غفلت از خاک مهمترین کاستی در بخش کشاورزی
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه خاک اصلیترین منبع توسعه همه جانبه اقتصادی به شمار میرود، گفت: اکنون غفلت از وضعیت منابع خاک مهمترین کاستی در بخش کشاورزی و زیستی کشور است.
به گزارش ایرنا، علیمراد اکبری در آیین پایانی گردهمایی ملی برنامهریزی تحقیقات مدیریت پایدار خاک و آب در موسسه تحقیقاتی خاک و آب کشور در البرز، افزود: در کشور وضعیت آب و خاک مناسب نیست و برنامهریزی بدون درنظر گرفتن خاک مفهومی ندارد زیرا خاک هم بستر حیات جانوران و گیاهان بوده و هم مخزنی برای آب است و اگر خاک را درنیابیم برنامهریزی برای آب معنا ندارد.
وی با بیان اینکه کشور ما تابآوری توسعه افقی و توان اکولوژیکی در بخش کشاورزی را ندارد، اظهار کرد: در بعضی مناطق باید سطح زیرکشت را کم کنیم و به سمت توسعه عمومی و بهرهوری برویم.
وی عوامل زیادی را در بهرهوری دخیل دانست و گفت: 2عنصر پایه بهرهوری آب و خاک است اما اکنون یکی از مسائلی که در کشور روی آن مانور داده میشود، موضوع آب است لیکن در بحث خاک غفلت شده است.
اکبری افزود: باید وضعیت نامطلوب خاک را به برنامهریزان کشور اطلاعرسانی و توان تولیدی خاک را با حفظ پایداری سرزمین به دقت رصد و پیگیری کنیم تا مسائلی که برای آب اتفاق افتاد برای خاک تکرار نشود. معاون وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: در آب مشکلات زیادی به وجود آمد که نتیجه توسعه بدون توجه به توان اکولوژیکی و مسائل زیست محیطی و پایداری کشور بود. اکبری با بیان اینکه مصادیقی همچون ماشینآلات، مدیریت، منابع انسانی، بذر، کود، سم و مبارزه با آفات در کشاورزی پارامترهای موثری هستند، گفت: بهرهوری مناسب از آب و خاک در این بخش نقش حاکمیتی دارد.
ایجاد سازهها بدون توجه به توان کشور
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه دورانی در کشور حاکم شد که کسی به مسائل غیرسازهیی فکر نمیکرد، گفت: شاید در آن دوران ایجاد سازههای سدی مورد نیاز بود ولی ساخت این سازهها بدون توجه به مسائل زیست محیطی و پایداری سرزمین مشکلات زیادی را برای کشور ایجاد کرده است. وی با اشاره به اینکه در تلاش هستیم برای خاک مشکلی همچون آب رخ ندهد، ادامه داد: خیلی تلاش کردیم که ردپایی از خاک در برنامه ششم داشته باشیم ولی در سال 96 هیچ اعتباری برای آن تخصیص نیافته است.
اکبری در ادامه به برنامههای پیش رو اشاره کرد و افزود: باید به بحث خاک، قنوات، آب بندانها و شالیزارهای شمال کشور پرداخت زیرا وزارت جهاد کشاورزی در نظر دارد بحث کشت برنج را فقط در دو استان گیلان و مازندران متمرکز کند که باید زیرساختهای آن آماده شود که اگر این کار انجام نشود ممکن است امنیت تامین برنج به خطر بیفتد.
جایگاه ضعیف ایران در مجامع جهانی
اکبری جایگاه ایران در مجامع جهانی در موضوع آب و خاک را ضعیف دانست و اظهار کرد: البته در موضوع آب جایگاه بهتری داریم ولی اکنون 2 قرارداد با فائو امضا کردهایم که یکی با مبلغ 10 میلیون دلار و دیگری 500 هزار دلار است که مشترک بین 8 کشور همچون عراق، تونس، مصر و ایران است که نخستین جلسه آن در مصر برگزار شد.
وی تاکید کرد که باید تلاش کنیم حضور و جایگاهمان را در مجامع علمی جهان قویتر کنیم بطوری که اکنون در موضوع سیمیت (کشت گندم و ذرت) جزو 3کشور اول شامل ترکیه، مکزیک و ایران هستیم و برای ما مهم است که در یک مجمع و مرکز تحقیقاتی جهانی با این وسعت حضور داشته باشیم.
وی با بیان اینکه باید زیرساختها در بحث خاک را آماده کنیم، گفت: باید ساختارمان در معاونت آب و خاک را قویتر کرده و یک مرکز خاک ایجاد کنیم و در استانها نیز آب و خاک به معاونت ارتقا یابد و مدیریت خاک را نیز در استانها ایجاد کنیم تا این موضوع قویتر شود.
وی افزود: همچنین باید روی نقشههای خاکشناسی مدیریتپذیر در کشور کار کنیم با وجود اینکه کارهای پراکنده توسط وزارتخانههای جهاد کشاورزی و نیرو انجام شده ولی بیشتر مطالعات خاک مطالعات نیمه تفضیلی بوده و نباید به چند کار تحقیقاتی اکتفا کنیم و باید به سمت زیرساختها برویم یعنی نقشه کربن خاک کشور را تهیه کنیم و ببنیم کجا مشکل دارد، متاثر از چیست و در کدام اقلیم است.
تحقیق روی آلودگیهای نوظهور خاک
معاون وزیر جهاد کشاورزی یکی از برنامههای تحقیقی درجهان را بررسی آلودگیهای نوظهور خاک دانست و گفت: این آلودگی متاثر از نانوذرات است که در مورد آن فکر نشده و در برنامههای ما نیست ولی دنیا بر روی آن کار میکند.
وی افزود: اکنون در موضوع خاک مشکل جدی داریم لیکن فقط به موضوع آب و مسائل اجتماعی و سیاسی آن میپردازیم و باید پیش از آن نگاهمان به خاک متمرکز شود تا آسیبها به حداقل برسد.