بررسی نسخه‌های خطی و سفرنامه‌های دوره قاجار

۱۳۹۶/۰۸/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۱۰۸۲
بررسی نسخه‌های خطی و سفرنامه‌های دوره قاجار

 نسخه‌های خطی و سفرنامه‌های دوره قاجار به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی ۲۳ آبان در کاخ گلستان بررسی می‌شود. مسعود نصرتی مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان گفت: در گذشته نسخه‌نویسان و خوشنویسان مهم‌ترین دلیل در انتقال فرهنگ از دوره‌یی به دوره دیگر بودند، مراکزی مانند مساجد، مدارس، نظامیه‌ها، رصدخانه‌ها و سایر مراکز علمی به نسخه‌نویسی می‌پرداختند.

در کشور ما این آثار در دوره‌های مختلف تاریخی مورد تهاجم بی‌رحمانه قرار گرفته است که می‌توان به کتابخانه بزرگ ری اشاره کرد که توسط سلطان محمود غزنوی به آتش کشیده شد، همچنین حمله مغول‌ها علاوه بر کشتار و ویرانی باعث شد تا مراکز علمی و ادبی و بخشی از فرهنگ و میراث مکتوب کشورمان از بین برود. او افزود: در دوره مظفرالدین شاه نیز رییس کتابخانه سلطنتی، کتاب‌های خطی نفیس، تابلوهای نقاشی و... را تاراج کرده و به بهایی ارزان به بیگانگان فروخته است.

 البته خاطرات ناصرالدین‌شاه با خط خودش میراثی است که از این دستبردها مصون مانده و توسط فاطمه قاضی‌ها در ۹ جلد کتاب تدوین شده است، همچنین توسط این مولف ۵ جلد کتاب نیز با موضوع سفرنامه این پادشاه قاجاری به رشته تحریر درآمده است.

مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان اظهار کرد: نشستی با حضور نویسنده این کتاب‌ها با موضوع معرفی نسخه‌های خطی دوره‌های مختلف به ویژه دوره قاجار از ساعت ۱۱ تا ۱۳ در این مجموعه میراث جهانی برگزار می‌شود. همچنین در ادامه این نشست محمدرضا سحاب درباره نقشه‌های کهن تهران در زمان قاجار سخنرانی می‌کند.