فتح قله ۹۰۰۰۰ واحدی بورس
گروه بورس|
علی رمضانیان-مسعود کریمی|
چراغ رشد بیش از یکهزار واحدی شاخص کل بورس تهران، پس از دو سال سرانجام روشن شد و با شکستن مرزهای قبلی، قلمرو جدیدی برای تحلیلگران بازار سرمایه ساخت. بر این اساس دیروز تدپیکس با گذشتن از مرز ۹۰ هزار واحدی که رقم جادویی پس از روی کار آمدن دولت روحانی بود، سطح مقاومتی جدیدی را ایجاد کرد.
به گزارش «تعادل» از شهریورماه سال ۱۳۶۹ که شاخص کل با عدد ۱۰۰ واحدی تعریف شد تاکنون بالاترین رقمی که برای شاخص کل ثبت شده است مربوط به ۱۵ دی ماه ۱۳۹۲ است که شاخص کل به رقم ۸۹ هزار و ۵۰۰ واحد رسید و پس از آن حدود دو سال را به اصلاح گذراند. در سالهای ۹۲ و ۹۴ شاخص کل به دلیل حمایتهای سیاسی مانند انتخاب حس روحانی و امضای برجام رشد جالب توجهی را تجربه کرده بود اما طی روزهای اخیر به دلیل مسائل تکنیکالی و بدون حمایتهای سیاسی شاخص کل به ۹۰ هزار و ۴۶۹ واحد رسید.
کارشناسان بازار سرمایه دلایل بنیادی کامودیتیها را عامل اصلی رشد شاخص کل بازار سرمایه میدانند. رشد قیمت فلزات، نفت، مواد معدنی و فلزات رنگین عاملی برای قیمت سهام شرکتهای بورسی شده و توانست رکورد تاریخی را ثبت کند.
۳ عامل تاثیرگذار
در همین رابطه مهدی طحانی مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری آوای آگاه در خصوص دلایل افزایش شاخص بورس در گفتوگو با «تعادل» عنوان کرد: صعود بورس به قله ۹۰ هزار واحدی تحت تاثیر چند عامل مهم قرار میگیرد که یکی از آنها پایداری قیمتهای جهانی است.
وی خاطرنشان کرد: قیمت نفت از ابتدای سال تاکنون بیش از ۵۰ درصد رشد را تجربه کرده است، همچنین قیمت سایر فلزات اعم از مس، روی و... هم از این روند مستثنا نبودند. این کارشناس ارشد بازار سرمایه اذعان داشت: عوامل فوق باعث شد تا عملکرد مناسب در گزارشهای ۶ ماهه شرکتها قابل مشاهده شود و به عملکرد آنها نیز میتوان امیدوار بود. این تحلیلگر بازار سرمایه ابراز داشت: از سویی دیگر رشد خزنده نرخ دلار، هم اتاق مبادلات و هم آزاد در این موضوع تاثیرگذار بوده است. چنین عاملی هم منجر به افزایش قیمت سکه بهار آزادی به بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان نیز شده است.
وی افزود: در واقع نرخ دلار و سایر موارد برای شرکتهای بورسی از جمله پالایشگاهیها، فلزیها و... که با نرخهای دلار آزاد فروشنده هستند یا پایه قیمتی و محاسبه قیمتی آنها با این نرخ صورت میگیرد نیز قابل توجه خواهد بود.
مهدی طحانی با اشاره به بازارهای موازی با بازار بورس تصریح کرد: بزرگترین رقیب بازار بورس سپردههای بانکی بود، با توجه به اصلاحات و کنترلهای صورت گرفته در سودها دیگر همانند گذشته افراد نمیتوانند با سرمایهگذاری در سیستم بانکی سود بالای ۲۰ درصد دریافت کنند.
مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری آوای آگاه بیان کرد: پولی که از سیستم بانکی خارج میشود به دنبال سرمایهگذاری مولد حرکت میکند. این در حالی است که بازار مسکن به دلیل ضعف در نقدشوندگی و خاص شدن قدرت خرید در عرضه و تقاضاهای این بازار چندان مورد استقبال قرار نخواهد گرفت. این کارشناس ارشد بازار سرمایه عنوان کرد: بازار سکه و دلار هم طی چند روز اخیر وضعیت مناسبی را تجربه کردهاند اما بازار سکه بازاری تکبعدی است و فقط یک محصول سکه است که کشش خاصی هم ندارد. در این بین تنها بازار مثبت و مولد بازار سرمایه خواهد بود.
