیز کمتر با این نوع تلاطمهای قیمتی رو به رو خواهد بود. رییس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا در ادامه توضیح میدهد: نوسانات نرخ ارز ارتباط مستقیم با کالا دارد؛ زمانی که ما با نوسانات یا افزایش نرخ ارز روبه رو میشویم تجار نیز با همان نرخ گشایش اعتبار میکنند، بنابراین فعالان اقتصادی برای واردات کالاها نمیتوانند منتظر کاهش قیمت نرخ ارز باشد تا کالای مورد نظر را خریداری کنند؛ از اینرو این شوکهای مقطعی در بازار، بر قیمت تمام شده کالا و عرضه آن در بازار اثر مستقیم دارد. به واقع اگر برنامهریزیها بطور بلندمدت در نظر گرفته شود بازار نیز کمتر با چالشهای قیمتی رو به رو خواهد شد.
میرباقری پیشتر به «تسنیم» گفته بود: حجم عمده مصرف ما در کشور را کاغذهای وارداتی بر عهده دارند، که عمدتا از کشورهای «چین، اندونزی و کره جنوبی» وارد میشوند. خوشبختانه در ماههای اخیر بازار کاغذ با وضعیت بهتری روبهرو بوده، اما همچنان رکود حکمفرماست. او با اشاره به کمرونقی بازار کاغذ و مقوا اظهار کرده بود که بازار کاغذ نیز به تبع بازار سایر صنایع دچار رکود است و رونقی در آن مشاهده نمیشود، درست است که عمده مصرف کاغذ در حوزه فرهنگ است، اما بازار کاغذ به صنایع دیگر نیز وابسته است، چنانچه چرخ صنایع دیگر خوب بچرخد بازار کاغذ نیز رونق میگیرد. او همچنین در مورد مصوبه اخیر مبنی بر توقف برداشت از جنگلهای شمال نیز عنوان کرده بود که این طرح به نظر نمیرسد، چندان تاثیری برمصرف کاغذ در کشور داشته باشد؛ چراکه تنها 10 تا 15 درصد از میزان کاغذ موجود در کشور، توسط کارخانههای دولتی تامین میشود. اما قطعا بر قیمت کاغذ داخلی تاثیر خواهد شد.