ورشکستگی در چند قدمی ونزوئلا

۱۳۹۶/۰۸/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۱۰۴۰
ورشکستگی در چند قدمی ونزوئلا

گروه جهان  

نیکلاس مادورو رییس‌جمهوری ونزوئلا در آستانه دیداری کلیدی با مالکان اوراق قرضه دولت این کشور به ارزش حدود 60 میلیارد دلار تاکید کرد که کاراکاس هیچ‌گاه در بازپرداخت بدهی‌هایش قصوری نکرده و هرگز از بازپرداخت بدهی‌های 150 میلیارد دلاری خود سرباز نمی‌زند. مادورو در سخنرانی تلویزیونی هفتگی خود گفت: راهبرد کنونی دولت وی «مذاکره مجدد» و «تامین بودجه» برای پرداخت همه بدهی‌هاست. رییس‌جمهوری ونزوئلا به مذاکرات موفق با چین و روسیه، دو متحد این کشور اشاره کرد که حدود 36میلیارد دلار از بدهی‌های ونزوئلا به آنها مربوط می‌شود. مادورو در نخستین اظهارات مربوط به سازماندهی مجدد زمان‌بندی پرداخت بدهی‌ها، تحریم‌های امریکا را از جمله عوامل بحران‌آفرین در اقتصاد ونزوئلا دانسته بود. تحلیلگران بر این عقیده‌اند که در صورت ورشکستگی، مادورو، امریکا و سیاست‌های این کشور را به عنوان مقصر معرفی می‌کند. اما آنچه به فشارهای موجود بر کاراکاس می‌افزاید، مقدمه‌چینی اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم علیه ونزوئلاست. وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه بر سر متوقف کردن فروش تسلیحات به ونزوئلا و ایجاد چارچوب قانونی برای تحریم شخصیت‌های حقیقی از طریق انسداد دارایی‌ها و محدودیت‌های مسافرتی توافق کردند.

 توافق با چین و روسیه، پیش‌درآمد مذاکرات

مادورو در سخنرانی تلویزیونی خود گفت: مذاکرات با چین «خیلی عالی» پیش رفته است. ونزوئلا 28 میلیارد دلار به چین و 8میلیارد دلار به روسیه بدهکار است. روسیه در 3سال گذشته 10میلیارد دلار کمک مالی به ونزوئلا کرده و سال گذشته شرکت بزرگ فعال در زمینه انرژی «روسنفت» 49.9درصد از سهام «سیتگو» شاخه پالایش شرکت ملی نفت ونزوئلا در امریکا را از آن خود کرد. روسیه با سازماندهی مجدد 3میلیارد دلار بدهی ونزوئلا موافقت کرده است که این مساله فرصت متمرکز شدن کاراکاس بر دیگر مشکلات را از جمله 1.2 میلیارد دلار پرداخت‌های ضروری

در ازای اوراق قرضه شرکت نفت ملی که سررسید آن جمعه گذشته بود، یافته است.

 جلسه در «قصر سفید»

بحران اقتصادی در ونزوئلا هر روز وخیم‌تر می‌شود و در نتیجه این بحران مردم برای تامین کالاهای اساسی از جمله غذا و دارو با مشکل مواجه شده‌اند. کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی و تحریم‌ها علیه دولت مادورو به‌ویژه پس از ناآرامی‌های سیاسی و اجتماعی ونزوئلا در ارتباط با تاسیس مجلس موسسان، نقدینگی دولت را به‌شدت کاهش داده و مادورو را که با اعلام ناتوانی در پرداخت بدهی‌ها مخالف بود، مجبور کرده به وجود مشکلات اعتراف کند. به گزارش دویچه‌وله، کمیته جدید مذاکره مجدد بدهی‌ها روز دوشنبه در چنین شرایطی مالکان اوراق قرضه را به «قصر سفید» در مقابل دفتر ریاست‌جمهوری دعوت کرد. دعوت‌شدگان مالک حدود 60میلیارد دلار از اوراق قرضه دولت ونزوئلا هستند. سیمون زرپا وزیر دارایی ونزوئلا که رییس شرکت ملی نفت و گاز نیز هست روز شنبه در توییتی از برنامه این نشست خبر داد، اما هیچ اشاره‌یی به دستورکار مذاکرات نکرد.

 اعضای تحریم ‌شده کمیته

زاپا یکی از 6عضو کمیته مسوول مذاکره بر سر توافقی جدید برای بازپرداخت 150میلیارد دلار بدهی خارجی ونزوئلا و همچنین یکی از افرادی است که امریکا به اتهام فساد وی را تحریم کرده است. رییس کمیته طارق ال ایسامی معاون رییس‌جمهوری ونزوئلاست که از سوی واشنگتن به قاچاق مواد مخدر متهم شده است. هر دو مقام ونزوئلایی این اتهامات را رد کرده‌اند، اما طبق تحریم‌های اعمال شده از سوی ایالات متحده هر شخصی که با آنها دیدار یا تجارت کند، می‌تواند با عواقب حقوقی مواجه شود. قوانین امریکا توافق‌های تجاری با افرادی را که به‌طور رسمی مورد تحریم قرار گرفته‌اند، منع می‌کند و هر کسی که چنین کاری انجام دهد، دست‌کم روی کاغذ با مجازات تا 30سال زندان مواجه خواهد شد. انتخاب زاپا و ال ایسامی از سوی مادورو به عنوان مسوولان برنامه‌ریزی مجدد بازپرداخت بدهی‌ها می‌تواند برای شرکت‌کنندگان در جلسه روز دوشنبه عواقبی در بر داشته باشد و در عین حال شک‌و‌تردیدهایی را در رابطه با نیت حقیقی مادورو در تامین بودجه برای پرداخت بدهی‌ها در پی دارد.

ال ایسامی هفته پیش در سخنرانی تلویزیونی از سرمایه‌گذاران خواست تا در جلسه روز دوشنبه درباره سازماندهی مجدد برنامه بازپرداخت‌ها گفت‌وگو کنند. به گزارش رویترز، مادورو در اظهارات روز یک‌شنبه گفته 414سرمایه‌گذار حضور خود را در جلسه روز دوشنبه تایید کرده‌اند و به رقمی به عنوان «91 درصد کل طلبکاران ونزوئلا» اشاره کرده است؛ اما به ‌نظر می‌رسد این آمار با پاسخ‌هایی که رویترز از سرمایه‌گذاران دریافت کرده است، مغایرت دارد.

 مقدمه‌چینی برای اعلام ورشکستگی

تحریم‌های اعمال شده در ماه آگوست محدودیت‌هایی را در ارتباط با تجارت اوراق قرضه ونزوئلا که توسط دولت این کشور در بازارهای مالی امریکا فروخته شده، ایجاد می‌کند و همچنین بانک‌های امریکا را از ارائه بدهی‌های ونزوئلا به صورت اوراق قرضه جدید باز می‌دارد و این شرایط هرگونه تلاش برای مذاکره مجدد بر سر بازپرداخت بدهی‌ها را به‌شدت پیچیده می‌کند.

مادورو در اظهارات روز یک‌شنبه گفت: اعلام ورشکستگی از سوی دولت ونزوئلا هرگز اتفاق نخواهد افتاد. اما برخی تحلیلگران گفته‌اند که رییس‌جمهوری ونزوئلا با اقدامات کنونی در حال مهیا کردن مقدمات برای اعلام ورشکستگی است و پس از آن، سیاست‌گذاری‌ها و تحریم‌های اعمال شده از سوی امریکا را به عنوان عامل این اتفاق معرفی خواهد کرد. اتمام پرداخت‌ بدهی‌ها از سوی دولت ونزوئلا می‌تواند به بزرگ‌ترین ورشکستگی یک کشور در تاریخ منجر شود.

به گزارش بی‌بی‌سی، ریسا گریس تارگو از گروه مشاوره مخاطره سیاسی یورآسیا معتقد است؛ اعلام ورشکستگی می‌تواند وضعیت سیاسی مادورو را در کوتاه‌مدت ارتقا دهد؛ چنین اقدامی این امکان را برای مادورو فراهم می‌آورد تا پول‌هایی را که برای پرداخت بدهی‌ها مصرف می‌کرده، در زمینه‌های دیگر خرج کند و این شرایط موقعیت وی را در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری 2018 (در صورت برگزاری) بهبود می‌بخشد.

اما به عقیده جان دن از شرکت مدیریت سرمایه آشمور معلوم نیست مادورو بتواند از ورشکستگی دولت جان سالم به در ببرد: «چنین اتفاقی یک ضربه مهلک به اعتبار هر دولتی است.»

تحلیلگر لوئیس ویسنته لئون نیز در این باره گفت: ونزوئلا برای بازپرداخت بدهی‌ها باید واردات کالا به کشور را قربانی کند و از آنجایی که واردات این کشور اقلام اساسی همچون دارو و مواد غذایی است، دولت مادورو بر سر مراقبت از مردمان این کشور یا ادای دین به سرمایه‌گذاران در اوراق قرضه، بر سر دو راهی مانده است. لئون افزود: ورشکستگی برای ونزوئلا به معنای بلوکه شدن بخش نفتی در بازار بین‌المللی است و اگر این اتفاق بیفتد، دولت هیچ درآمد ارزی و در نتیجه امکان واردات را نیز نخواهد داشت.