این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: به عبارتی ۳ عامل مهم عنوان شده از جمله قیمتهای جهانی، افزایش سودآوری شرکتها و رشد نرخ دلار، رکود بازارهای موازی و مولد بودن بازار سرمایه باعث شده است که شاخص به قله سال ۱۳۹۲ خود بازگردد.
مهدی طحانی اذعان داشت: در حال حاضر حجم معاملات بسیار مناسب ارزیابی میشود و شاخص با گامهایی بلند از چنین مقطعی عبور کرده است. وی افزود: پیشبینی میشود که شاخص مدتی در چنین اعدادی در نوسان خواهد بود و پس از آن صعود خود را به شرطی که در قیمتهای جهانی اتفاق خاصی رخ ندهد، ادامه خواهد داد.
مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری آوای آگاه تصریح کرد: در حال حاضر حقوقیهای بازار اقدام به فروش سهام در بازار کردهاند اما در موضوع هیجان باید اذعان داشت که نرخهایی فعلی بازار، نرخهای نگرانکنندهیی نیست.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه عنوان کرد: رشد شاخص طی چند وقت اخیر فقط به مدد ۲ یا ۳ صنعت خاص بیشتر نبوده است و اینگونه نبوده که کلیت بازار یه یکباره مثبت شود. این در حالی است که در شرایط فعلی سهام ایرانخودرو ۴۵۰تومانی هنوز در رقم ۲۶۰تومانی قرار دارد، سهام سایپا نیز ۱۰۰تومان و خیلی از شرکتهای دارویی و ساختمانیها به یکسوم قیمت رسیدهاند. همچنین قیمت سهام سیمانیها هنوز رشد نکرده است. این تحلیلگر بازار سرمایه اذعان داشت: شرکتی مانند فولاد مبارکه، ملی مس یا پالایشیها که گزارش خوبی را ارائه کردند به صورت هدفمند رشد قابل ملاحظهیی را در بازار ثبت کردند.
وی گفت: رشد بازار بورس به صورت هدفمند و تحلیلی صورت گرفته است و نگرانی در خصوص حباب یا هیجان وجود ندارد. در بازار سهام اگر قله بورس را در نظر بگیریم در حال حاضر در کوهپایه آن قرار گرفتهایم.
مهدی طحانی عنوان کرد: پالایشیها همچنان میتوانند رشد قابل توجهی را تجربه کنند، چرا که نرخ دلار در بودجه مناسب دیده شده و اقتصاد کشور هم در مسیری قرار دارد که به نظر میرسد با دید سیاستهای انبساطی و باز شدن فضا اوضاع بهتر هم شود. مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری آوای آگاه با اشاره به ورود سرمایهگذاران تازهوارد نیز تصریح کرد: سرمایهگذارانی که قصد ورود به بازار بورس را دارند به تنهایی اقدام به سرمایهگذاری در بازار سهام نکنند چرا که ممکن است به اندازه کافی وقت، دانش مالی، تجربه، ارتباطات و... را نداشته باشند. این کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: توصیه میشود، افرادی که آشنایی کامل به بازار سهام را ندارند با استفاده از شرکتهای سرمایهگذاری مجوزدار از سازمان بورس که به سرمایهگذاران ارائه مشاوره میکنند و از سویی شرکتهای سبدگردان که میتوانند حتی بالاتر از سطح مشاوره، خودشان منابع سرمایهگذاران را مدیریت کنند، استفاده شود.
وی افزود: در بازار سرمایه حدود ۱۱۰شرکت کارگزاری و کلی شرکتهای مشاوره، سبد گردان و... برای سرمایهگذاران ایجاد شده است که سرمایهگذاران با توجه به آنها اقدام به فعالیت مناسب در بازار کنند. بر این اساس پیشنهاد میشود که مردم به هیچ عنوان به صورت شخصی وارد بازار بورس نشوند.
حرکت جریان نقدینگی به بازار سرمایه
با افزایش شاخص کل و ثبت رکورد جدید یکی از مهمترین رخدادی که میتواتند این فضای سبز را به خزان تبدیل نکند، تزریق نقدذینگی است. فردین آقابزرگی، مدیرعامل سابق کارگزاری بانک آینده درخصوص وضعیت و دلایل صعود بورس در گفتوگو با «تعادل» اظهار کرد: دلایل اصلی رشد شاخص بورس عمدتا به جریان نقدینگی و گسیل منابعیای که تا پیش از این برای ورود به بازار سرمایه مردد بود.
وی خاطرنشان کرد: همزمان با افزایش قیمت جهانی نفت، کامودیتی، استمرار سیاستهای پولی بانک مرکزی و... باعث میشود تا برآیند آنها به نقطهیی برسد تا زمینه سرمایهگذاری در آنها به استثنای بورس بازدهی مناسب را نخواهند داشت.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه اذعان کرد: انتظار رشدهای ۱۰۰۰واحدی در روز وجود ندارد چراکه مسلما این روند به جایی میرسد که ممکن است وضعیت نا بههنجاری به وجود آید.
