چراغ سبز برای تکثیر « تیلاپیا» در تمام کشور
گروه اقتصاد اجتماعی |ریحانه جاویدی|
در حالی که بسیاری از کارشناسان محیط زیست و مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست کشور، با پرورش ماهی تیلاپیا مخالف هستند، اما در روزهای گذشته، خبرهایی مبنی بر موافقت عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، درباره صدور مجوز پرورش اینگونه آبزی مهاجم منتشر شده است. چراغ سبز این سازمان به پرورش تیلاپیا واکنش فعالان محیط زیست را در پی داشته و موج تازهیی از نگرانیها درباره تکثیر اینگونه جانوری ایجاد شده است.
سال 1385، سازمان شیلات درخواستی را مبنی بر پرورش ماهی تیلاپیا به سازمان محیطزیست ارائه داد؛ گونه آبزی غیر بومی و مهاجم که از گونههای آبزی بومی ایران تغذیه کرده و نسل آنها را از بین میبرد. نوعی از ماهی که حتی در فاضلاب هم امکان رشد دارد اما آن زمان با پیشنهاد شیلات برای رشد این ماهی مخالفت شد تا اینکه سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان در سال 1387 سازمان حفاظت محیط زیست با ورود و پرورش اینگونه ماهی به صورت پایلوت در مرکز تحقیقات بافق استان یزد و زیرنظر موسسه تحقیقات شیلات موافقت کرد. آن زمان قرار بر این بود که به دلیل آسیبهای محیط زیستی و تهدیدهایی که تیلاپیا برای گونههای بومی ایران ایجاد میکند، اینگونه آبزی وارد آبهای آزاد، دریاچهها و تالابهای کشور نشود اما حالا پای این ماهی به استانهای دیگر از جمله خوزستان هم باز شده و نه تنها اکوسیستم آبهای این استان را دستخوش تغییر کرده، بلکه به معیشت مردم هم آسیب وارد میکند تا جایی که کارشناسان معتقدند، تیلاپیا آفت شیلات میشود. با این وجود پس از یک دهه مقاومت مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست در برابر درخواست اجرای طرح پرورش و تکثیر ماهی تیلاپیا در آبهای ایران به علت پیامدهای خطرناک آن برای تنوع زیستی و رودخانهها، حالا خبرها حکایت از آن دارد که عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست، موافقت خود را با این طرح اعلام کرده است. حواشی این خبر تا جایی بود که حمید ظهرابی سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در واکنش به آن اعلام کرد، صدور مجوز پرورش و تکثیر ماهی تیلاپیا در مرکز تحقیقات بافق استان یزد به عنوان پایلوت در این منطقه و برای انجام برنامههای تحقیقاتی و پژوهشی صورت گرفته و سیاست محیط زیست کمافیالسابق جلوگیری از تکثیر و ورود تیلاپیا به اکوسیستمهای طبیعی است. حمید ظهرابی با رد برخی اخبار مبنی بر موافقت کلی سازمان حفاظت محیط زیست با پرورش و تکثیر ماهی تیلاپیا در کشور گفت: بر اساس تفاهمنامهیی که سال ۱۳۹۴ بین سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان شیلات ایران صورت گرفت، مقرر شد پرورش ماهی تیلاپیا به صورت پایلوت در محدوده مرکز تحقیقات بافق یزد آغاز شود و پس از مشخص شدن نتایج در خصوص پرورش آن در کل کشور تصمیمگیری شود.
وی گفت: اخیرا در جلسهیی که بین مقامات دو سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان شیلات برگزار شد، درباره نحوه اجرای این تفاهمنامه و مشکلات و موانع طرحهای مربوط به تکثیر و پرورش تیلاپیا در بافق یزد، بحث و بررسی شد.
ظهرابی توضیح داد: با توجه به اینکه مرکز تحقیقات بافق یزد به هیچ یک از اکوسیستمهای طبیعی کشور دسترسی ندارد بر اساس تفاهمنامه مذکور با موافقت محیط زیست قرار شده است به شیوه بسته و سرپوشیده تکثیر و پرورش تیلاپیا آن هم ماهیهایی که قابلیت تکثیر و باروری ندارند، صورت بگیرد.
ظهرابی تاکید کرد: در این جلسه تصمیم جدیدی درباره تکثیر و پرورش ماهی تیلاپیا در کشور اتخاذ نشد و در مورد ماهی تیلاپیا بحث جدیدی در سازمان نداریم و آخرین تصمیمات همچنان به قوت خود باقی است و هماکنون مجوز تکثیر و پرورش تیلاپیا جهت انجام بهصورت پایلوت، صرفا در محدوده شهرستان بافق یزد به سازمان شیلات داده شده است.
