رقص مرگبار زمین
گروه گوناگون
زلزله جزو حوادث بسیار زیانبار طبیعی است؛ به ویژه آنکه بسیاری از کشورها در مناطق زلزلهخیز قرار دارند. این موضوع باعث شده کشورهایی که در این مناطق قرار دارند، برنامههای بیشتری برای مقابله با پیامدهای این بحران طبیعی ارائه کنند. طبق آمار منتشر شده، ایران نیز ازجمله کشورهای زلزلهخیز است و در طول دورههای مختلف تاریخی، زمینلرزههای مهیب با خسارات بالای متعددی را شاهد بوده است. هر چند که قدرت زمینلرزههایی که تاکنون در ایران رخ داده، بالا بوده اما با توجه به خسارتهای وارد شده در فهرست پرزیانترین زلزلههای جهان قرار ندارد. براساس آمار منتشر شده، ژاپن با توجه به قرار گرفتن بر کمربند آتشفشانی اقیانوس آرام ازجمله مناطقی است که بیشترین تهدیدها را از زلزله و سایر رویدادهای طبیعی دریافت میکند.
براساس گزارش سازمان آمار جهانی در سوییس 29.4میلیون نفر از ساکنان توکیو در معرض تهدید هستند. طبق آمار منتشر شده، زیانبارترین زمینلرزه ثبت شده در جهان با قدرت 7.3ریشتر بود که در سال 1995 شهر کوبه در ژاپن را لرزاند. این زمینلرزه یکی از بدترین رویدادهای طبیعی در ژاپن بود که خسارات شدیدی به بار آورد و باعث خرابی بسیاری از پلها و سازههای دیگر شد. خسارات ناشی از این زمینلرزه حدود 312میلیارد دلار برآورد شد.
البته قرار گرفتن در مناطق زلزلهخیز تنها به خسارات ناشی از زمینلرزه محدود نمیشود؛ حوادثی مانند سونامی، سیل و... نیز از دیگر عوامل زیانبار مرتبط با زلزله شناخته میشوند. براساس گزارشهای منتشر شده، سونامی ۲۰۱۱ توهوکو نیز پس از زلزله کوبه، به عنوان زیانبارترین زمینلرزه تاکنون شناخته شده است. این سونامی نیز خسارات بسیاری شامل تخریب شدید جادهها و راهآهن و ایجاد آتشسوزی در برخی مناطق را بر ژاپن وارد کرده است. همچنین حدود 4,4میلیون خانوار در شمال شرقی ژاپن بدون برق و 1,4میلیون نفر بدون آب ماندند. تعدادی از ژنراتورهای الکتریکی نیز از کار افتادند و حداقل 3 رآکتور هستهیی در پی انباشته شدن گاز هیدروژن منفجر شدهاند. خسارات این سونامی حدود 249میلیارد دلار برآورد شد. رتبه سوم در فهرست زمینلرزههای زیانبار مربوط به زلزله سیچوان در چین است.
این زمینلرزه با قدرت 7ریشتر در سال 2008 خسارتی حدود 95میلیارد دلار به این شهر وارد کرد. زمینلرزه نورتریج نیز در سال 1994 خسارتی حدود 67 میلیارد به امریکا وارد کرد و رتبه چهارم زمینلرزههای زیانبار را به خود اختصاص داد. پس از آن زلزلههایی در ایتالیا، چین و نیوزیلند با خساراتی بالغ بر 40میلیارد دلار به ترتیب به عنوان خسارتبارترین زلزلهها معرفی شدهاند. همانطور که گفته شد، ژاپن از زلزلهخیزترین کشورهای جهان به شمار میرود که تاکنون خسارات بسیاری را بر اثر این حادثه طبیعی متحمل شده است. هشتمین زلزله زیانبار جهان در سال 2004 ژاپن را لرزاند. طبق آمار منتشر شده، زلزله چواتسو حدود 35میلیارد دلار خسارت به بار آورد. پس از آن زلزلههایی در ترکیه و امریکا با خساراتی بالغ بر 20میلیارد دلار به عنوان زلزلههای زیانبار در جهان معرفی شدهاند. همانطور که در این گزارش اعلام شد، بیشترین خسارتهای ناشی از زلزله در ژاپن بوده است. از طرفی طبق آمار جهانی علاوه بر ویرانیهای ناشی از زلزله در ژاپن، ارزش روزهای کاری که بر اثر فاجعههای طبیعی در این کشور از دست میرود به میزان قابل توجهی بیشتر از مناطق دیگر بر اقتصاد ملی ژاپن تاثیر میگذارد. بر این اساس و با توجه به واقع شدن این کشور در مناطق زلزلهخیز، ژاپن در خط مقدم پیشگیری از خطرات ناشی از بلایای طبیعی قرار گرفته است. طبق گزارشهای منتشر شده شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن در سندی از برنامه جدیدی برای پیشگیری از خطرات ناشی از بلایای طبیعی رونمایی کرده است. گفته شده ۳.۸ میلیارد یورو در 4سال برای آموزش ۴۰هزار نفر و توسعه همکاریهای بینالمللی در این بخش هزینه میشود. این پروژه اهداف گوناگونی را دنبال میکند ازجمله: کاهش ۱۰۰هزار مرگ ناشی از این حوادث به مدت 10سال همچنین کاهش زیانهای اقتصادی مرتبط با حوادث طبیعی از آن جملهاند.