انرژی، ترانزیت و صلح
استقبال تهران از حضور فعال سرمایهگذاران و بخش خصوصی روسیه
گروه ایران|
در شرایطی که توسعه و تثبیت دامنههای ارتباطی ایران با همسایگان، یکی از مهمترین راهبردهای دولت دوازدهم در دوره جدید فعالیتهایش اعلام شد، مجموعه متنوعی از دیدارهای دیپلماتیک میان ایران و همسایگان در این دوران تازه تدارک دیده شد تا از ظرفیتهای منطقهیی و ارتباطی به نفع امنیت پایدار منطقهیی و توسعه اقتصادی استفاده شود.
برگزاری اجلاس سهجانبه سران کشورهای ایران، روسیه و آذربایجان یکی از همین ظرفیتهای ارتباطی است که ایران از دل مناسبات ارتباطی تازه با همسایگانش دنبال میکند. روز گذشته بعد از حضور الهام علیاف رییسجمهوری آذربایجان به تهران، ولادیمیر پوتین نیز وارد تهران شد تا در دیدارهای دوجانبه و سهجانبه راهکارهای بهبود مناسبات این کشورها بررسی شود. دیدار دوجانبه روحانی با علیاف و متعاقب آن دیدار با پوتین ازجمله برنامههایی بود که در فرصت عصر روز گذشته در دستور کار قرار گرفت. دیدارهایی که در جریان آن با ارزیابی ظرفیتهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و... راهکارهای موثر برای ارتقای این روابط نیز بررسی شدند.
یکی از دیدارهای مهمی که بسیاری از رسانههای داخلی و خارجی ابعاد و زوایای گوناگون آن را پیگیری میکردند، برنامه دیدارهای پوتین رییسجمهوری روسیه برای افزایش دامنه روابط با تهران بود. روابط تنگاتنگی که طی سالهای اخیر در افزایش ثبات امنیتی و اقتصادی منطقه نقش ویژهیی داشته است. روحانی و پوتین در جریان دیدار دوجانبه عصر روز گذشته مجموعهیی از موضوعات راهبردی را روی میز بررسیهایشان قرار دادند و تلاش کردند تا بهترین راهکار برای عبور از چالشها و دستیابی به ظرفیتهای تازه را در دستور کار قرار دهند. موضوعاتی چون حمل و نقل، ترانزیت و ظرفیتهای انرژی دو طرف ازجمله مهمترین موضوعاتی بودند که در جریان دیدار دو رییسجمهوری مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند.
روسای جمهوری ایران و فدراسیون روسیه، مناسبات و همکاریهای دوجانبه، منطقهیی و بینالمللی تهران – مسکو را مثبت و رو به گسترش ارزیابی و بر توسعه و تقویت همه جانبه روابط و رایزنیها در بخشهای مختلف تاکید کردند.
به گزارش پاد، روحانی عصر دیروز در دیدار ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه که برای شرکت در اجلاس سهجانبه سران کشورهای ایران، روسیه و آذربایجان به کشورمان سفر کرده است، گفت: روابط سهجانبه تهران، مسکو و باکو در مناسبات منطقهیی و گسترش همکاریها در حوزههای مختلف نیز بسیار حایز اهمیت است.
رییسجمهور از روسیه به عنوان کشوری دوست، همسایه و شریک راهبردی نام برد و با تاکید بر اینکه اراده جمهوری اسلامی ایران توسعه و تقویت همهجانبه روابط و همکاریها با روسیه است، افزود: توافقات خوبی میان دو کشور در بخشهای مختلف ازجمله در بخش انرژی، فناوریهای صلحآمیز هستهیی و حمل و نقل و ترانزیت حاصل شده که باید با تلاش بیشتر در مسیر اجرای این توافقات و توسعه روزافزون همکاریها گام برداریم.