فردین آقابزرگی عنوان کرد: افزایش شاخص بورس مورد انتظار بود و طبیعتا در فضای مشابه سرمایهگذاری، بازار سرمایه و بورس پیش رو بوده و خواهد بود. کما اینکه در تجربه ۵ تا ۱۰ساله بازههای زمانی از بورس و بازدهیهای مشاهده شد، نشان میدهد که پربازدهترین بازار، بازار سرمایه و بورس است.
این تحلیلگر بازار سرمایه اذعان کرد: سهام شناور اکثر سهام به ترتیبی است که اساسا تعادلی در عرضه و تقاضای هر شرکتی نداریم اما پیشبینی میشود که در این مواقع مقام ناظر میتواند با اتخاذ سیاستهایی از انباشتگی بیش از حد یا غیرمتعارف بر خلاف آن شرایط و ضوابط پذیرش سهامداران عمده را وادار به عرضه کند اما نه برای تقویت جناح عرضه بلکه برای ایجاد تعادل در سهام شناور آزاد باید صورت بگیرد.
مدیرعامل سابق کارگزاری بانک آینده ابراز کرد: به محض اینکه مولفههای اقتصادی تایید میکند که باید انگیزه و تقاضا ایجاد شود شاهد ورود سرمایهگذاران جدید در بازار خواهیم بود و در واقع این هیجان ناشی از مولفههای اقتصادی ازجمله قیمت جهانی نفت، کامودیتیها و رشد نرخ ارز و... است.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه به سرمایهگذاران تازه وارد توصیه کرد: پرهیز از رفتار هیجانی و اتکا به تحلیلهای کارشناسی مهمترین نکتهیی است که باید در دستور کار قرار بگیرد.
فردین آقابزرگی اذعان کرد: باید از صاحبنظران و افرادی که مجوزهای لازم را دارند حتما نظر مشورتی از آنها را داشته باشیم. این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: تجربه نشان داده است که معمولا سهامهای نه چندان جذاب در وضعیت هیجانی در پرتفوی اشخاص رسوب میکند. وی افزود: به عنوان مثال افراد زمانی که توانایی خرید سهام درجه یک و دو را به دلایل مختلف ازجمله صف خرید یا گران شدن ندارد، روی میآورند به سهمهایی که ممکن است ارزش ذاتی مناسبی نداشته باشد و پس از مدتی متوجه میشوند که سهام با قیمت بالا و به صورت رسوبی در پرتفوی آنها مانده است.
مدیرعامل سابق کارگزاری بانک آینده عنوان کرد: جریان افزایش با این میزان رشد ادامهدار نیست اما روند افزایشی شاخص بورس تا انتهای سال به طور قطع ادامه خواهد داشت.
رشد شاخص و پایداری شرایط حاضر
ادامه دادن این روند صعودی ازجمله دغدغههای اصلی فعالان بازار سرمایه و سرمایهگذاران است. در شرایط خاصی بازار سرمایه تا روزهای پایانی سال میتواند روند صعودی خود را حفظ کند. نخستین شرط این است که آهنگ صعودی بازار حرکت منظمی داشته باشد و سرمایهگذاران از هیجانات لحظهیی اجتناب کنند دوم اینکه میزان تامین مالی از طریق انتشار اوراق بدهی تامین مالی محاسبه شده باشد.
علی اسلامیبیدگلی، رییس هیاتمدیره مشاور سرمایهگذاری آرمان آتی با بیان مطلب فوق ۳عامل را در رشد این روزهای بازار موثر خواند و به سنا گفت: چند عامل باعث رشد بازار سرمایه طی روزها و هفتههای اخیر شده است. یک عامل به رشد قیمتهای جهانی کامودیتیها برمیگردد، از فلزیها گرفته تا پالایشیها که طبیعتا این اتفاق باعث افزایش درآمد انتظاری شرکتهای این گروهها شده است.
وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه این گروهها سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار دارند با افزایش سود انتظاری بیشترین رشد قیمتی بازار را رقم زدند در نتیجه در پی این رشدها و انتظارها شاهد رشد شاخص کل و عبور آن از سقف تاریخی یعنی ۸۹ هزار و ۵۰۰ واحد طی معاملات روز جاری بودیم.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه به دلیل دوم رشد بازار اشاره کرد و گفت: دلیل دیگر به نرخ بهره بانکی برمیگردد که هر چقدر زمان سپری شد، اهالی بازارهای مالی به این جمعبندی رسیدند که بانک مرکزی در حفظ سیاست کاهش نرخ بهره بانکی مصمم است و در این راستا موفقیتهایی به دست آورده است که به مرور، جریان ورود نقدینگی به بازار سرمایه سرعت بیشتری گرفت و عامل سوم افزایش انتظاری نرخ ارز طی چند ماه گذشته بوده که در کوتاهمدت باعث افزایش درآمد برخی شرکتها شد. وی با بیان اینکه این ۳عامل آهنگ رشد بازار سرمایه را به مرور رقم زدند و طی روزهای اخیر با حضور فعالتر سرمایهگذاران حقیقی به سمت بازار سرمایه این روند شدت بیشتری پیدا کرده است، گفت: چیزی که کماکان در این شرایط باید مد نظر سرمایهگذاران به خصوص سرمایهگذاران حقیقی باشد سر لوحه قرار دادن احتیاط در معاملات است. اسلامی خاطرنشان کرد: سرمایهگذاران باید از سودهای کوتاهمدت اجتناب کنند تا منافع بلندمدت به دست آید چون به طور قطع این انتظار و روند که بازار سرمایه بتواند در روزهای متوالی رشدهای هزار واحدی داشته باشد در گذشته تجربه خوبی را برای سرمایهگذاران به همراه نداشته است.
رییس هیاتمدیره مشاور سرمایهگذاری آرمان آتی تصریح کرد: بازار سرمایه روند صعودی خود را ادامه خواهد داد به خصوص اگر بانک مرکزی بتواند سیاست کاهش نرخ بهره بانکی را تا روزهای پایانی سال ادامه دهد همچنین برای رشد پایدار باید سرمایهگذاران از رفتارهای هیجانی خودداری کنند و دقت عمل بیشتری داشته باشند.
اسلامیبیدگلی با ارائه چند راهکار توصیه کرد: سرمایهگذاران تازهکار بهتر است در چنین مواقعی به صورت غیرمستقیم در بازار سرمایه سرمایهگذاری کنند، یعنی از طریق صندوقهای سرمایهگذاری که دسترسی بیشتری به اطلاعات و سرعت عمل بیشتری دارند سرمایهگذاری کنند تا بخشی از ریسک ناشی از کاهش مقطعی سهام پوشش داده شود.
وی افزود: چنانچه سرمایهگذاران قصد ندارند غیرمستقیم وارد بازار شوند از مشاورههای شرکتهای مشاور سرمایهگذاری استفاده کنند و حتما تلاش کنند، پرتفوی متنوعی را تشکیل بدهند که از این طریق ریسکهای سیستماتیک پوشش داده شود.
پرواز شاخص
گروه بورس|
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات نخستین روز کاری هفته جاری با افزایش یکهزار و ۱۳۰ واحدی همراه شد و توانست پس از ۴ سال وارد کانال ۹۰ هزار واحدی شود. از این رو، نماگر بازار سهام در جریان معاملات روز گذشته بورس رقم ۹۰ هزار و ۴۶۹ واحدی را به خود اختصاص داد. علاوه بر این، شاخص بازار اول با یکهزار و ۳۸ واحد افزایش به رقم ۶۴هزار و ۹۸ واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با یکهزار و ۱۶۵واحد افزایش رقم ۱۹۳ هزار و ۵۲۵ واحد را تجربه کرد. همچنین، بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل را ملی صنایع مس ایران، سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، پالایش نفت بندرعباس، گلگهر، پالایش نفت اصفهان، فولاد مبارکه اصفهان، سرمایهگذاری غدیر، گسترش نفت و گاز پارسیان، گروه مپنا و چادرملو به خود اختصاص دادند. از سویی دیگر بیشترین حجم معاملات را حقتقدم سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، فولاد خوزستان (فخوز۲)، آلومینیوم ایران، سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، گلگهر، سرمایهگذاری امید (وامید۲)، پالایش نفت اصفهان، گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان۲) و سرمایهگذاری غدیر (وغدیر۲) به نام خود ثبت کردند. از سویی، در بازار بدهی که اوراق مشارکت، گواهی سپرده و صکوک معامله میشود، تعداد ۵۰ هزار برگه اوراق مشارکت به ارزش کل بیش از ۵۱ میلیارد ریال معامله شد.
بر این اساس، در بازار صندوقهای قابل معامله که صندوقهای قابل معامله و صندوقهای سرمایهگذاری شاخصی قابل معامله داد و ستد میشود، ۴میلیون و ۸۱۵هزار واحد از صندوق سرمایهگذاری به ارزش کل بیش از ۳۸ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت.