ابهام در وضعیت آب زلزلهزدگان با تداوم پسلرزهها
گروه انرژی|
مشکل آب و برق مردم مناطق زلزلهزده همچنان ادامه دارد. موضوعی که نشان میدهد منطقه تا چه اندازه برای مواجهه با این مشکلات ضعف و کاستی داشته است. در حالی که در اواسط ظهر روز دوشنبه اعلام شده بود که وضعیت آب سرپل ذهاب و قصر شیرین با رفع کدورت از چشمههای تامین آب به حالت عادی برگشته است، پیگیری «تعادل» از مطلعان حاضر در محل حکایت از ماجرای دیگری داشت. به این ترتیب در نهایت حمیدرضا جانبار مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور اعلام کرد که با توجه به پسلرزههای عصر روز دوشنبه و صبح روز سهشنبه، آب چشمهها دوباره دچار کدورت شده و مردم نخواهند توانست از آن استفاده کنند. اشاره جانباز به این پسلرزهها و اثر آن بر چشمه در حالی مطرح شده است که پیش از این رییس مرکز لرزهنگاری کشور گفته بود، ممکن است پسلرزههای این زمینلرزه بزرگ تا ماهها وجود داشته باشد. با این وصف این سوال وجود دارد که چطور و چگونه پیشبینی این شرایط در منابع آب غرب کشور که مکررا با برگزاری مانورهای پدافند غیرعامل نیز همراه شده و به دلیل «مرزی» بودن اهمیت ویژهیی دارد، صورت نگرفته بود؟
آنطور که منابع محلی به «تعادل» میگویند، دسترسی مردم به ویژه در روستاهای اطراف کرمانشاه به آب شرب بسیار ضعیف است. یکی از مردم محلی میگوید که این ماجرا در حالی اتفاق میافتد که مردم خود اغلب دست به کار شده و با پر کردن اتومبیلهایشان از آب معدنی راهی سرپل ذهاب و دیگر مناطق میشوند. او اما میگوید که در بعضی از روستاها همهچیز با خاک یکسان شده و اوضاع بسیار ناگوار است. مردم این روستاها به آب دسترسی ندارند.
در این بین اظهارات مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از خطرات دیگری که مانند سایه زلزلهزدگان را دنبال میکند نیز حکایت دارند. حمیدرضا جانباز عنوان کرده است که آنچه ما باید انجام بدهیم، این است که اطمینان داشته باشیم آب باعث فرونشست منازل نمیشود چرا که اکثر انشعابات شکسته شده است. بنابراین در حال ارزیابی نقاطی هستیم که به صورت جدی آسیب دیدهاند تا نسبت به انسداد خطوط لوله اقدام کنیم. به این ترتیب خطر فرونشست منازل کمتر آسیبدیده به واسطه شکستن انشعاب آب نیز همچنان وجود دارد و احتمالا تا زمان مشخص نشدن نقاط دقیق شکستگی لولهها از عادی شدن روند آبرسانی به مردمان زلزلهزده خبری نخواهد بود.
در اینجا باید به این نکته توجه داشت که موضوع آسیب دیدن «تاسیسات آب و فاضلاب» به واسطه زلزله در دنیا به صورت موضوع تخصصی تاکنون بارها مورد توجه قرار گرفته و سعی بر این شده است که میزان آسیبپذیری به کمترین حد ممکن کاهش یابد. این موضوع در ایران نیز مورد توجه آکادمیسینها بوده است. مهدی فرجی کارشناس ارشد عمران در مقالهیی تحت عنوان «تامین آب اضطراری در شهرهای بزرگ پس از وقوع زلزله» نوشته است: «در بحرانهای مناطق بزرگ شهری، عملیات بازیابی سریع و آسان تاسیسات جهت تداوم آبرسانی در هر وضعیت ممکن برای حفظ حیات انسانها نظیر نصب شیرهای موقت آب بسیار مهم و ضروری است.»
این در حالی است که با قطع جریان آبرسانی سابق در مناطق زلزلهزده غرب ایران، راه جایگزین توزیع آب معدنی و آبرسانی با تانکر بوده است که بهطور قطع پاسخگوی نیازهای بهداشتی مردم منطقه نخواهد بود.
همچنین اشاره مدیرعامل آبفای کشوری به احتمال شکستگی در شبکه انتقال آب نیز از وجود خطوط لوله فرسودهیی حکایت میکند که بهطور قطع باید پیش از این مورد تعمیر قرار میگرفتند. فرجی در مقاله خود در این باره عنوان کرده است: «لولههای فرسوده که در معرض شکستگی قرار دارند باید در دوره عادی بهرهبرداری و تعمیرات جایگزین شوند تا در زمان زلزله مشکلی ایجاد نکنند.» او در بخش دیگری از مطلب خود عنوان کرده است: «بررسی موقعیت جغرافیایی تاسیسات آبرسانی نسبت به گسلهای موجود جهت اتخاذ تدابیر پیشگیرانه در برابر زلزله نظیر نصب اتصالات انعطافپذیر و غیره برای خطوط انتقال و توزیع امری مهم و ضروری است.» در واقع با نگاهی به این بخش از مقاله، تامل در این مساله معنادار میشود که تامین آب از چشمههایی که نسبت به زلزله و حتی پسلرزههای آن که چندان نیز قدرتمند نبودند واکنش دارند تا چه اندازه رویکرد پیشگیرانه در برابر بحرانهای اینچنینی صورت گرفته بوده است؟ این در حالی است که با گذر روزها، نیاز مردم منطقه به آب جنس دیگری نیز به خود خواهد گرفت و در صورت کمبود، مشکلات بهداشتی غیر قابل کنترلی به بار خواهد آورد. در بخشی از مقاله فرجی کارشناس ارشد عمران در این باره آمده است: «متناسب با پیشرفت کار تعمیرات، تقاضای آب در زمان بحران معمولا روزبهروز جهت مصارف آشامیدن تا توالت و حمام افزایش مییابد. بنابراین افزایش تعداد مخازن اضطراری آب، تانکرهای آب و غیره نیز برای کاهش خسارات ناشی از زلزله بسیار مهم و ضروری است.» اما آب تنها مساله مردم داغدار مناطق غربی ایران نیست. طبق گزارشها بخش عظیمی از مردم شب نخست پس از زلزله را در تاریکی به سر بردند. دیروز مدیرعامل شرکت توزیع برق کرمانشاه در گفتوگویی تلویزیونی اعلام کرد که چند ساعت پس از وقوع زلزله برق قصر شیرین، ثلاث باباجانی و برخی روستاها وصل میشود اما در سرپل ذهاب به دلیل آسیبهای فراوانی که پستهای 20 کیلوولت و شبکه فشار ضعیف متحمل شدند، امکان وصل سریع برق وجود نداشت.
او در ادامه عنوان کرد که به همین دلیل مردم سرپل ذهاب تا عصر روز دوشنبه به برق دسترسی نداشتند، در نهایت معابر این شهر در شب دوشنبه روشن میشود اما به دلیل مشکلات شبکه فشار ضعیف، بخشی از شهر دوباره به خاموشی فرو میرود. مدیرعامل شرکت توزیع برق کرمانشاه در این گفتوگوی تلویزیونی در نهایت عنوان کرد که تلاش آنها این است که تا پایان روز سهشنبه برق مورد نیاز مردم و ارگانهای خدماتدهنده متصل شود.
همانطور که مشخص است، وضعیت برق مناطق زلزلهزده نیز مانند تاسیسات آب از عدم آمادگی برای بحرانهای اینچنینی حکایت دارند.