اظهارات ظهرابی در حالی است که نزدیک به یک دهه از فعالیت مرکز ملی تحقیقات آبزیان آب شور شهرستان بافق که عهدهدار پرورش تیلاپیا در کشور است میگذرد و مشخص نیست بعد از یک دهه فعالیت صحبتهای تازه از صدور مجوز چه معنایی دارد. از طرف دیگر 6 شهریور امسال، فرهاد رجبی پور، معاون مرکز تحقیقات ماهیان آبشور کشور، درباره پرورش ماهی تیلاپیا در شهرستان بافق اعلام کرد: «برنامهها و هماهنگی لازم برای اجرای طرح پرورش تیلاپیا انجام شده و پژوهشهایی که انجام دادیم به نتیجه رسیده و قابلیت توسعه دارد و میتوان فعالیت اقتصادی انجام داد و شرکتهایی که علاقهمند هستند، میتوانند با مراجعه به شیلات استان اقدام کنند و فعالیتهایی را در این منطقه استارت بزنند.»
مخالفت با تکثیر و واردات
تیلاپیا در حالی راه خود را برای حضور در مناطق مختلف کشور باز میکند که بارها نه تنها درباره آسیبهای ناشی از تکثیر اینگونه آبزی از سوی کارشناسان هشدار داده شده است، بلکه نسبت به صدور مجوز واردات تیلاپیا هم انتقادات بسیاری مطرح میشود. تا جایی که مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم آبی، صدور مجوز واردات تیلاپیا را یک خیانت ملی میداند. حسن آقازاده درباره این موضوع میگوید: «واردات تیلاپیا ضربه مهلکی به آبزیان داخلی وارد میکند، تغییر ذائقه مردم نسبت به ماهیان بومی، جایگزینی ماهیان بیکیفیت وارداتی در سبد خانوار را به همراه دارد. براساس آمارهای موجود سرانه مصرف ماهی به ازای هر نفر از 9 تا 10.5 کیلو متفاوت است که واردات تیلاپیا و جایگزینی آن در سبد خانوار بیش از پیش به این امر دامن میزند.
آقازاده با انتقاد از مجوز بیرویه واردات تیلاپیا اظهار کرد: با توجه به انباشت تولید داخل جای سوال است که سازمان شیلات بر چه اساسی اقدام به صدور مجوز واردات تیلاپیا میکند در حالی که چین اجازه صادرات یک کیلو قزلآلا را نمیدهد. واردات تیلاپیا یک خیانت ملی است، با وجود هزینههای بالای تولید و کاهش سرانه مصرف ماهی در کشور، مسوولان امر انحصاری برای این بخش قائل نیستند که این امر اجحاف در حق تولیدکنندگان است.» از طرف دیگر موافقت عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با تکثیر ماهی تیلاپیا در حالی است که پیش از این مجید خرازیانمقدم، مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود: « پرورش و تکثیر و معرفی هر گونهیی که بومی کشور ایران نباشد و از همه بدتر نام آن در فهرست گونههای مهاجم «اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت» به ثبت رسیده باشد از اساس خط قرمز سازمان حفاظت محیط زیست بوده و خواهد بود و امکان ندارد این سازمان با پرورش اینگونهها از جمله تیلاپیا، موافقت کند.»
کار از کار گذشته است
اما خرازیان مقدم تنها مخالف تکثیر تیلاپیا در کشور نیست بلکه سایر کارشناسان و فعالان محیط زیست هم بارها نسبت به آسیبهای این ماهی هشداردادهاند. محمدرضا فاطمی کارشناس امور آب و آبزیان با بیان اینکه درباره حضور تیلاپیا در محیط زیست ایران کار از کار گذشته است، درباره این موضوع به «تعادل» میگوید: «مشابه تجربه تیلاپیا را پیش از هم داشتیم. زمانی که ماهی کپور وارد آبهای کشور شد و پرورش آبزیان را دگرگون کرد. حال با گسترش حضور تیلاپیا در ایران تجربهیی به مراتب بدتر از کپور را شاهد خواهیم بود. اگرچه قرار بود اینگونه مهاجم تنها در بافق یزد پرورش داده شود اما از سال 1391، در خوزستان به ویژه تالاب شادگان هم دیده شد تا جایی که بسیاری از گونههای بومی این تالاب را از بین برد. حتی از تجربه 6 ساله خوزستان هم اگر استفاده کنیم متوجه آسیبهای گسترش اینگونه در سطح آبهای کشور میشویم. اکنون 60 درصد ماهیهایی که از شادگان صید میشود را تیلاپیا تشکیل میدهد که این موضوع به اقتصاد جوامع محلی آسیب میزند.»
او افزود: «بارها بیان میشود که اینگونه در 140 کشور دنیا پرورش داده میشود، چرا ایران جز این کشورها نباشد و به صادرات این ماهی نپردازد اما توجه نمیشود که در این کشورها ماهیهای گوشت خوار مانند اردک ماهی وجود دارد که از تیلاپیا تغذیه میکند و اجازه نمیدهد اینگونه به گونه غالب در آبهای کشورها در آید در حالی که در ایران این شرایط وجود ندارد و تیلاپیا به مرور زمان گونههای ارزشمند و بومی ایران را از بین میبرد و خود به گونه غالب تبدیل میشود. آن وقت باید وقت و هزینه صرف کنیم تا گونههای از دست رفته را احیا کنیم.»