سایهروشنهای حکم ۶۰ میلیارد دلاری علیه ایران
گروه ایران|
حضور محمدجواد ظریف در مجلس برای پاسخگویی به پرسش یکی از نمایندگان مهمترین خبری بود که روز گذشته از راهروهای بهارستان روی خروجی خبرگزاریها نشست. ظریف برای پاسخ به سوال جهانبخش محبینیا نماینده میاندوآب در مورد اعلام آخرین وضعیت خواسته مدعیان در محاکمه بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران و دفاع مسوولان کشور در این زمینه در جلسه علنی روز چهاشنبه مجلس شورای اسلامی حضور یافت.
جلسهیی که وزیر امور خارجه دولت یازدهم در جریان آن تلاش کرد تا با زبانی ساده تصویری از وضعیت پروندههای پیش روی ایران و ایالاتمتحده ارائه کند. پروندههایی که از سوی امریکا منجر به صدور احکام مالی 60 میلیارد دلاری علیه کشورمان شده و از سوی دیگر با واکنش متقابل ایران همین میزان حکم نیز از سوی ساختار قضایی ایران علیه امریکا صادر شده است. پروندههایی که امریکا جز
2 میلیارد دلاری که در زمان احمدینژاد در بانکهای امریکا بلوکه شد، منبع دیگری برای وصول این احکام ناعادلانه و غیرمنطقی ندارد. وزیر امور خارجه کشورمان در این جلسه با اشاره به ادعاهای امریکا گفت: ادعاهای ایالاتمتحده امریکا علیه ایران در حوزه حقوقی هیچ وجاهت قانونی ندارد و به همین دلیل هم ایران تاکنون موفق بوده که مانع از اجرای این احکام در کشور دیگری جز کانادا شود.
2 دسته اقدام علیه ایران
رییس دستگاه دیپلماسی ایران گفت: در بحث اقدامات ایالاتمتحده علیه ایران همانطور که در کمیسیون به آن اشاره شد، 2 دسته اقدام توسط ایالاتمتحده در حوزه حقوقی وجود دارد. یک گروه اقداماتی است که بهدنبال توافق الجزایر در دیوان دعوایی ایران و امریکا مطرح میشود و یک دسته اقداماتی در محاکم امریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران ارائه میشود. به گزارش پاد، وی افزود: اقداماتی که در دیوان دعوایی ایران و امریکا بهدنبال بیانیه الجزایر ارائه میشود، اقداماتی است که طبق مصوبه دولت وقت، مسوولیت پیگیری آن در جمهوری اسلامی ایران بهعهده دفتر خدمات حقوقی ریاستجمهوری در آن زمان و مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاستجمهوری در امروز است و وزارت امور خارجه هم در این دعاوی کمککار دفتر خدمات است و مسوولیت مستقیمی در این زمینه برعهده ندارد. ظریف یادآور شد: اما در دعاوی، عموم این دعاوی حل و فصل شده است. آخرین دعوایی که در خارج از دادگاه با مذاکره حل و فصل شد و وزارت خارجه و شورای عالی امنیت ملی آن مذاکرات را دنبال کردند منجر به پرداخت یک میلیارد و 700 میلیون دلار شد که یکی از قسمتهای یک دعوای جمهوری اسلامی علیه ایالاتمتحده مربوط به صندوق فروشهای تسلیحاتی بود. وی اضافه کرد: اما حوزه دوم دعاوی که علیه ایران مطرح میشود، دعاویی است که در دادگاههای امریکایی علیه ایران مطرح میشود نه در محاکمه بینالمللی. دادگاههای امریکایی به موجب قانونی که در دهه ۷۰ میلادی در مجلس نمایندگان این کشور تصویب کردند، مجوز گرفتند برای اقامه دعوا و رسیدگی به دعوا علیه ادعاهایی که شهروندان امریکایی درمورد کشورهایی که در فهرست به اصطلاح تروریسم امریکا قرار دارند.
حدود ۶۰ میلیارد دلار در امریکا علیه ایران حکم صادر شده
ظریف گفت: ایران در برابر آن اقدام در ابتدا با هماهنگی دولت و مجلس شورای اسلامی قانون اقدام متقابل را تصویب کرد که این قانون تاکنون دوبار بازنگری شده و براساس آن شهروندان ایرانی هم توانستهاند در دادگاههای جمهوری اسلامی علیه اقدامات جنایتکارانه امریکا اقامه دعوا کنند. وی گفت: تقریبا تا امروز حدود ۶۰ میلیارد دلار در امریکا علیه ایران حکم صادر شده و مبلغ مشابهی هم در جمهوری اسلامی علیه امریکا حکم صادر شده است. ظریف افزود: بازهم لازم است که تاکید کنم براساس مصوبه دولت در این حوزه نیز دفتر خدمات حقوقی ریاستجمهوری که امروز بهنام مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاستجمهوری است، مسوولیت مستقیم را برعهده دارد و وزارت امور خارجه مسوولیت همکاری و هماهنگی و پیگیری را برعهده دارد. در تمام موارد با همه امکاناتی که داشتیم با دفتر خدمات همکاری کردیم و این همکاری را ادامه خواهیم داد.
پیگیری دعوا در دیوان بینالمللی دادگستری
رییس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: نهایتا در برابر اقدامی که دیوان عالی ایالاتمتحده علیه اموال جمهوری اسلامی ایران صادر کرد، جمهوری اسلامی با مسوولیت دفتر امور حقوقی بینالمللی ریاستجمهوری و حمایت وزارت امور خارجه دعوایی را در دیوان بینالمللی دادگستری مطرح کرده است که این دعوا در حال پیگیری است و هماکنون در مرحله تبادل لایحه است برای رسیدگی به موضوع صلاحیت و در مرحله بعدی ماهیت. ظریف افزود: اقدامات ایالاتمتحده در این حوزه از نظر حقوقی و مبنای ادعاهای ایالاتمتحده هیچ وجاهت قانونی ندارد و به همین دلیل هم جمهوری اسلامی تاکنون موفق بوده که مانع از اجرای این احکام در هیچ کشور دیگری غیر از کانادا شود. جهانبخش محبینیا نماینده سوالکننده پس از توضیحات ظریف اعلام کرد که باتوجه به اینکه رهبر معظم انقلاب، دولت و مردم از وزیر امور خارجه رضایت دارند، سوال را به رای مجلس نمیگذارم، اما از دکتر ظریف میخواهم دغدغهها را جدی بگیرد.