حذف سدها؛ از توهم تا واقعیت
ادامه از صفحه 8
وابستگی به مسیر
خیلی از مردم محلی که شاید متوجه نقش منفی حضور سدها هستند بر این باورند که خسارت سد دیگر وارد شده و راهی به غیر از حفظ آن نیست و البته سد منبعی برای تامین معاش جامعه است که نمیتوان آن را حذف کرد یا در صورت حذف موجب مهاجرت (خود، بستگان و فرزندان) از منطقه میشود.
ذا این شرایط بیانگر این است که جامعه ترجیح میدهد تا مسیر گذشته ادامه یابد و مایل به تغییر نیست و این وابستگی به مسیر احتمالا در آینده دشوارتر نیز خواهد شد.
بنابراین وجود یک مساله و چالش، لزوما موجب جلبتوجه برای حذف یا حل آن نخواهد شد، بلکه میتواند از طریق وابستگی به مسیر موجب حمایت برای ادامه همان مسیر شود.
به عبارت دیگر، تجربه موجب آن میشود تا مردم هنجارها و انتظارات خود را تطبیق دهند و به مرور زمان مسائل نامطلوب را در اذهان خود مطلوب جلوه دهند.
عدم توزیع متقارن منافع و هزینههای حذف سد
یکی از چالشهای جدی در برابر حذف سد به توزیع نامتقارن منافع و هزینههای ناشی از حذف سد در بین جوامع موجود در مسیر رودخانه ارتباط دارد.
برای مثال، حذف سد میتواند برای جامعهیی که از دریاچه سد منافع اقتصادی و اجتماعی دریافت میکند نامطلوب باشد و در عین حال به علت افزایش جریان آب در رودخانه برای جامعه پایین دست جذابیتهایی را به همراه داشته باشد. به دلیل پیچیدگی بالای این مساله، در موارد متعددی توزیع نامتقارن منافع و هزینهها باعث به تعویق افتادن و حتی شکست پروژههای حذف سد شده است.
تحلیل فرآیند حذف سد
با توجه به نکات فوق میتوان متوجه شد که چالشهای گستردهای در مسیر حذف سدها وجود دارد که اگر بتوان به شکلی جامع آنها را مورد نقد و تحلیل قرار داد، قطعا گفتمانهای مخالفان و موافقان را غنا خواهد بخشید. در همین راستا
گریباوسکی (2017) سعی کردند تا برای درک و تعمق بیشتر در فرایند حذف سد، بستری را فراهم سازند که با لحاظ نمودن خاصیت بینرشتهای، بتواند به ابعاد مختلف این موضوع بپردازد و از سوی دیگر امکان انتقال دانش و تجربیات را در این زمینه فراهم سازد (جدول1) .
همانطور که ملاحظه میشود، این چارچوب میتواند نشان دهد که چقدر مباحثات مخالفان و موافقان حذف سد جامعیت دارد و چه ابعادی در این مباحثات مغفول است.
نتیجهگیری
با توجه به مطالب ارائه شده در این نوشتار، میتوان چندین مورد را در قالب نتیجهگیری از مساله حذف سد متذکر شد که بدون شک توجه به آنها در شرایط کنونی کشورمان که با چالشهای جدی در اکوسیستمهای آبی مواجه است اهمیت بالایی دارد زیرا راهکار حذف سد در این میان به دفعات پیشنهاد شده و مورد بحث قرار میگیرد. در ادامه، نتیجهگیری حاصل از مطالعه مقالات مزبور و مقایسه آنها با شرایط کشورمان در قالب چندین مورد ارائه شده است.
قطعا مقایسه وضعیت اقلیمی و توسعه اقتصادی کشورمان با کشورهای پیشتاز در زمینه حذف سد، نشان دهنده دشواری دوچندان این هدف در ایران است. اگرچه در بیشتر مطالعات حذف سد) در کشورهای پیشرفته (به دریاچههای پشت سد) از لحاظ تفریحی (یا تولید انرژی برقابی) به عنوان انرژی تجدیدپذیر (به عنوان عوامل کلیدی مخالفت جوامع برای حذف سد اشاره شده است، اما در کشورمان قطعا مساله اصلی در حذف سدها در ارتباط با معیشت جوامع روستایی و تامین آب کشاورزی، شرب و صنعت خواهد بود که برخورد با آن بسیار پیچیدهتر است.
حذف سد نه تنها از لحاظ اجتماعی و اقتصادی دارای پیچیدگی بالاست، بلکه از منظر اکولوژیکی نیز دارای عدم قطعیتهایی است که بدون شک نمیتوان آن را بدون بررسی، در همه موارد مثبت دانست. برای مثال، حذف سدهای احداث شده در مسیر رودخانههای منتهی به یک تالاب لزوما موجب احیای آن تالاب و اکوسیستم آن نخواهد شد.
برخلاف کشورهای پیشرفتهای که در زمینه حذف سد پیشتاز هستند، در کشورمان هنوز مساله حذف سد با جامعه محلی و دغدغههای آن مواجه نشده است و لذا نباید چالش اصلی در مسیر حذف سد را در طرفداران مسوولان تامین آب کشور دانست. وابستگی به مسیر، بزرگترین مسالهایست که در برابر راهکار حذف سد وجود دارد. حضور سدها و ایجاد زمینه لازم برای تامین مطمئنتر آب، قطعا وابستگی به آب را افزایش داده و اکنون وابستگی بالا به منابع آب در کشورمان که متاثر از انتخاب راهبرد احداث سد بوده، به جدیترین چالش بدل شده است.
با محوریت مساله تداوم اکولوژیکی رودخانهها، به نظر میرسد در کشورمان با چالشهای بسیار عمیقی مواجه هستیم که قطعا نسبت به فرآیند حذف سد اولویت دارند. ضعف نظام حکمرانی آب که توان حفاظت از منابع آب را ندارد، قطعا چه با حضور و چه بدون حضور سدها نقش تخریبی خود را ایفا خواهد کرد و مانع از رسیدن به اهداف اکولوژیکی میشود. در پایان لازم است به این نکته توجه اکیدی صورت گیرد که اگرچه محتوای این نوشتار طبیعتا به مذاق مخالفان حذف سد خوشتر میآید، اما مساله اصلی در این است که همانقدر که این مطالب دشواری حذف سد را نمایان میسازد به همان اندازه خطرات ادامه مسیر تامین بیشتر آب از طریق احداث سد، انتقال آب، شیرینسازی منابع آب و... را گوشزد مینماید.
منبع: مرکز تحقیقات استراتژیک ریاستجمهوری