روحانی اهمیت توسعه همکاریها و روابط اقتصادی و تجاری ایران و روسیه را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: تهران از حضور فعال سرمایهگذاران و بخش خصوصی روسیه برای مشارکت و همکاری در پروژههای مهم زیرساختی ازجمله در بخشهای صنعت و انرژی، توسعه خطوط و اتصال ریلی و کریدور شمال – جنوب استقبال میکند.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه برجام یک توافق چند جانبه است و حفظ و پایداری آن برای صلح و ثبات منطقهیی و بینالمللی مهم است، گفت: نقش روسیه در راستای تحکیم و پایداری برجام و اجرای تعهدات از سوی همه طرفهای مذاکره نیز مهم و تاثیرگذار است.
روحانی به نقشآفرینی ایران و روسیه در مبارزه با تروریسم در سوریه اشاره و تاکید کرد: همکاریهای ایران و روسیه تاثیر زیادی در روند مبارزه با تروریسم در منطقه داشته و این همکاریها و رایزنیهای مشترک در مراحل پایانی این مبارزه نیز بسیار حائز اهمیت است.
رییسجمهور با اشاره به روند مذاکرات آستانه، همکاریهای چندجانبه، منطقهیی و بینالمللی ایران و روسیه در حل و فصل مسائل و بحرانها را با اهمیت خواند و اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران بیثباتی در منطقه را به ضرر همه کشورها میداند و از توسعه ثبات و امنیت در منطقه حمایت خواهد کرد. در راستای این همکاریها امروز برای جهانیان به خوبی روشن شده که باید با راهحلهای سیاسی، امنیت و آرامش در سوریه تثبیت شود.
حمل و نقل، ترانزیت و انرژی
ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه نیز در این دیدار با قدردانی از دعوت و میزبانی کشورمان از نشست سه جانبه سران کشورهای ایران، روسیه و آذربایجان گفت: ایران همسایه و شریک راهبردی روسیه به شمار میرود و ما در توسعه مناسبات و همکاریهای فیمابین منافع مشترک بسیاری داریم.
رییسجمهور روسیه با اشاره به ضرورت توسعه همکاریهای ایران، روسیه و آذربایجان در بخش حمل و نقل، ترانزیت و نیز کریدور شمال به جنوب گفت: نشست سه جانبه روسای جمهور ایران، روسیه و آذربایجان میتواند منجر به توسعه روابط و همکاریهای مشترک در این بخش شود. پوتین روابط و همکاریهای تهران و مسکو در بخشهای مختلف ازجمله انرژی، همکاریهای اقتصادی، فعالیتهای صلحآمیز هستهیی و حمل و نقل ریلی و جادهیی را رو به گسترش دانست و گفت: شرکتهای روسی علاقهمند به مشارکت فعال در اجرای طرحهای توسعهیی ایران هستند و روسیه هیچ محدودیتی برای توسعه روابط و همکاریهای همه جانبه با ایران قایل نیست و از این روند استقبال میکند. وی اظهار کرد: براساس آمار، مراودات تجاری دو کشور به ویژه در سال ۲۰۱۶ رشد قابل ملاحظهیی داشته که این روند باید همچنان و با شتاب تداوم یابد.
رییسجمهور روسیه برجام را توافق بسیار خوب جمعی و در راستای صلح و ثبات جهانی برشمرد و گفت: عدم پذیرش تعهدات بینالمللی از سوی برخی از کشورها به هیچوجه مورد قبول نیست و باور ما این است که بر هم زدن یکجانبه برجام به هر بهانهیی پذیرفتنی نخواهد بود و توافق برجام ارتباطی با مسائل دفاعی و موشکی ایران ندارد.
پوتین همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تنها مرجع اعلام پایبندی ایران به برجام دانست.
رییسجمهور روسیه نیز به فرآیند مبارزه با تروریسم در سوریه اشاره و تاکید کرد که نقشآفرینی روسیه، ایران و ترکیه همچنان باید در چارچوب مذاکرات آستانه ادامه یابد.
تقویت و تعمیق همهجانبه روابط همسایگان
رییسجمهوری ایران در این دیدار روابط تهران-باکو را بهویژه در سالهای اخیر رو به توسعه دانست و با اشاره به پیوندهای تاریخی و علایق دینی و مذهبی مشترک دو کشور تاکید کرد: هر چه در مسیر گسترش مناسبات دو ملت تلاش کنیم هنوز از تاریخ علایق دو ملت عقب هستیم.
رییسجمهور آذربایجان نیز با اشاره به اهمیت روابط پایدار میان سه کشور ایران، آذربایجان و روسیه گفت: توسعه مناسبات سهجانبه به نفع توسعه، ثبات و گسترش همکاریهای سه کشور در زمینه حمل و نقل و کریدور شمال-جنوب است و مطمئنا زیرساخت توسعه منطقه بوده و نتایج و آینده خوبی به همراه خواهد داشت.
حسن روحانی همچنین دیروز در دیدار الهام علیاف رییسجمهور آذربایجان که برای شرکت در اجلاس سهجانبه سران کشورهای ایران، روسیه و آذربایجان به کشورمان سفر کرده است، گفت: بسیار خوشحالیم که امروز علاوه بر روابط دوجانبه تهران-باکو مناسبات سهجانبه ایران، روسیه و آذربایجان نیز مورد توجه و اهتمام مسوولان سه کشور قرار دارد و تهران و باکو الگوی روابط چندجانبه و منطقهیی شدهاند.
روحانی با اشاره به اینکه روسای جمهور ایران و آذربایجان در سالهای اخیر 10بار با یکدیگر دیدار کردهاند، اظهار کرد: این نشان از اراده مسوولان
دو کشور برای توسعه، تقویت و تعمیق همهجانبه روابط و همکاریهای فیمابین است.
رییسجمهور ملاقاتها و گفتوگوهای مستمر هیاتهای عالیرتبه دو کشور را مثبت ارزیابی و نتایج آن را در راستای توسعه و پیشرفت مناسبات و همکاریهای فیمابین حایز اهمیت دانست و گفت: روابط تجاری و اقتصادی ایران و آذربایجان پیشرفت و تحرک خوبی داشته و باید تلاش کنیم تا در جهت رفع نیازهای دوطرف از ظرفیتها و توانمندیهای موجود در دو کشور بیش از پیش استفاده کنیم.
رییسجمهور تسهیل در تعرفههای گمرکی و توسعه روابط بانکی ایران و آذربایجان را در گسترش همکاریها و مراودات اقتصادی و تجاری فیمابین مهم دانست و گفت: توسعه روابط اقتصادی در گرو روابط بانکی خوب است و باید با تلاش مسوولان روابط بانکی دو کشور توسعه پیدا کند.
روحانی سرمایهگذاریها و همکاریهای تجاری ایران و آذربایجان در زمینههای مختلف از جمله احداث کارخانه داروسازی و خودروسازی توسط ایران در آذربایجان را مثبت دانست و اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا همکاریهای خود با آذربایجان در سایر بخشهای صنعتی، کشاورزی، کشت فراسرزمینی، سوآپ انرژی در نفت و گاز و اکتشاف و استحصال نفت در حوزه دریای خزر، گسترش دهد. رییسجمهور با اشاره به ضرورت گسترش همکاریهای ایران و آذربایجان در بخش ترانزیت و حمل و نقل، خاطرنشان کرد: شروع فعالیت راهآهن آستارا-آستارا یک گام مهم در توسعه همکاریهای ترانزیتی ایران و آذربایجان بهشمار میرود. روحانی احداث راهآهن رشت-آستارا را بهعنوان طرح مشترک ایران و آذربایجان گامی مهم در توسعه روابط ترانزیتی دو کشور در کریدور شمال-جنوب عنوان کرد و افزود: از این خط ترانزیتی میتوان برای نقل و انتقال کالا از منطقه دریای عمان و خلیجفارس به منطقه قفقاز و اروپای شرقی استفاده کرد.
رییسجمهور با اشاره به ضرورت استفاده از پول ملی در مراودات تجاری و اقتصادی ایران و آذربایجان، گفت: دو کشور میتوانند تبادلات تجاری خود را از طریق بانکهای مرکزی با پولهای ملی انجام دهند و حتی این روابط میتواند بهصورت سهجانبه با سایر همسایگان نیز به انجام برسد. روحانی با اشاره به همکاریهای مشترک دو کشور در حوزه نفتی دریای خزر و توسعه روابط بانکی و سوآپ ارزی، گفت: روسای کمیسیونهای مشترک دو کشور باید همانطور که تاکنون در راستای گسترش روابط تلاش کردهاند، همکاریهای خود را در این راستا افزایش دهند. رییسجمهور با تاکید بر اینکه ثبات و امنیت منطقه بسیار حایز اهمیت است، گفت: امروز باید بیش از گذشته در راستای توسعه همکاری کشورهای منطقه برای مبارزه با تروریسم تلاش کنیم.
روحانی با بیان اینکه ایران و آذربایجان باید رایزنیهای خود را در عرصههای مختلف سیاسی، منطقهیی و بینالمللی گسترش دهند، اظهار کرد: امروز سوریه و یمن هر یک در نقطهیی قرار دارند که باید با تلاشهای سیاسی ثبات را به این کشورها برگردانیم.
ضرورت اعتماد متقابل برای افزایش مراودات
الهام علیاف رییسجمهور آذربایجان نیز در این دیدار با تقدیر از دعوت و میهماننوازی جمهوری اسلامی ایران در برگزاری اجلاس سهجانبه سران کشورهای ایران، روسیه و آذربایجان، گفت: ملاقات و ارتباط پیوسته مقامات عالیرتبه ایران و آذربایجان نشانه این است که روابط و همکاریهای دو کشور با موفقیت در حال پیشرفت است. رییسجمهور آذربایجان ضمن ابراز خرسندی از گسترش و تعمیق همکاریهای سهجانبه ایران، روسیه و آذربایجان، گفت: توسعه مناسبات سهجانبه به نفع توسعه، ثبات و گسترش همکاریهای
سه کشور در زمینه حمل و نقل و کریدور شمال-جنوب است و مطمئنا زیرساخت توسعه منطقه بوده و نتایج و آینده خوبی به همراه خواهد داشت. علیاف با بیان اینکه تاریخ، فرهنگ و دین مشترک بهعنوان سرمایهیی بزرگ دو ملت ایران و آذربایجان را با یکدیگر پیوند میدهد، گفت: ما باید بر پایه این ثروت عظیم، مناسبات و همکاریهای خود را بیش از پیش گسترش دهیم. رییسجمهور آذربایجان با بیان اینکه اعتماد متقابل منجر به توسعه، تقویت و تعمیق همهجانبه روابط دو کشور خواهد بود، گفت: روابط و تبادلات تجاری دو کشور در سالهای اخیر، بسیار خوب و قابلتوجه بوده و جمهوری آذربایجان از برقراری روابط تجاری با ایران با استفاده از ارزهای ملی استقبال میکند، در عین حالی که این روابط میتواند بهطور سهجانبه با سایر همسایگان نیز برقرار شود. علیاف همکاریها و سرمایهگذاریهای مشترک دو کشور در بخشهای مختلف ازجمله داروسازی و تولید خودرو را مثبت و موفق ارزیابی کرد و گفت: باید تلاش کنیم تا از ظرفیتها و توانمندیهای موجود در دو کشور در راستای گسترش حجم سرمایهگذاریهای مشترک و تامین نیازهای دو کشور استفاده کنیم. رییسجمهور آذربایجان با اشاره به ضرورت گسترش همکاریهای ایران و آذربایجان در بخشهای مختلف ازجمله انرژی، همکاری در زمینه برق و استحصال از منابع نفتی خزر و کریدور شمال و جنوب، گفت: همه توافقات برای احداث راهآهن رشت-آستارا انجام شده و در حال تکمیل است و همکاریهای مشترک ایران و آذربایجان در بخش حمل و نقل و ترانزیت میتواند به همکاریهای گسترده بینالمللی تبدیل شود.